2023. december 3.

Hóbucka

 

 

 

Advent 1. vasárnapja van, itt az ideje tél-kompatibilis receptekkel előrukkolni! Nem mintha pisztolyt szorítanának a fejemhez, hogy ezt tegyem, de a belső kényszer legalább ilyen erőteljes hatású. :D
Ez a süti egy, a neten elém került receptből lett pöttyet átdolgozva (a találékonyságomat ui. most inkább a platánlevelek hatékony és gyors összegyűjtési technikájának kitalálására tartalékoltam), és mivel rekord sebességgel pusztítottuk el, egyértelmű volt, hogy a sikeressége okod ad a nagy (?) plénum előtt való mutogatásra. Úgyhogy itten vagyon ez a fincsiség, aminek az elnevezésén egyébként sokat gondolkodtam, a labdaformától ui. igen messze áll. Így lett belőle hóbucka. :D
Mindenképp ajánlom kipróbálásra, mert azon túl, hogy baromira eteti magát, a tetejébe még pofon egyszerű is az elkészítése. ;)

 


Hozzávalók 16 darabhoz:

15 dkg finomliszt
1,5 dkg (1 púpozott ek.) étkezési kukoricakeményítő
14 dkg vaj
6 dkg porcukor + a forgatáshoz
1 tk. vanília paszta
6 dkg pisztácia és kesudió vegyesen (vagy más olajos mag, pl. mandula)
6 dkg aszalt vörös áfonya (vagy más aszalt gyümölcs, pl. aranymazsola, kajszibarack)

elkészítés:
  1. A puha vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a vaníliakivonatot és a keményítővel vegyített, átszitált lisztet.
  2. Az áfonyát és a magvakat felaprítjuk, a masszához forgatjuk, és diónyi méretű golyókat formázunk belőle. Deszkára rendezzük, folpackkal letakarjuk, 1 órára fagyasztóba tesszük.
  3. A golyóbisokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.
  4. A kész süteményeket még forrón megforgatjuk az átszitált porcukorban, és miután kihűltek, újra megforgatjuk benne.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 20 perc

 




 

Ötlet: innen



6 megjegyzés:

  1. Szia!
    Mivel másabb a kukoricakeményítő mint a többi?

    Egyébként mindig jót mosolygok amikor ilyen szuper különleges recepteket teszel fel : ) mert eszembe jut az amikor arról írtál, hogy nem tudom szó szerint idézni, de ha jól emlékszem a lényeg az, hogy ebben az évben olcsó receptekkel próbálkozol. Ne vedd elmarasztalásnak, csak részemről bátortalanságnak, mivel nem tudom, hogyan működne ez az otthon fellelhető alapanyagokkal? Keményítő helyett vaníliás puding, mert ugye részben az is keményítő, és az általában majd minden otthonban felelhető, de keményítőt Én pl nem használok. Dió, (aszalt) alma esetleg, mert ezek egy vidéki kertes házban jó esetben megteremnek.

    Viszont ha nem is tudom sok esetben elkészíteni a receptjeidet, imádom a blogod!
    Szemet gyönyörködtető, és emberi ahogyan írásaiddal kiegészíted a fotókat!

    Kellemes ünnepeket, és élményekben gazdag konyházást ! : )
    Üdv, Fruzsi


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Fruzsi!

      Köszönöm a dicséretet a blog kapcsán, és nagyon örülök, hogy követed, szereted. :) Bízom benne, hogy azért találsz a receptek között sok olyat, amit el tudsz készíteni.
      A fenti kérdésed kapcsán itt sajnos kicsit hosszadalmas lenne kifejteni a választ, ezért azt javaslom, olvass utána. De valójában egész nyugodtan helyettesítheted a kukoricából nyert keményítőt burgonyakeményítővel, és ugyanannyi kell belőle. Csak én jobban kedvelem a kukoricakeményítőt, és a boltban is hamarabb találom meg, mint a másikat. :D (Pl. a 250 g-os dr. Oetker, aminek kuglóf van a dobozán – 700 Ft –, de bármelyik másik márka is jó.)
      Pudingport nem olyan gyakran használok (a benne lévő aromák, színezések és só miatt), de persze nyugodtan helyettesítheted a keményítőt azzal is, amennyiben sütibe vagy valamilyen gyümölcsszószhoz akarod használni. Mondjuk egy zacskó pudingpor jóval drágább, mint ugyanannyi tiszta keményítő. Egyébként csak szokás kérdése, és a boltban bármikor vehetsz, a pudingporoknál szokott lenni. ;)
      Amúgy teljesen jogosan írtad, hogy a korábbi ígéretemet, miszerint majd olcsó recepteket posztolok, megszegtem. De rájöttem, hogy ez a szándékom sok esetben esélytelen, mert sajnos minden drága, azok az alapanyagok is, amelyek alap élelmezési cikknek számítanak. Ráadásul az étkezési szokásaink megváltoztatása miatt egy ideje olyan hozzávalókat is használok, ami sajnos régebben sem számított olcsónak (pl. szőlő, jégsaláta, tofu), most meg pláne nem. Mivel az utóbbi 2 évben sokkal ritkábban sütök, mint korábban, ill. húst is alig eszünk, így az ezzel megspórolt pénzt bátrabban költöm drágább hozzávalók megvételére.
      Szerencsére bőven van a blogomon olyan régebbi recept, amik között találni kevesebb pénzből kivitelezhetőeket. De ez persze nem zárja ki azt, hogy majd posztoljak újakat is.
      Egyébként a dió miatt irigyellek! :D Nálunk most is használhatatlan lett a termés a kártevő miatt, úgyhogy drága móka lesz a karácsony.

      Kellemes ünnepi ráhangolódást és békés, meghitt karácsonyt kívánok neked! :)

      Törlés
  2. Annyira cukik ezek a HÓGOLYÓK VAGY hÓLABDáK! (NEM TUDOM, MIÉRT ÍR Nagybetűvel és össze-vissza)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kár, hogy ebből nem maradt kóstolóba, de ami késik, nem múlik. ;) (Gondolom, közben lenyomod néha a Shiftet. :D )

      Törlés
  3. Igazán gyönyörűek, nagyon ünnepi. <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Minél színesebb a belseje, annál mutatósabb szerintem.

      Törlés