2023. február 6.

Fetás-fűszeres tejfölös csavart

 

 

Ezt a péksütit a megmaradt feta sajt ihlette, no meg az az igény, hogy legyen valami vacsorára való – amúgy nagyon helytelenül – az esti filmnézéshez. Ezeket a kelt csavarmányokat ui. olyan jó tejfölbe tunkolva, egy jó kis mozi közben elnyámmogni. :) Sajnos mi őrült nehezen tudunk lemondani az ilyen élvezetekről, de szerintem ezzel sokan mások is így vannak. Hiszen a kelt tészta annyira imádni való, akár sima, akár teljes kiőrlésű lisztekből készül! Mi egy életen át ellennénk vele, hol így, hol úgy készítve, és bár rengeteg kedvencünk van az egyéb ételek között is, azért mégiscsak a kelt tészta az, amit a legtovább lennénk képesek enni, ha mondjuk választani kéne. :D De mivel ez a leghizlalóbb ételek egyike, így kénytelenek vagyunk komoly határokat szabni az esti tésztaevészetnek. Ezekből a fincsi csavartakból gyorsan be lehet puszilni jó párat, ami néhanapján azért nem számít olyan nagy bűntettnek. ;)

Hozzávalók 30 darabhoz:

a tésztához:
50 dkg finomliszt
3 dkg cukor
1 csapott ek. só
2 ek. olívaolaj
2,5 dkg friss élesztő
15 dkg görög joghurt
kb. 1,7 dl víz
lágy habbá vert tojásfehérje a kenéshez
szezámmag a szóráshoz

a töltelékhez:
10-12 dkg feta sajt
10 dkg tejföl
1 tojássárgája
1 tk. füstölt pirospaprika
csípős fűszerpaprika ízlés szerint
1 tk. fokhagyma granulátum

elkészítés:
  1. A fetát morzsalékosra törjük. A töltelék többi hozzávalóját külön tálkában alaposan összekeverjük, és szobahőmérsékleten hagyjuk.
  2. A tésztához a tálba mért lisztet elvegyítjük a cukorral, a közepébe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük a langyos joghurtos vízzel, betakarjuk egy kevés liszttel, és hagyjuk felfutni.
  3. Hozzáadjuk az olajat, a sót, és robotgéppel megdagasztjuk. A tésztát lisztezett munkalapon kissé átgyúrjuk, majd vékonyan kiolajozott tőtálba tesszük, és letakarva megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztát 3 egyenlő darabra vágjuk, átgyúrjuk, meggömbölygetjük, és letakarva 20 percet pihentetjük.
  5. Egy tésztabucit lisztezett munkalapon 30x22 cm-es téglalapra kinyújtunk, és képzeletben vízszintesen kettéosztjuk. A tésztalap egyik felét megkenjük a tejfölös keverék 1/3-ával, és megszórjuk az elmorzsolt fetával.
  6. A szabadon hagyott tésztarészt ráhajtjuk a töltöttre, kissé lenyomkodjuk, és az így kapott 30x11 cm-es tésztát 3 cm széles sávokra vágjuk.
  7. Egy töltött tésztasávot a kezünkbe veszünk, és ellentétes irányban egyszer vagy kétszer megcsavarjuk (kissé szét is húzhatjuk, ha hosszabbra szeretnénk).
  8. Így járunk el a többi tésztabucival is, majd a péksüteményeket sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, és konyharuhával letakarva, jó negyedórát kelesztjük.
  9. A tetejüket lekenjük lágy habbá vert tojásfehérjével, megszórjuk szezámmaggal, és bespricceljük vízzel. Előmelegített sütőben egymás után megsütjük. Rácsra téve hagyjuk langyosra hűlni.
sütési hőfok: 220°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc

Megjegyzés, tipp:
Valamilyen mártogatót is kínálhatunk hozzá.
Ha feta helyett más sajttal készítjük, a tejfölbe tegyünk egy pici sót, ill. számoljunk azzal, hogy a sajt kifolyik sütés közben.






2 megjegyzés:

  1. Megértem, hogy nehéz ellenállni ennek a szépséges finomságnak (is).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen, te is, mi is kelt tészta imádók vagyunk. :)

      Törlés