2023. február 6.

Fetás-fűszeres tejfölös csavart

 

 


 
Ezt a péksütit a megmaradt fetasajt ihlette, no meg az az igény, hogy legyen valami vacsorára való – amúgy nagyon helytelenül – az esti filmnézéshez. Ezeket a kelt csavarmányokat ui. olyan jó tejfölbe tunkolva egy jó kis mozi közben elnyámmogni. :) Sajnos mi őrült nehezen tudunk lemondani az ilyen élvezetekről, de szerintem ezzel sokan mások is így vannak. Hiszen a kelt tészta annyira imádni való, akár sima, akár teljes kiőrlésű lisztekből készül! Mi egy életen át ellennénk vele, hol így, hol úgy készítve, és bár rengeteg kedvencünk van a zöldség- és egyéb ételek között is, azért mégiscsak a kelt tészta az, amit a legtovább lennénk képesek enni, ha mondjuk választani kéne. :D De mivel ez a leghizlalóbb ételek egyike, így kénytelenek vagyunk komoly határokat szabni az esti tésztaevészetnek. Ezekből a fincsi csavartakból gyorsan be lehet puszilni jó párat, ami néhanapján azért nem számít olyan nagy bűntettnek. :D



Hozzávalók 30 darabhoz:

a tésztához:
50 dkg búza finomliszt
3 dkg cukor
1 csapott ek. só
2 ek. olívaolaj
2,5 dkg friss élesztő
15 dkg görög joghurt
kb. 1,7 dl víz
lágy habbá vert tojásfehérje a kenéshez
szezámmag a szóráshoz

a töltelékhez:
10-12 dkg fetasajt
10 dkg tejföl
1 tojássárgája
1 tk. füstölt pirospaprika
csípős fűszerpaprika ízlés szerint
1 tk. fokhagyma granulátum

elkészítés:
  1. A fetát villával morzsalékosra törjük. A töltelék többi hozzávalóját külön tálkában alaposan összekeverjük és szobahőmérsékleten hagyjuk.
  2. A tésztához a tálba mért lisztet elvegyítjük a cukorral, a közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük a langyos joghurtos vízzel, betakarjuk egy kevés liszttel, és hagyjuk felfutni.
  3. Hozzáadjuk az olajat, a sót, és robotgéppel megdagasztjuk. A tésztát liszttel hintett felületen kissé átgyúrjuk, majd vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük, és letakarva megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztát 3 egyenlő darabra vágjuk, kissé átgyúrjuk, meggömbölygetjük, majd lisztezett munkalapra tesszük, és letakarva 20 percet pihentetjük.
  5. Egy tésztabucit lisztezett munkalapon 30x22 cm-es téglalapra kinyújtunk, és a tésztalapot képzeletben vízszintesen kettéosztjuk. Ezt a 30x11 cm-es tésztarészt megkenjük a tejfölkeverék 1/3-ával, és megszórjuk a morzsolt fetával.
  6. A szabadon hagyott tésztarészt ráhajtjuk a töltelékre, a tenyerünkkel kissé lenyomkodjuk, és az így kapott 30x11 cm-es tésztát 3 cm széles sávokra vágjuk.
  7. Egy töltött tésztasávot a kezünkbe veszünk, és ellentétes irányban egyszer vagy kétszer megcsavarjuk (kissé szét is húzhatjuk, ha hosszabbra szeretnénk).
  8. Így járunk el a többi tésztabucival is, majd a péksüteményeket sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, és konyharuhával letakarva, jó negyedórát kelesztjük.
  9. A megkelt péksütiket lekenjük lágy habbá vert tojásfehérjével, megszórjuk szezámmaggal, és szórófejes palackból megspricceljük vízzel. Előmelegített sütőben egymás után megsütjük. Rácsra téve hagyjuk langyosra hűlni.
sütési hőfok: 220°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc

Tipp:

Valamilyen mártogatót kínálhatunk hozzá.
Ha feta helyett más sajttal készítjük, a tejfölbe tegyünk egy pici sót is, ill. számoljunk azzal, hogy a sajt kifolyik sütés közben.

 



 

2 megjegyzés:

  1. Megértem, hogy nehéz ellenállni ennek a szépséges finomságnak (is).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen, te is, mi is kelt tészta imádók vagyunk. :)

      Törlés