2022. május 12.

Babapiskóta házilag

 

 



Ismét egy olyan süti, aminek az elkészítését már ezer éve terveztem. Bár van egy jól bejáratott, bolti babapiskótám, de mivel az elfogyott, és sürgős szükségem volt rá, így kénytelen voltam megsütni magam. És milyen jó, hogy így történt, mert én bizony nem veszek többet boltit! Legalábbis nem mostanában. Házilag ui. szinte pont olyan lett, mint az a fajta babapiskóta, amit még gyerekként ettem – igaz, azt is iparilag állították elő, de legalább finom. :) Úgyhogy inkább megsütök egyszerre többet, és gondosan bedobozolva tárolom, hogy csak beszaladni kelljen érte a kamrába, ha nincs kedvem/időm sütkérezni. :)
Nagyon ajánlom, mert azon túl, hogy pofonegyszerű elkészíteni, hamarabb megpuhul, mint a bolti változat, és igazán ízletes. Érdemes betárazni belőle, mert hipp-hopp beköszönt a kánikula, amikor szívesebben nyúlunk a gyorsan összedobható desszertek után. ;)

 



Hozzávalók 15-17 darabhoz:

2 tojás
5 dkg kristálycukor
6 dkg finomliszt
1 dkg étkezési kukoricakeményítő
1 kis csipet só (elhagyható)
porcukor a szóráshoz

elkészítés:
  1. A tojásfehérjét a fele mennyiségű kristálycukorral kemény habbá verjük.
  2. A sárgájákat a többi cukorral krémesre keverjük, és a fehérjehabhoz csorgatjuk.
  3. A keményítőt (és a sót) a liszthez vegyítjük, a negyedét a sárgájás fehérjehabra szitáljuk, és óvatosan összeforgatjuk. Így járunk el a többi liszttel is.
  4. A tésztamasszát cső nélküli habzsákba töltjük, kb. 10 cm hosszú csíkokat nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kicsit távolabb, és mindegyiket megszórjuk porcukorral.
  5. Előmelegített sütőben halványsárgára sütjük, és 1 perc elteltével tortarácsra szedjük. Így hagyjuk teljesen kihűlni, majd fedeles dobozba rendezzük.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-fölül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 18 perc

Az elkészítés lépései:











6 megjegyzés:

  1. Nagyon-nagyon szépek lettek. Hogy tudod ilyen egyformára nyomni? És a vége meg kerek! Gratulálok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a dicséretet! :) Az első kinyomáshoz egy bolti babapiskótát használtam sablonnak, hogy a kellő hosszúságúra tudjam nyomni a masszát. Utána már az első saját volt a sablon. :D A vége meg azért íves, mert eleve így jön ki a habzsákból.

      Törlés
  2. Azt szeretném kérdezni, hogy a leírásban nem találom azt, ami az utolsó előtti képen látható: valamivel megszórod sütés előtt - mivel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy jelezted, hogy hiányos a leírás. :) Javítottam. Igen, sütés előtt porcukorral kell megszórni. Remélem, elégedett leszel az eredménnyel. :)

      Törlés
  3. Köszönöm szépen a receptet. Sikerült és finom lett. 🌷

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy jól sikerült! :) Köszi, hogy megírtad! ;)

      Törlés