2022. január 31.

Pórés-sárgarépás batáta röszti cukkinis-rizses kölessel

(Reg-Enor diétába beilleszthető)




 

Az elmúlt egy évben legtöbbször csak zöldségkrémlevest fogyasztottunk ebédre, ezért számomra a Reg-Enor tisztítókúra a „normális” főzéshez való visszatérést is jelentette. Naponta agyaltam rajta, hogy mit csináljak ebédre. Szempont volt az is, hogy könnyen és gyorsan elkészíthető legyen az étel, mert az utóbbi hónapok izgalmai miatt nem volt türelmem a pepecselős főzéshez. Úgyhogy az alábbi recept sem tanúskodik túl nagy kreativitásról, ellenben legalább finom. :D

 




Hozzávalók 2 személyre:

a batáta rösztihez:
kb. 15 dkg batáta
1 kis sárgarépa (5-6 dkg)
1 póréhagyma (kb. 8 dkg)
őrölt fekete bors
őrölt kurkuma
morzsolt oregánó

1 nagy tojás
2,5 dkg Graham- vagy fehér tönkölyliszt
4-5 dkg mangalicazsír a sütéshez

a cukkinis-rizses köleshez:
10 dkg bio köles
5 dkg kerek szemű rizs
15 dkg cukkini
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 tk. őrölt koriandermag
½ mk. őrölt római kömény
½ mk. őrölt kurkuma
½ mk. currypor
½ mk. őrölt sárga mustármag
őrölt fekete bors

3 dkg kacsa-, liba- vagy mangalicazsír
4,5 dl víz

elkészítés:
  1. A megmosott cukkinit héjastól nagy lyukú reszelőn lereszeljük, enyhén megsózzuk, és negyedórát állni hagyjuk.
  2. A batátát és a répát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, enyhén sózzuk, és negyedórát állni hagyjuk.
  3. A körethez a finomra aprított hagymát az aprított fokhagymával együtt a felhevített zsíron fedő alatt aranysárgára pirítjuk, majd rátesszük a levétől alaposan kinyomkodott cukkinit, és lefedve 2 percig pároljuk.
  4. Megfűszerezzük, hozzáadjuk a rizst, és felöntjük 3 dl vízzel. Kis lángon, fedő alatt, néha megkeverve, félpuhára főzzük.
  5. Rátesszük az átmosott, lecsepegtetett kölest, hozzáadjuk a többi vizet, és lefedve készre főzzük az ételt. Ízlés szerint sózzuk.
  6. Amíg a köret fő, a rösztihez a pórét félbevágjuk, felszeleteljük, és a levétől kinyomkodott reszelt zöldségekhez forgatjuk.
  7. Megfűszerezzük, hozzákeverjük a tojást, a lisztet, és fagylaltos kanállal 8 db halmot adagolunk a felhevített zsírra. A kanál hátával ellapítjuk, és a rösztiket mindkét oldalukon pirosra sütjük. Papírtörlőre szedve leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot, majd a kölessel együtt tálaljuk.
Megjegyzés:
Reg-Enor tisztítókúra esetén a még forró köleshez személyenként 2 dkg olvasztott zsírt keverünk, és a rösztivel együtt tálaljuk.

 



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése