Még egy fánkféleség, ami sosem tartozott a kedvenceim közé: a képviselőfánk! Már a cukrászdában sem akadt meg rajta a szemem, hiába kínálta magát pöffeszkedőn, gusztusos vaníliakrémmel és tejszínhabbal a pocakjában. :D Persze megkóstoltam, különben honnan is tudhattam volna, hogy nem nekem találták ki. A tésztájával volt a bajom, amit a krém nyúlósra áztatott, ezért jelentősen rontott az élvezeti értékén. Gondoltam, teszek azért vele egy próbát, és végre én is megsütöm, hátha változott a hozzá való viszonyulásom. Erre már csak azért is volt esély, mert házilag szinte minden csak jobb lehet. :D A művelet végén egyértelmű volt, hogy egészen más a helyzet a friss tésztával: olyan hirtelen elpusztítottam belőle négyet, hogy mondhatni, megbántam, hogy nem sütöttem mindjárt dupla adagot.
Ez a fánk egyébként azért is jó választás, mert a tészta irtó könnyen és gyorsan elkészíthető, és bár a tejszínhab manapság már szinte cikinek számít krémként használva – tekintve, hogy túl egyszerű – mégis, ezzel a picit azért felturbózott tésztával kombinálva, vaníliával ízesítve, azon frissiben tényleg nagyon eteti magát. De hangsúlyozom, ez tényleg csak így az igazi! ;)
Ez a fánk egyébként azért is jó választás, mert a tészta irtó könnyen és gyorsan elkészíthető, és bár a tejszínhab manapság már szinte cikinek számít krémként használva – tekintve, hogy túl egyszerű – mégis, ezzel a picit azért felturbózott tésztával kombinálva, vaníliával ízesítve, azon frissiben tényleg nagyon eteti magát. De hangsúlyozom, ez tényleg csak így az igazi! ;)
Hozzávalók 18-20 darabhoz:
Fánktésztához:
80 ml víz
2,5 dkg vaj
1 dkg vaníliás cukor
egy kis csipet só
6 dkg liszt
2 tojás
Töltelékhez:
2 dl habtejszín
2 dkg Bourbon vaníliás porcukor
Tetejére:
1,5 dkg mandulapehely vagy vágott mandula
1,5 dkg jégcukor
porcukor a tálaláshoz
elkészítés:
- A mandulapelyhet (vagy a vágott mandulát) durvára daraboljuk és összekeverjük a jégcukorral. Félretesszük.
- A vizet a vajjal, a sóval, a vaníliás cukorral lábasba tesszük, összeforraljuk és hozzákeverjük a lisztet. Kis lángon, kevergetve addig főzzük, amíg a tészta el nem válik az edény falától, és össze nem áll.
- A tésztát áttesszük egy tálba, néhányszor átkeverjük, hogy gyorsabban hűljön, majd robotgéppel egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat.
- A masszát csillag- vagy sima csővel ellátott habzsákba töltjük, és diónyi halmokat nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kicsit távolabb. A tepsit előmelegített sütő középső részébe toljuk – ekkor egy csésze forró vizet helyezünk a sütő aljába, a tepsi alá –, és megsütjük a fánkokat.
- Amíg a fánkok sülnek, a töltelékhez a hideg tejszínt a vaníliás porcukorral kemény habbá verjük. Sima csővel ellátott habzsákba töltjük, és hűtőbe tesszük annyi időre, hogy jól lehűljön.
- A fánkokat a sütőből kivéve, tortarácson hagyjuk langyosra hűlni, majd recés késsel óvatosan kettévágjuk.
- Az alsó részüket betöltjük a tejszínhabbal, rájuk helyezzük a kalapjukat, és meghintjük porcukorral.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc
Kellemes, könnyű és finom--a kék alapon jól mutatnak a fánkocskák.
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ízlett neked, és annak is, hogy eltaláltam az édességét a te ízlésed szerint is. Pedig az nem egyszerű ügy! :D
Törlés