2020. július 4.

Rumos meggyhab torta málnaöntettel







A meggyfáink ismét jól teljesítettek a terméshozam terén – a kisebbik fa egy púpozásig megtelt rekesznyi bio gyümölccsel ajándékozott meg bennünket. Bár igazából csak Anyát, mert utóbb úgy alakult, hogy a másik fán lévő meggyszemek a rovarok és a hőség martalékává váltak. Anya bezzeg 12 üveg meggydzsem boldog birtokosa lett, mi pedig mindössze bő 2 kg magozott meggyet tudhattunk a magunkénak. Történt ui., hogy a nagyobbik fa termése még nem ért be teljesen, így első körben csak a kisebbiket tudtam megszedni, és mire a másikon is megérett a meggy, és pont kimentünk volna leszedni, eleredt az eső. A másnapi nagy melegben pedig a teljesen érett gyümölcsöket kikezdték a darazsak és a hangyák. Szedni is kellemetlen volt a rovarok lepte ágak között. Így hát az idei meggydzsemfőzésnek annyi. Sebaj, majd kérek Anyától! :D
A megmenekített adag meggy viszont épp elég volt arra, hogy ilyen-olyan édességek készüljenek belőle, mint amilyen például ez a könnyű habtorta. Eredetileg nem terveztem tésztát az aljára, de mivel a 2 zacskónyi habtejszín nem töltötte meg színültig a formát, így esélyes volt, hogy sérülés nélkül nem fogom majd megúszni a desszert formából való kiapplikálását. Ilyen esetekben még az is előferdülhet, hogy én magam is megsérülök, miközben mérgemben a fejemet a falba verem. :D
Úgyhogy jött is az ötlet, hogy akkor legyen linzer alja. És ha már lúd, legyen kövér alapon, be is töltöm meggydzsemmel – meggyes tésztát meggyes habbal felkiáltással – megvámolva ezzel Anya tavalyi lekvárját. :D És mivel a meggy egy időben érik a málnával, így az öntetet ebből a gyümiből készítettem hozzá. Azt hiszem, jól döntöttem, így lett kerek ez a nyári desszert. :)






Hozzávalók 1,4 l-es pudingformához:

Alaphoz és a díszítéshez:
20 dkg finomliszt
12 dkg vaj
7,5 dkg cukor
1 kis tojás
1 citrom reszelt héja
1 késhegynyi sütőpor
8 dkg házi meggydzsem + a kis linzerekhez

Meggyes habkrémhez:
20 dkg magozott meggy
10 dkg cukor
2 ek. Portorico rum
1 ek. frissen facsart citromlé
5 dl habtejszín
8 zselatinlap

Málnaöntethez:

25 dkg málna
cukor (ízlés szerint)
1 tk. kukoricaliszt
2 ek. kókuszkrém

elkészítés:

  1. Az alaphoz a cukorral, sütőporral, citromhéjjal vegyített lisztet elmorzsoljuk a kis kockákra vágott vajjal, és a tojást is hozzáadva, sima felületű tésztává gyúrjuk. Kettévágjuk, mindkettőt meggömbölygetjük, kissé ellapítjuk, és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 30 percre.
  2. A lehűtött tésztadarabokat liszttel hintett felületen 3-4 mm vastag körlapokra nyújtjuk, és 17 cm-es köröket szaggatunk ki belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsire téve, 180°C-os sütő középső részében kb. 15 perc alatt megsütjük. Tortarácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A kevés, lehulló tésztaszéleket újra begyúrva kiszaggatjuk, és azokat is betöltjük lekvárral. (Ezekkel a kis linzerekkel díszítjük majd a tortát.)
  4. Az egyik tésztakorongot megkenjük az előzőleg botmixerrel pürésített meggydzsemmel, és befedjük a másik tésztalappal. Félretesszük.
  5. A meggyes habkrémhez a magozott meggyet a cukorral és a citromlével lábasba tesszük, fedő alatt puhára főzzük, majd botmixerrel pürésítjük. Kevergetve további 5-6 percet főzzük, majd elzárjuk alatta a lángot, és hozzáadjuk a rumot.
  6. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk és feloldjuk a forró meggypépben. Hűlni hagyjuk.
  7. A tejszínt kemény habbá verjük. A meggypépet egy kevés habbal gyors mozdulatokkal simára keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a többi tejszínhabot.
  8. A meggyhabot a formába kanalazzuk, a tetejét elsimítjuk és ráhelyezzük a lekvárral töltött linzerlapot. Hűtőben dermesztjük néhány órát.
  9. Az öntethez a málnát a cukorral felforraljuk, majd botmixerrel pürésítjük és átpasszírozzuk.
  10. A kukoricalisztet simára keverjük a kókuszkrémmel, a málnavelőhöz adjuk, és kis lángon, kevergetve kissé besűrítjük. Teljesen kihűtjük.
  11. A tortát átfordítjuk egy tálra, és óvatosan leemeljük róla a formát. Tetszés szerint díszítjük, és málnaöntettel meglocsolva tálaljuk.






4 megjegyzés:

  1. Szia!

    Ha van málnátok, és meggyetek is, akkor legközelebb házasítsd őket! :)
    Már ha dzsemesítésre kerül majd a sor, ugyanis isteni finom a meggymálna dzsem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meggyes-málnás crumble-om már van, én is szeretem együtt a kettőt. :) A két gyümölcs fúziója dzsemben is sorra kerül majd egyszer csak. ;)

      Törlés
  2. A 12 üveg meggydzsem boldog tulajdonosaként boldogan ettem a rumos meggyhabos finomságból. Kellemes íze volt.A linzer alj kevésbé tetszett.A fotó elemeit szépen rendezted.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Örülök. :) Legközelebb azért neked szórok még rá porcukrot. :D ;) A linzer kapcsán meg kinek a pap, kinek a paplan, a Kutyafülnek például nagyon ízlett így, de tény. hogy a kekszmorzsás verziót én is jobban csípem.

      Törlés