2020. július 25.

Rumos csokoládé tarte







Két-három héttel ezelőtt nagyon megkívántam a csokoládés pitét, de nem találtam hozzá olyan leírást, ami igazán elnyerte volna a tetszésemet, és valahogy nem volt kedvem kiötölni egy sajátot. Aztán meg is feledkeztem erről a sütiről. Amikor a napokban a neten kavilláltam, szembe jött velem a nem várt, de tökéletesnek tűnő recept. A japánokra jellemző precíz készítési technika és a desszertjeik külleme engem mindig lenyűgöz, úgyhogy a videós útmutatás azonnal levett a lábamról. Másnap neki is álltam, de 18 cm-es sütőforma híján 2 db 12 cm-eset vetettem be, a töltelék mennyiségét egy icipicit csökkentve. A tésztát nem „bántottam”, ezért abból egy kevés kimaradt.
Az ítélet a következő: a töltelék kellemes, csokiimádóknak telitalálat. Ebben a borongós, esős időben igazi vigasz süti, de délutáni, filmnézős bekuckózáshoz is tökéletes. ;)






Hozzávalók 2 db 12 cm átmérőjű pitéhez:

Mandulás tésztához:

7,5 dkg vaj
2,5 dkg őrölt mandula
5 dkg porcukor
egy kis csipet só
1 kis tojás (felütve 30 g)
12,5 dkg finomliszt
1 tojássárgája a kenéshez

Rumos csokoládé ganache-hoz:
15 dkg tejcsokoládé
1 dl habtejszín
1 tk. folyékony méz
10 ml rum
1,5 dkg vaj

Glazúrhoz:
5 dkg kristálycukor
2 dkg holland kakaópor
2 zselatinlap (3 g)
35 g víz
30 g habtejszín

Díszítéshez:
tejcsokoládé forgács
holland kakaópor

elkészítés:

  1. A puha vajat önmagában kihabosítjuk, és beledolgozzuk a porcukorral, sóval összeszitált őrölt mandulát. Hozzákeverjük a felvert tojást, majd az átszitált lisztet.
  2. A lágy tésztamasszát (két pite esetén kettévesszük) egy ív folpackra tesszük, és a fóliát ráhajtva, 10-12 cm átmérőjű körlapot formázunk belőle (két adag esetén kisebbeket). Becsomagolva, 5-6 órát hűtőben pihentetjük.
  3. A lehűtött tésztát lisztezett felületen 0,5 cm vékonyra kinyújtjuk és kibéleljük vele a sütőformá(ka)t. A túllógó tésztaszéleket levágjuk, és villával több helyen megszurkáljuk. 1 órára hűtőbe tesszük.
  4. Alufóliából akkora betéte(ke)t készítünk, amivel ki tudjuk bélelni a nyers tésztakosara(ka)t úgy, hogy a fóliának a tészta pereméhez hasonló szélt készítünk. Ezt a betétet a tésztakosár(ak)ba helyezzük, és kerámiagolyókat vagy sütőbabot öntünk bele.
  5. 160°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és 35 perc alatt készre sütjük. A kész tésztakosár(ak)ból kiöntjük a sütőbabot, kivesszük az alufóliát. (Ha a tészta nem elég barna, visszatesszük a sütőbe még néhány percre.)
  6. A tésztakosár(ak) belsejét lekenjük tojássárgájával, és 140°C-os sütőben 5 percig szárítjuk. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
  7. A töltelékhez a csokoládét finomra aprítjuk vagy lereszeljük. A mézzel és a rummal ízesített tejet épp csak felforraljuk, a csokoládéra öntjük, és kevergetve felolvasztjuk.
  8. Amikor a ganache kézmelegre hűlt, hozzákeverjük a puha vajat, és a tésztakosár(ak)ba öntjük. 3 órára hűtőbe tesszük.
  9. A glazúrhoz a cukrot alaposan összekeverjük a kakaóporral. A zselatinlapokat néhány percre hideg vízbe áztatjuk.
  10. A tejszínt a vízzel felhevítjük, a tűzről levéve simára keverjük benne a cukros kakaót, és a tűzre visszatéve összeforraljuk. Még forrón feloldjuk benne az alaposan kinyomkodott zselatint, és a folyadékot szitán átszűrjük. Hagyjuk langyosra (kb. 30°C-osra) hűlni.
  11. A glazúrt a töltelék közepére öntjük, finoman mozgatva a formát, szétoszlatjuk, és 1 órára hűtőbe tesszük.
  12. A sütemény(ek) közepét tejcsokoládé forgáccsal, a szélét körben kakaóporral díszítjük.

Megjegyzés:
Akinek van 18 cm átmérőjű pitesütő formája, az a töltelék mennyiségét az itt látható javaslat szerint növelje.






6 megjegyzés:

  1. Szia!

    Csuda szép :)
    Olyan máris megenném!

    De miként csinálod a csokiforgácsot a tetejére?
    Akár hányszor próbáltam, ét, és tejcsokiból sem sikerült!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, ha teszik! :)
      A csokiforgács készítésének kétféle módját szoktam alkalmazni. Az egyik az egyszerűbb: az Aldiban lehet kapni bella márkájú ét-, tej- és fehér csoki Kuvertüre-t. Ezek elég vastag, 20 dkg-os tömbök, és könnyű belőlük forgácsot vágni késsel. A másik mód az, hogy az olvasztott csokit márványlapra vagy teflon tepsi hátulján vékonyan szétkened, hagyod kicsit megszilárdulni, de nem túlzottam, és spaklihoz hasonló alakú eszközzel készítesz csokiforgácsot úgy, hogy az eszközt a csokira nyomva tartod és tolod előre. Ilyen módon feltekercselődik a csoki, amit aztán szét lehet roppantani, vagy egyben is lehet hagyni. Úgy kell elképzelni a készítését, mint amikor a jeget kaparod le a szélvédőről, csak itt ugye feltekeredik a csoki. Hát ennyi. :D Remélem, tudtam segíteni.
      De nézd meg ezen a linken:
      https://www.youtube.com/watch?v=AWrAGp5Qy78

      Törlés
    2. Vásároltam már az Aldiba olyan csokit, de abból sem sikerült a forgács, viszont ezt a tepsis módszert köszönöm, ki fogom próbálni! :)

      Törlés
    3. Remélem, sikerrel jársz. ;) A késes módszer kapcsán még csak annyit, hogy az tényleg nem bonyolult, és pont az ilyen Aldis, vastag tömb csokikkal a legkönnyebb alkalmazni. A kés lapját egészen közel kell tenni a csokihoz (mint amikor pl. répát aprítasz), és gyors mozdulatokkal elkezded a szeletelést úgy, hogy a kés épp csak súrolja a csokit.

      Törlés
  2. Már annyi finomságból kaptam, és elnézést,erre nem emlékszem. De ez is biztosan finom, és a tálalás is a tőled megszokottan szép.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megnyugodhatsz, nem az emlékezeteddel van a baj! ;) Ebből a sütiből ui. nem kaptál... bocsesz!

      Törlés