2020. május 27.

Újhagymakrémleves kukoricával, sajtos pirítóssal


 




Egy jó nagy csokor újhagymát kaptunk ajándékba a telekszomszédunktól. Először más ételhez képzeltem el, de ahhoz kevésnek tűnt a mennyiség. Így lett belőle leves, mert már amúgy is ehetnékem volt. Az újhagymával készült levest egyébként ajánlom azoknak is, akik a vöröshagymás változatától idegenkednek. Ez ui. sokkal lágyabb ízű, és nem terheli meg az epét, sőt az evést követő órákban nincs kellemetlen utóíze. Kukoricával dúsítva, pirítóssal tálalva, igazán laktató étel – mi nem is kívántunk utána mást. :)






Hozzávalók 2-3 személyre:

20 dkg újhagyma (tisztított mennyiség)
3 gerezd fokhagyma
10-15 dkg konzervkukorica
6,5 dl víz
1,5 dl habtejszín
1 tyúkhúsleveskocka
őrölt színes bors
½ mk. őrölt szerecsendió

3 dkg vaj
3 dkg fehér tönkölyliszt
3 zsemle
reszelt vörös Cheddar sajt

elkészítés:

  1. A karikára vágott újhagymát – 1 evőkanál kivételével – az aprított fokhagymával együtt a felhevített vajon megdinszteljük, közben enyhén sózzuk.
  2. A fűszerekkel ízesítjük, hozzáadjuk a leveskockát, majd felöntjük 5,5 dl (forró) vízzel, és fedő alatt, közepes lángon puhára főzzük. Botmixerrel krémesítjük.
  3. A tönkölylisztet simára keverjük 1 dl vízzel, a tejszínnel hígítjuk, hozzámerünk egy keveset a forró levesből, és behabarjuk vele az ételt. Összeforraljuk, végül a kukoricát is a leveshez adjuk. Utánasózzuk, ha szükséges.
  4. A zsemléket felszeleteljük, megszórjuk reszelt sajttal és megpirítjuk. A leveshez kínáljuk.





2 megjegyzés:

  1. Így tejszínnel behabarva az én gyomrom is bevenné.Főleg ilyen szépen tálalva!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek igazán örülök! :) Remélem, egyszer kipróbálod. ;)

      Törlés