2020. május 30.

Banánkrémes







Boldog voltam, hogy újra járhatok gépi pilire. Vegán banánkenyér lett volna az edzésért a fizetség, amit nemrégiben duplán le is teszteltem. A tornát követő délután azonban olyan szinten beállt az egyik izmom (vélhetően a 9 kilós Trygi cicámnak „köszönhetően”), hogy képtelen voltam megsütni az édes fizetőeszközt. A banán meg szépen lassan elkezdett megbarnulni a hűtőben. Csak úgy magában most valahogy nem volt kedvünk megenni, de hogy mégse vesszen kárba – majdnem 2 héttel a sérülést követően, de még mindig izomhúzódással és ideggyulladással küszködve, gyógyszeres és egyéb alternatív gyógymódok ellenére – ez a süti lett belőle. Legalább kiderült, hogy sütni már képes vagyok, ha tornázni egyelőre még nem is! Utólag megfogalmazódott bennem, hogy van az az eset, amikor kapóra jön, hogy túlérett a banán. Ez a süti ui. annyira szerethetőre sikeredett, hogy úgy érzem, ez lett az egyik legfinomabb a Sünis kanál blog fennállása óta. :D Bárcsak gyógyerővel is bírt volna!






Hozzávalók 16 szelethez:

Tésztához:
30 dkg finomliszt
2 dkg holland kakaópor
10 dkg porcukor
1 mk. (kb. 5 g) szódabikarbóna
6 dkg vaj
1 tojás
4 dkg tejföl

Krémhez:
30 dkg banánpép
2 dl kókuszkrém (Cocomas)
1 kezeletlen citrom reszelt héja
½ citrom leve
2 dkg étkezési kukoricakeményítő
2 dkg vaníliaízű pudingpor
10 dkg finomítatlan nádporcukor
12 dkg vaj
1 tk. vanília paszta

Tetejére:
7 dkg fehér csokoládé
15 dkg 20%-os tejföl
tésztamorzsa ízlés szerint

elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet összeszitáljuk a porcukorral, a kakaóporral, a szódabikarbónával, és elmorzsoljuk a nem túl hideg vajjal.
  2. Hozzáadjuk a felvert tojást, a tejfölt, és gyúrható állagú tésztát készítünk. Hűtőbe tesszük dermedni.
  3. A lehűtött tésztát 4 egyenlő részre vágjuk, mindegyik darabot téglatestté formázzuk, majd lisztezett felületen egymás után mindegyiket 25x25 cm oldalhosszúságú lapokra nyújtjuk.
  4. A tésztalapokat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és egymás után megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd az oldalaikat egyenesre szabjuk. A lehulló tésztaszéleket késes aprítóval ledaráljuk.
  5. A krémhez a banánpépet lábasba tesszük, elkeverjük a citromlével, belereszeljük a citromhéjat, hozzáadunk 5 dkg nádporcukrot, és felöntjük 1 dl kókuszkrémmel.
  6. A többi kókuszkrémet simára keverjük a keményítővel, a pudingporral, a banános elegyhez öntjük, és kis lángon, kevergetve felfőzzük. Többször átkeverve, teljesen kihűtjük.
  7. A puha vajat kihabosítjuk a többi porcukorral, majd robotgéppel hozzádolgozzuk a banánpudingot.
  8. A kész krémet háromfelé vesszük, és betöltjük vele a tésztalapokat. Folpacka csomagolva, néhány órát hűtőben pihentetjük.
  9. A fehér csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, és még forrón simára keverjük a tejföllel. Egyenletesen a süteményre kenjük és megszórjuk a tésztamorzsával. Dermedni hagyjuk.
  10. Tálalás előtt szórhatunk még rá tésztamorzsát, majd négyzet alakú szeletekre vágjuk.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 8 perc/tésztalap


Tipp:
A lágyabb tésztát szebbre nyújthatjuk, ha kicsit ellapogatva sütőpapírra tesszük, és azon nyújtjuk kellő méretűre. Tésztanyújtó hengerrel a legegyszerűbb.

Megjegyzés:
A kimaradó – néhány dekányi – tésztamorzsát felhasználhatjuk más süteményekhez.
Ezt a tésztát nem kell másnapig pihentetni, mert a szódabikarbóna használatának köszönhetően elég puha. A banános sütiknek amúgy sem tesz jót, ha túl sokáig állni hagyjuk, mert tapasztalatom szerint veszítenek az aromájukból.







2 megjegyzés: