2020. április 1.

Gombuca baconnel, pirított hagymával







Vas- és Zala megyében a gombuca igen gyakori paraszti étel volt a hétköznapokon, hiszen nem kellett hozzá más, mint liszt, víz, só és szalonna, illetve ha volt, akkor egy kis tejföl a tálaláshoz. Eredetileg tojás nélkül készült, de később a tojással dúsított változata is ismertté vált. Szerintem egyébként egyáltalán nem hiányzik belőle. ;)
Ma már bármivel gazdagíthatjuk, pl. túróval, zöldfűszerekkel, sőt akár káposztásan is készíthetjük, vagy mákkal is bolondíthatja, aki szereti.
Az eredeti, nagyon egyszerű készítési mód alapján az összegyúrt tésztát ujjal széthúzkodják és beletépkedik a forrásban lévő vízbe. Így lesz igazán autentikus.
Örülök, hogy megláttam Borbás Marcsi oldalán, és az is biztos, hogy gyakran fogom készíteni. :) Első alkalommal tojásmentesen csináltam, és ez így marad a jövőben. :) Már tervben van a töltött változata is. :)
Ajánlom azok figyelmébe is, akiknél most dugig van a spájz liszttel. ;)






Hozzávalók 2 személyre:

15 dkg fehér tönkölyliszt vagy finomliszt
15 dkg rétesliszt
2 tk. só
kb. 2 dl víz
20 dkg kockázott húsos szalonna vagy abált szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
20 dkg tejföl
1-2 ek. mangalicazsír (ha húsos szalonnával készítjük)
2 dkg vaj a hagymához (elhagyható)
aprított petrezselyemzöldje a tálaláshoz

elkészítés:

  1. A felkockázott húsos szalonnát kevés zsíron ropogósra sütjük, majd a zsírjától lecsepegtetjük és félretesszük.
  2. A hagymát vékonyra szeljük vagy felaprítjuk, és a visszamaradt szalonnazsíron (vagy vajon) megpirítjuk, közben sózzuk. Hozzákeverjük a szalonnát.
  3. A kétféle lisztet elvegyítjük 1 teáskanál sóval, és apránként a vizet is hozzáadva, se nem túl lágy, se nem túl kemény tésztává gyúrjuk.
  4. Meggömbölygetjük, majd enyhén lisztezett felületen 3 mm vastag kör- vagy négyzetlapra nyújtjuk. Derelyevágóval tetszőleges méretű darabokra vágjuk, és lobogó, sós vízben (lehet több részletben is) kifőzzük. Közben 2-3 alkalommal belekeverünk.
  5. Ha megfőtt (fogkeménynek kell lennie), szűrőkanálba szedve lecsepegtetjük – nem mossuk át – és rászedjük az újra felmelegített hagymás-szalonnás alapra. Átforgatjuk, és azon melegében tejföllel együtt tálaljuk. (A tejfölt össze is keverhetjük a hagymás alappal, és utána forgatjuk hozzá a gombucát.)






2 megjegyzés:

  1. Írtam pedig. De megismétlem:jó kis parasztos étel, a tálalás is megfelelően "népies", majd én is megcsinálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valamiért mégse jött át, de most végre igen. :) Örülök, ha tetszik, és remélem, ízleni is fog, ha elkészíted. :)

      Törlés