2020. április 10.

Bryndzás-újhagymás koszorú





A húsvét közeledtével minden évben szívesen szörfözgetek a neten újabb és újabb kalácsformázási technikák után kutatva. Erre a jópofa készítési módra nemrég bukkantam rá, és ahogy az már lenni szokott, alig vártam, hogy kipróbáljam. Az eredetileg nagy koszorú helyett én 6 kisebbet készítettem, de persze nagyban is meg lehet sütni, és úgy szeletelni, mint a tortát. Sósan vagy édesen egyaránt tetszetős, és számtalan módon variálhatjuk a tölteléket. Én most egy sós változatot ötlöttem ki, amihez igazán illik a húsvéti sonka. Az ünnepre szerintem ízében és formájában is tökéletes választás. :)


Hozzávalók 6 darabhoz:

a tésztához:
45 dkg finomliszt+a dagasztáshoz
5 dkg Graham-liszt
7 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 ek. só
1 tojás
2,5 dkg friss élesztő
kb. 2,5 dl tej

a töltelékhez:
12,5 dkg bryndza (esetleg házi túró)
5 dkg tejföl
3 dkg újhagyma
1 felvert tojás fele
currypor vagy őrölt kurkuma
őrölt fekete bors


a tetejére:
a felvert tojás másik fele a kenéshez
szezámmag a szóráshoz


elkészítés:

  1. A tésztához az élesztőhöz 1 dkg porcukrot, 2 dkg Graham-lisztet adunk, elkeverjük a meglangyosított tej felével, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A többi porcukorral, sóval vegyített kétféle lisztet elmorzsoljuk a puha vajjal, beletesszük a felfutott élesztőt, a tejben elkevert tojást, és megdagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálba tesszük, és letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
  3. A töltelékhez a felaprított újhagymát összekeverjük a többi hozzávalóval, és szobahőmérsékleten hagyjuk.
  4. A megkelt tésztából 6 gombócot formázunk, és negyedórát letakarva pihentetjük.
  5. Egy tésztagombócot lisztezett munkalapon 22-23 cm átmérőjű körlapra kinyújtunk, a közepére helyezünk egy 15 cm átmérőjű tányért/tálkát, és a túllógó tésztaszélt körben bevagdossuk a tányérig. (Páratlan számú fülecskét kell kapnunk.)
  6. A kis füllentyűket keresztben egymásra hajtogatjuk úgy, hogy az első fülecske után a következőt kihagyjuk, és a harmadikat hajtjuk rá az előzőre. Ami pedig minden egyes hajtásból kimarad, azt a következő lépésben szintén felhajtjuk, miközben figyelünk arra, hogy a hajtásokkor mindig kimaradjon a következő fülecske. A hajtásokat a belső köríven jól lenyomkodjuk.
  7. Az így elkészített koszorúkat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, letakarjuk, és 15-20 perc pihentetés után a közepüket villával megszurkáljuk. A fonott tésztaszélt lekenjük felvert tojással, és megszórjuk szezámaggal.
  8. A tölteléket a koszorúk közepébe halmozzuk, és előmelegített sütőben készre sütjük. Tortarácsra téve hagyjuk langyosra hűlni.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc


Megjegyzés, tipp:
Házi tejfölbe tunkolva, és pirított szezámmaggal pluszban megszórva pazar! :D







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése