2020. április 10.

Bryndzás-újhagymás koszorú








A húsvét közeledtével minden évben szívesen szörfözgetek a neten újabb és újabb kalácsformázási technikák után kutatva. Erre a jópofa készítési módra nemrég bukkantam rá, és ahogy az már lenni szokott, alig vártam, hogy kipróbáljam. Az eredetileg nagy koszorú helyett én 6 kisebbet készítettem, de persze nagyban is meg lehet sütni, és úgy szeletelni, mint a tortát. Sósan vagy édesen egyaránt tetszetős, és számtalan módon variálhatjuk a tölteléket. Én most egy sós változatot ötlöttem ki, amihez igazán illik a húsvéti sonka. Az ünnepre szerintem ízében és formájában is tökéletes választás. :)




 

Hozzávalók 6 darabhoz:

Tésztához:
45 dkg finomliszt, átszitálva + a dagasztáshoz
5 dkg Graham búzaliszt
7 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 ek. só
1 tojás
kb. 2,5 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1 felvert tojás fele a kenéshez
szezámmag a szóráshoz

Töltelékhez:
12,5 dkg bryndza (esetleg házi túró)
5 dkg tejföl
a felvert tojás másik fele
currypor vagy őrölt kurkuma
őrölt fekete bors

3 dkg újhagyma

elkészítés:

  1. A tésztához az élesztőt kis tálkába morzsoljuk, hozzáadunk 1 dkg porcukrot, 2 dkg Graham-lisztet, és simára keverjük a meglangyosított tej felével. Letakarva felfuttatjuk.
  2. A többi porcukorral, sóval vegyített kétféle lisztet elmorzsoljuk a puha vajjal, beletesszük a felfutott élesztőt, a tejben elkevert tojást, és tésztává dagasztjuk. Letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, meggömbölygetjük, és negyedórát letakarva pihentetjük.
  4. A töltelékhez a felaprított újhagymát összekeverjük a többi hozzávalóval, és szobahőmérsékleten hagyjuk.
  5. Egy tésztagombócot lisztezett felületen 22-23 cm átmérőjű körlapra kinyújtunk, a közepére helyezünk egy 15 cm átmérőjű tányért/tálkát, és az azon kívül eső tésztaszélt körben bevagdossuk a tányérig. (Páratlan számú fülecskét kell kapnunk.)
  6. A kis füllentyűket keresztben egymásra hajtogatjuk úgy, hogy az első fülecske után a következőt kihagyjuk, és a harmadikat hajtjuk rá az előzőre. Ami pedig minden egyes hajtásból kimarad, azt a következő lépésben szintén felhajtjuk, miközben figyelünk arra, hogy a hajtásokkor mindig kimaradjon a következő fülecske. A hajtásokat jól lenyomkodjuk.
  7. Az így elkészített koszorúkat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, letakarjuk, majd 15-20 perc pihentetés után a közepüket villával megszurkáljuk, a fonott részt pedig lekenjük felvert tojással, és megszórjuk szezámaggal.
  8. A közepükbe halmozzuk a tölteléket, és előmelegített sütőben készre sütjük. Tortarácsra téve hagyjuk langyosra hűlni.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc


Tipp:
Házi tejfölbe tunkolva és pirított szezámmaggal pluszban megszórva pazar! :D





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése