2019. április 15.

Segítsüti 2019 tavasz – Ribizlikrémes torta mascarponehabbal





Segítsüti „reloaded”! A mostani már a 20. alkalom, hogy a süti segíthet. :) Számomra pedig ez a 3. tavasz, hogy a részese lehetek a jó ügyért indított jótékonysági aukciónak. Nagy öröm ez, mert jó érzés támogatni a rászoruló gyerekeket. :) A Segítsüti idén ünnepli a 10. szülinapját, így ez a mostani alkalom dupla ünnep. :)
A meghívást most is köszönöm Kandikó Évának, aki 2009 óta évente kétszer is nagy odaadással szervezi, és lelkiismeretesen vezényli le a 30 gasztroblogger közreműködésével megrendezett sütiárverést. :)
Mi elkészítjük a sütit, amik ezután csak arra várnak, hogy a segíteni vágyók licitáljanak rájuk. A legmagasabb összeget felajánló – a gasztrobloggerrel előre megbeszélt időpontban – megkapja a sütit, a licitekből befolyt összeg pedig teljes egészében a támogatott szervezethez kerül.

Idén tavasszal a Nyúlcipő Fejlesztő Centrum javára sülnek a sütik; a befolyó összeggel őket segítjük.
A Nyúlcipő Konduktív Közhasznú Alapítvány 2007-ben jött létre a Belina családnak és néhány barátjuknak köszönhetően. Munkájuk szükségességét semmi sem mutatja jobban, mint az, hogy az eltelt évek alatt, a nagy érdeklődésre való tekintettel, egymás után nyitották meg a fejlesztésre, terápiára alkalmas újabb és újabb telephelyeiket. Így már 4 helyszín áll a rászoruló gyermekek rendelkezésére, ahol konduktor-tanítók, gyógypedagógusok, gyógytornászok, óvodapedagógusok és logopédusok segítségével korai fejlesztést, mozgásterápiát, konduktív pedagógiát és alapozó terápiát végeznek. Ennek köszönhetően a megkésett beszéd- és mozgásfejlődésű, a hiperaktív, az autista, a figyelemzavaros, a diszlexiás és a diszgráfiás gyerekek számára is van fejlesztési lehetőség.
Az Alapítvány a nemzetközileg is elismert Pető-módszert, a konduktív pedagógiát alkalmazza. Ezen kívül Ayres terápiát, Alapozó terápiát, TSMT-t, gyógytornát, logopédiát és a kineziológia módszerét is használják. Lehetőség van játékos babatornára, illetve felnőttek részére állapotjavító és -megőrző tornát is tartanak.
A gyerekek fejlesztése mellett a szülők tanítása, segítése is fontos feladat, valamint tanácsadással is foglalkoznak.

Amennyiben az akció felkeltette az érdeklődésedet, és segíteni szeretnél, de még nem vettél részt sütiárverésben, akkor először regisztrálnod kell itt, majd a SÜTIÁRVERÉS menüpontra kattintva belevetheted magad az licitálás izgalmaiba, amiben 3 napig lehet részed, április 15-18. között. Egyszerre több sütire is licitálhatsz, ráérsz később is eldönteni, melyik édességgel szeretnél majd közelebbi kapcsolatba kerülni a süti boldog nyerteseként. :D
Ha úgy érzed, egyedül nem megy, bátran fogj össze a barátaiddal, és licitáljatok együtt. ;)

Az árverés 2019. április 15-én reggel kezdődik és 18-án 16:00 órakor zárul.

Ha nem áll módodban licitálni, a Segítsüti hírét egy megosztással terjesztheted. Az aktuális árverésről szóló posztot megoszthatod a Segítsüti facebook odaláról vagy a részt vevő 30 gasztroblog facebook oldalának valamelyikéről. Így sokan értesülhetnek róla, hogy a süti nem csak finom, hanem segíteni is tud. ;)

Az én felajánlásom 2 db kb. 30x10 cm-es ribizlikrémes torta mascarponehabbal. :)
(Igény szerint málnával is el tudom készíteni.)

Sünis kanál blog facebook 

Ribizlikrémes torta mascarponehabbal: 







Hozzávalók kb. 20x32 cm-es tepsihez:

Kakaós piskótalapokhoz:
(a kakaópor kivételével a mennyiségeket 3-szor vesszük)
3 tojás
5 dkg porcukor
6 dkg finomliszt
5 dkg olvasztott vaj
3 g sütőpor
17,5 g holland kakaópor

Krémhez:
60 dkg ribizli (lehet mirelit is)
3,5 dl habtejszín
1 ek. citromlé
9 dkg étkezési kukoricakeményítő
25 dkg porcukor
22 dkg vaj

Mascarponehabhoz:
12,5 dkg mascarpone
1,25 dl habtejszín
2,5 dkg porcukor
½ cs. zselatin fix por

Díszítéshez:
ribizliszemek vagy fürtök

elkészítés:

  1. Egymás után 3 piskótalapot sütünk: a világosbarna piskótához a tojások sárgáját a porcukorral kihabosítjuk, hozzákeverjük a langyos olvasztott vajat, majd felváltva beleforgatjuk a sütőporral, 2,5 g kakaóporral vegyített lisztet, valamint a kemény habbá vert tojásfehérjét. Így járunk el a többi piskótával is, de a középbarnához 5 g kakaóport, a sötétbarnához pedig 10 grammot adunk.
  2. Az első adag tésztamasszát egyenletesen elsimítjuk a kivajazott, sütőpapírral bélelt tepsiben, és előmelegített sütőben megsütjük. A kész piskótát átemeljük a tortarácsra, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és így hagyjuk kihűlni. A többi piskótát ugyanígy sütjük meg.
  3. A krémhez a (kiolvasztott) ribizlit botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük, majd kiveszünk belőle egy keveset, és csomómentesre keverjük a keményítővel.
  4. A keményítős keveréket a többi ribizlipürével, a tejszínnel, a citromlével és 10 dkg porcukorral együtt lábasba tesszük, és kis lángon, kevergetve pudinggá főzzük. Teljesen kihűtjük.
  5. A puha vajat a többi porcukorral kihabosítjuk, és robotgéppel a ribizlipudinghoz dolgozzuk. A krémet 2 egyenlő részre osztjuk, és mindkét adagot egy-egy habzsákba töltjük. (Nejlonzacskóba is lehet, aminek az egyik csücskére 7-8 mm átmérőjű lyukat vágunk.)
  6. A piskótalapokat egymásra fektetjük (ha szükséges, a széleit körben egyenesre szabjuk) és kettévágjuk. Ilyen módon 2 db kb. 30x10 cm-es, emeletes piskótát kapunk. A lapokat ezután levesszük egymásról.
  7. Egy sötétbarna piskótalapot tálcára fektetünk, az egyik habzsákból optimális mennyiségű krémcsíkokat nyomunk rá és elsimítjuk. Rátesszük a középbarna tésztalapot, újabb kémréteget nyomunk rá, elkenjük, majd befedjük a világosbarna piskótalappal. (Igyekezzünk épp annyi krémet hagyni a habzsákban, amennyivel majd nagyon vékonyan körbe tudjuk kenni a tortát.) Így járunk el a következő 3 piskótalappal és a másik habzsáknyi krémmel is.
  8. A hosszúkás tortákat folpackkal letakarva hűtőbe tesszük annyi időre, hogy megdermedjen.
  9. A díszítéshez a mascarponét kikeverjük a porcukorral. A tejszínt félig felverjük, majd a zselatin fixet is hozzáadva, kemény habbá verjük. Óvatosan a mascarponéhoz forgatjuk.
  10. A mascarponehabot csillagcsöves habzsákba töltjük és mintát nyomunk belőle mindkét torta tetejére. 1 órára hűtőbe tesszük.
  11. A süteményt felszeleteljük, és tálaláskor a szeleteket megszórjuk friss ribizliszemekkel (ribizliszezonban még szebb, ha fürtökben tesszük rá).
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 12 perc


Tipp:

A piskótalapokat nem szükséges kettévágni. Ebben az esetben 1 db kb. 30x20 cm-es tortánk lesz, amit tetszés szerint szeletelhetünk.

A tortát kevesebb idő alatt is megcsinálhatjuk, amennyiben egyetlen magas, egyszínű piskótát sütünk, és utólag vágjuk 3 lapra.
Ribizli helyett málnát is használhatunk.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése