A beignet (ejtsd: benje/bennye), avagy a fánkkészítés hagyománya az ókori Róma idejére nyúlik vissza, bár az olajban való sütés jóval korábbra tehető.
A francia eredetű beignet kifejezést két különböző fajta tésztára használják: a francia stílusú fánk égetett tésztából készül, de – ahogy azt mindenki tudja – létezik élesztős változata is. Mindkettőt süthetjük olajban vagy akár sütőben.
New Orleans-ban a 18. század óta a kreol konyhában különösen népszerű az olajban sült beignet. Gyakran különböző gyümölcsöket tesznek a tésztába, és hagyományosan reggelire fogyasztják. A népszerű New Orleans-i Café du Monde-ban porcukorral hintve tálalják, és cikóriakávét vagy café au lait-t kínálnak hozzá. A beignet-t 1986-ban Louisiana hivatalos állami fánkjává nyilvánították.
Gondoltam, teszek vele egy próbát, mert megtetszett a formája. A darabszám senkit se tévesszen meg, mert ezek a párnácskákra emlékeztető, négyzet alakú fánkok olyan picik, hogy hipp-hopp be lehet kapkodni belőlük egy tálkával. Úgyhogy igazából nem nagy mennyiség, és elsősorban csak azért készült, hogy meg tudjuk kóstolni. Ja, hát mi másért?! :D A farsangi időszakban idén ui. többféle fánkot is kipróbálok, ezért egymás után készülnek a különböző variációk. :) Érdemes volt megsütni, mert igazán könnyű és ízletes. Nálam a gyümölcs most kívülre került – a forgatáshoz használt porcukrot ui. citromhéjjal ízesíteni szerintem telitalálat volt. :)
A francia eredetű beignet kifejezést két különböző fajta tésztára használják: a francia stílusú fánk égetett tésztából készül, de – ahogy azt mindenki tudja – létezik élesztős változata is. Mindkettőt süthetjük olajban vagy akár sütőben.
New Orleans-ban a 18. század óta a kreol konyhában különösen népszerű az olajban sült beignet. Gyakran különböző gyümölcsöket tesznek a tésztába, és hagyományosan reggelire fogyasztják. A népszerű New Orleans-i Café du Monde-ban porcukorral hintve tálalják, és cikóriakávét vagy café au lait-t kínálnak hozzá. A beignet-t 1986-ban Louisiana hivatalos állami fánkjává nyilvánították.
Gondoltam, teszek vele egy próbát, mert megtetszett a formája. A darabszám senkit se tévesszen meg, mert ezek a párnácskákra emlékeztető, négyzet alakú fánkok olyan picik, hogy hipp-hopp be lehet kapkodni belőlük egy tálkával. Úgyhogy igazából nem nagy mennyiség, és elsősorban csak azért készült, hogy meg tudjuk kóstolni. Ja, hát mi másért?! :D A farsangi időszakban idén ui. többféle fánkot is kipróbálok, ezért egymás után készülnek a különböző variációk. :) Érdemes volt megsütni, mert igazán könnyű és ízletes. Nálam a gyümölcs most kívülre került – a forgatáshoz használt porcukrot ui. citromhéjjal ízesíteni szerintem telitalálat volt. :)
a tésztához:
22,5 dkg finomliszt
2,5 dkg porcukor
2 dkg vaj
1 kis tojás (vagy 1 tojás fele)
egy csipet só
½ cs. (4,5 g) szárított élesztő
1,2 dl víz és tej fele-fele arányban
1 l kókuszolaj vagy más növényi olaj a sütéshez
a forgatáshoz:
7 dkg cukor
2 cs. (10 g) fagyasztva szárított bio citromhéj (pl. Alnatura)
elkészítés:
- A langyos vizes tejben elkeverjük a szárított élesztőt 1 dkg cukorral, és letakarva felfuttatjuk.
- Az élesztős folyadékot a felvert tojással és a lágy vajjal együtt a sóval vegyített liszthez adjuk, és robotgéppel addig keverjük, amíg a tészta el nem válik a tál oldalától (ha túl lágynak érezzük, adhatunk még hozzá egy kevés lisztet). Vékonyan kiolajozott tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett munkalapon 30x30 cm-es téglalapra kinyújtjuk, és 3x3 cm-es négyzetekre szeljük (nagyobbra is vághatjuk). Kissé széthúzkodjuk, hogy ne keljenek össze.
- Konyharuhával letakarva további 10 percet pihentetjük, majd 175°C-ra felhevített olajban mindkét oldalukon aranybarnára sütjük. (Fontos, hogy sütés közben felpuffadjanak. Vigyázat, gyorsan sülnek!) A kész fánkokat papírtörlővel bélelt tálra szedjük.
- A citromhéjat összedaráljuk a cukorral, és megforgatjuk benne a beignet-ket. Melegen tálaljuk.
Egyszerre 10-nél több fánkot ne tegyünk az olajba, mert gyorsan sülnek. Amint elkészültünk egy adaggal, és papírtörlőre szedtük, tegyünk máris újabb adag tésztát az olajba. Amíg a 2. adag sül, addig van időnk az előző mennyiséget megforgatni a porcukorban.
Úgy is készíthetjük, hogy a kinyújtott tésztát előbb pihentetjük, és csak ezután vágjuk négyzetekre. Tetszés szerint lekvárt is kínálhatunk mellé.
Hű, de guszta kis párnácskák! Szívesen elfogadnék egy tálkával! ;)
VálaszTörlésKöszi! :) Jó sokat csomagoltam belőle, mert olyan gyorsan be lehet kapkodni, hogy mire észbe kap az ember, már el is fogyott. De ha sok van, marad későbbre is. :D
TörlésEmlítette, hogy sütőben is süthető. Kérdésem: az hogy történik?
VálaszTörlésKonkrétan ezt a fánkot még nem próbáltam sütőben sütni, de minden bizonnyal működik a dolog úgy is. Miután négyzetekre vágta a tésztát, sorakoztassa sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kicsit távolabb, és 180 fokra előmelegített sütő közepében süsse addig, amíg a fánkok színt kapnak. Vegyen ki egyet, amikor már jónak ítéli, nézze meg a belsejét, és ha még nyersnek tűnik, süsse tovább, amíg jó nem lesz.
TörlésA sütőben történő sütés persze kicsit más típusú fánkot eredményez, jobban hasonlít az édes zsemléhez, de úgy is finom. Remélem, tudtam segíteni. :)
Ajánlom figyelmébe ezt a sütőben sült variációt is:
http://suniskanal.blogspot.com/2015/01/sutoben-sult-toltott-fank.html
Még annyit, hogy a tepsire rakott tésztanégyzeteket sütés előtt kelessze még kb. 10 percet.
TörlésDrága Gabi, amióta rátalatam a Naan receptre a te oldaladon, azóta a jobbnál jobb inspiraciokat olvasom tőled ... pont tegnap jutott az eszembe, hogy farsang van, es hogy kene fánkot csinálni, de a terv ezennel megváltozott es a tradicionalis illetve csöröge fánk helyett holnap a New Orleansi változatát fogom megcsinálni .... imádom, és volt az a szerencsém New Orleansban is megkóstolni ... az ottani receptek szerint sűrített tejet tesznek bele, a magasabb zsirtartalom miatt.... köszönöm, puszi 😘
VálaszTörlésKedves Ava, ilyen kedves dicséretet ritkán kapok, de nagyon jólesik, köszönöm! :) Bízom benne, hogy ebben a beignet receptben sem csalódsz majd, főleg úgy, hogy az eredeti helyen volt részed abban, hogy megkóstolhasd. Remélem, ízleni fog ez a változat is. :) Biztos finom sűrített tejjel is.
Törlés