2019. január 20.

Mézes csirke mustáros mártással és burgonyafánkkal







Burgonyafánk után kutattam a neten, és szembe jött velem az alábbi recept. Megtetszett, így hát elkészítettem. A farsangi szezonhoz nagyon illik. :)
Meg kell mondjam, ezúttal majdnem teljesen elégedett voltam a leírással, mert a hozzávalóknál megadott mennyiségek szinte tökéletesnek bizonyultak, már ami a húst és a mártást illeti. A 2 személyre ajánlott fánktésztát viszont egy kissé túlméretezték, vagy csak nagyon-nagy étkűeknek szánták. :D Igazából ezt nem éreztem bajnak, mert nagyon finom – kívül ropogós, belül puha. :) A megmaradt fánkok pedig könnyen melegíthetőek, és a maradék mártásba lehet őket tunkolni.
Csak annyit változtattam a recepten, hogy a mártáshoz Ramiro paprikát is adtam, mert egy kis darab pár napja már a hűtőben árválkodott. Egy kis plusz ízen kívül szép narancssárgás árnyalatot kapott tőle a mártás. :) A fánkot pedig egy leheletnyivel több krumplival és élesztővel készítettem, ill. került bele némi fűszer is.
A receptben csak azért írtam dupla adag húst, mert nem láttam értelmét a fánk hozzávalóinak mennyiségét csökkenteni. Így 4 személyre elegendő ételt kapunk mindhárom alkotóelemét tekintve. :) Igen laktató ebéd lett belőle.






Hozzávalók 4 személyre:

Mézes csirkéhez:
4 fél, kisebb méretű csirkemellfilé (bőr nélkül)
őrölt fekete bors

2 ek. szilárd mangalicazsír
4 dkg vaj
1 tk. morzsolt vagy 4 ág friss kakukkfű
4 ek. méz

Mustáros mártáshoz:
10 dkg sárgarépa
5 dkg petrezselyemgyökér
5 dkg Ramiro paprika
1 kis fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 ek. mustár
1 tk. magos Dijoni mustár
3 babérlevél
1,5 dl száraz fehérbor
1,5 dl víz + amennyi még szükséges
2,5 dl habtejszín

őrölt fekete bors
1 ek. szilárd mangalicazsír

Burgonyafánkhoz (kb. 23 darabhoz):
35 dkg lisztesre fövő burgonya (C típusú)
20 dkg finomliszt
4 dkg vaj
1 tojás
2 dkg élesztő
1 tk. cukor
0,5 dl víz

őrölt fehér bors
őrölt szerecsendió

elkészítés:

  1. A burgonyafánkhoz a meghámozott, kockára vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és áttörjük. Még forrón sóval borssal, szerecsendióval fűszerezzük és hozzákeverjük a puha vajat. Hűlni hagyjuk.
  2. Az élesztőt simára keverjük a langyos vízzel, felfuttatjuk, majd a felvert tojással és a liszttel együtt a krumplihoz adjuk. Alaposan összedolgozzuk, és letakarva a kétszeresére kelesztjük.
  3. A mártáshoz a felaprított sárgarépát, a gyökeret a fokhagymagerezdekkel együtt a felhevített zsíron lepirítjuk. Hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott vöröshagymát, a paprikát, és tovább pirítjuk.
  4. Belekeverjük a kétféle mustárt, sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük és felöntjük a borral. 2-3 percig forraljuk, majd hozzáöntjük a vizet, és elforraljuk a levét.
  5. Felöntjük a tejszínnel, és kis lángon 5 percig főzzük. Félretesszük hűlni, majd kivesszük belőle a babérlevelet, és botmixerrel pürésítjük.
  6. Annyi vizet adunk még hozzá, hogy mártás állagú legyen, ill. sózzuk, borsozzuk még, ha szükséges.
  7. A mézes csirkéhez a fél mellfiléket mindkét oldalukon sóval, borssal ízesítjük, majd serpenyőben a felhevített zsíron aranybarna kérget sütünk rá, miközben többször megfordítjuk. (Fontos, hogy a belseje ne süljön át teljesen.)
  8. A filéket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivett húsdarabokat alufóliába csomagoljuk, és 10 percig pihentetjük.
  9. A hús sütéséhez használt serpenyőben felhevítjük a vajat, rátesszük a kakukkfüvet, és ráhelyezzük a filéket. Hozzáöntjük a húsból kifolyt szaftot, mézet csurgatunk rá, és sütés közben addig locsolgatjuk a mézes szafttal, amíg aranyszínű, csillogó mázat nem kap. A filéket visszatesszük a tepsibe, és 100°C-os sütőben melegen tartjuk, amíg a fánkokat kisütjük.
  10. A megkelt krumplis tésztából két, olajba mártogatott evőkanál segítségével ovális fánkokat formázunk, és 175°C-ra felhevített, bő olajban mindkét oldalukon aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük.
  11. A mustáros mártásból néhány evőkanálnyit 4 tányérra szedünk, ráhelyezzük a mézes csirkét, és köré rendezzük a burgonyafánkot.











Ötlet: innen

2 megjegyzés:

  1. Ez igen kedvemre való étel! :) Ha burgonyafánkról van szó akkor én nagyétkűnek számítok! :D (mondom csak nagyon halkan)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha így van. :) Oké, akkor neked sok fánkot pakolok mellé. ;)

      Törlés