2018. december 8., szombat

Mangós-mandulás tallér







Ezt az aprósütit hirtelen ötlettől vezérelve sütöttem, mert nem volt itthon semmilyen édesség, és a délutáni bekuckózás enélkül nem lett volna az igazi. Nem volt kedvem a munkásabb desszerthez, ezért az imádott linzert választottam, de ezúttal aprósütemény lett belőle. Bevallom, a napokban sütött hasonló süti volt a ludas abban, hogy újra emellett az édesség mellett döntöttem, mert az annyira ízlett, hogy muszáj volt megint linzertésztás aprósüteményt készítenem. Persze ízében és a kivitelezés tekintetében is más lett. Végre felhasználhattam a nyári vásárban vett kandírozott mangót, és megbolondítottam még egy kis mandulával is, hogy ez a sütike abszolút illeszkedjen az ünnephez. Nem árt betárazni aprósütiből az adventi időszakra – én ezt a linzert ajánlom egynek. ;)






Hozzávalók kb. 60 darabhoz:

Tésztához:
30 dkg omlós tészta süteményliszt
20 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 tojássárgája
10 dkg kandírozott mangó
5 dkg vágott mandula

Díszítéshez:
6 kocka étcsokoládé
1 tk. napraforgóolaj

elkészítés:

  1. A mangót és a mandulát felaprítjuk és összekeverjük.
  2. A tésztához a porcukorral, reszelt citromhéjjal vegyített lisztet elmorzsoljuk a kis kockákra vágott, hideg vajjal, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, és összeállítjuk a tésztát.
  3. Belegyúrjuk a fele mennyiségű mandulás mangót, a tésztát gombóccá formázzuk, kissé ellapítjuk, és folpackba csomagolva, 30 percre hűtőbe tesszük.
  4. A tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 4 mm vékony körlapra nyújtjuk, és 5 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki belőle. (A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk.)
  5. A linzereket sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, és mindegyiket megszórjuk a megmaradt mandulás mangóval, amit kissé belenyomkodunk a tésztába.
  6. Előmelegített sütőben egymás után világosra sütjük a sütiket, majd még melegen tortarácsra szedjük és így hagyjuk teljesen kihűlni.
  7. A díszítéshez a csokoládét az olajjal gőz fölött felolvasztjuk, majd becsíkozzuk vele a tallérokat. Dermedni hagyjuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 8 perc


Tipp:
Csillag alakú kiszúróformát is használhatunk, legfeljebb a süti neve nem tallér lesz. :D













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése