2018. április 5., csütörtök

Füstölt sonkás réteslepény







Húsvétkor nem vittük túlzásba a sonkaevést, és abból a kb. 1 kilónyiból, amit vettünk, kimaradt egy kevés. A maradék sonkához nem akartam újabb kalácsot sütni vagy egyéb péksüteményre téve szendvicsként megenni, esetleg levest főzni belőle, viszont mindenképp fel akartam használni. Tavaly több étel is készült a kimaradt sonkából, de idén csak erre az egyre futotta, hiszen eleve nem sokat vettünk.
Az eredeti receptet a Chef Club oldalán láttam, de ott nem húsvéti sonkát használtak, és a tésztája pâte brisée volt. Először én is ahhoz hasonlóból szerettem volna elkészíteni, de aztán eszembe jutott a házi leveles tészta gyors változata, és végül amellett döntöttem. Természetesen bolti levelesből még gyorsabban elkészíthető, de én azt csak végszükség esetén használok.






Hozzávalók 36x13 cm-es pitesütő formához:

Leveles tésztához:
13 dkg fehér tönkölybúzaliszt
2 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
12 dkg vaj
1 csapott mk. só
kb. 20 ml jéghideg víz

Töltelékhez:
20 dkg füstölt sonka (pl. a húsvéti sonka maradéka)
18 dkg Camambert sajt
1 póréhagyma
15 dkg tejföl
5 dkg reszelt Pannónia sajt
2 tojás
morzsolt oregánó
őrölt fehér bors

1 púpozott ek. zsemlemorzsa

Kenéshez:
½ tojás

elkészítés:

  1. A tésztához a sóval elvegyített lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, és a vizet fokozatosan adagolva hozzá, sima felületű tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.
  2. A pihentetett tésztát lisztezett felületen 30x20 cm-es téglalappá nyújtjuk. Jobbról behajtjuk a tészta 2/3-áig, majd balról is ráhajtjuk. Elforgatjuk 90°-kal, újra kinyújtjuk, háromba hajtjuk, és 30 percig hűtőben pihentetjük. Ezt a műveletet még 2-szer megismételjük, miközben a tésztát minden alkalommal elforgatjuk és hűtjük. A kész tésztát két részre vágjuk úgy, hogy az egyik darab kb. 22 dkg legyen.
  3. A nagyobbik darabot lisztezett felületen kb. 40x17 cm-es téglalappá nyújtjuk, és a nyújtófa segítségével beleillesztjük a sütőformába.
  4. A töltelékhez a megtisztított pórét 3 darabra vágjuk, mindegyik darabot hosszában kettészeljük és leveleire szedjük. A Camambert-t és a sonkát felszeleteljük.
  5. A tésztakosár felületét meghintjük zsemlemorzsával, és felváltva elosztjuk benne a pórét, a sajtot és a sonkát.
  6. A tojásokat felverjük, alaposan elkeverjük a tejföllel, a fűszerekkel, a reszelt sajttal, és egyenletesen elosztva a töltelékre öntjük.
  7. A megmaradt tésztát kb. 36x17 cm-esre nyújtjuk, és átlósan ujjnyi széles sávokra vágjuk. A tésztasávokat elrendezzük a pitén, és lekenjük felvert tojással.
  8. A pitét előmelegített sütőben készre sütjük, majd rácsra téve kicsit hűlni hagyjuk. Felszeleteljük és retekkel, savanyúsággal, vagy lehetőség szerint valamilyen friss salátával együtt tálaljuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő kb. 35 perc











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése