2018. november 12.

Ribizlis ricottakrém-torta






 
Jó ideje én készítem a saját szülinapi tortámat. Néha persze jól esne, ha más sütné meg helyettem, de ha én csinálom, legalább biztos, hogy szeretni fogom. :D Most ezt a ribizliset gondoltam ki, de csak mert nem volt itthon málna, eredetileg ui. azzal akartam ízesíteni a krémet. Sebaj, így is ízletes lett, és a szűk család minden tagja díjazta. Így lett a hétfőből igazi ünnepnap. :)






Hozzávalók 16 cm-es tortához:

Piskótához:
4 tojásfehérje
1 tojássárgája
8 dkg finomliszt
1 dkg holland kakaópor
7 dkg porcukor
1 csapott mk. sütőpor

Krémhez:
20 dkg fagyasztott ribizli (kiolvasztva kb. 10 dkg)
1 tojás
3 dkg finomliszt
2,5 dl tejszín
25 dkg ricotta
10 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
13 dkg vaj
3 ek. ribizlilé

Díszítéshez:
5 dkg étcsokoládé
1 mk. napraforgóolaj

elkészítés:

  1. A piskótához a tojásfehérjét a porcukorral fényes, kemény habbá verjük, majd hozzáforgatjuk a tojássárgáját és a sütőporral, kakaóporral vegyített lisztet.
  2. A masszát kivajazott, liszttel hintett tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. A tésztát a formában kicsit hűlni hagyjuk, majd kivesszük belőle, és tortarácsra téve teljesen kihűtjük.
  3. A krémhez a tojást lábasba ütjük, csomómentesre dolgozzuk a liszttel, majd felengedjük a tejszínnel, és kis lángon, kevergetve felfőzzük. Teljesen kihűtjük, miközben többször átkeverjük.
  4. A ricottát elvegyítjük a mascarponéval és a porcukor felével. A puha vajat a többi porcukorral kihabosítjuk és simára dolgozzuk a pudinggal.
  5. A ricottakrémhez keverjük és beleforgatjuk a kiolvasztott ribizlit, valamint a ribizlilevet. A kész krémet, ha szükséges, hűtőbe tesszük, majd 3 adagra osztjuk.
  6. A piskótát 3 lapra vágjuk, betöltjük a krémmel, ill a torta teljes felületét is bevonjuk vele.
  7. A díszítéshez a csokoládét a napraforgóolajjal vízgőz fölött felolvasztjuk, sima csővel ellátott nyomózsákba vagy zacskóba töltjük, és egy ív sütőpapírra vagy alufóliára pöttyöket nyomunk belőle. Dermedésig hűtőbe tesszük.
  8. Miután a pöttyök megszilárdultak, lehúzzuk a sütőpapírról, és körben elrendezzük a torta oldalán. Tálaljuk.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 30 perc


Megjegyzés:
A krémmel egy kicsit elszámoltam magam, de épp csak annyira, hogy ha fel szerettem volna díszíteni vele a torta tetejét, akkor arra éppen elég lett volna. De most jobbnak láttam egyszerűbb módon megoldani a dizájnolást, így a maradék krémet eltettem későbbi elnyalogatásra. :D













2 megjegyzés:

  1. Kedves Gabi!

    Nagyon régóta követem a blogodat zugolvasóként,amely számomra a legkedvesebb az általam ismert gasztroblogok közül.:) Az egész nagyon igényes, precíz, gyönyörű képeket használsz, szeretem a történeteidet...és még sorolhatnám tovább...:). A lényeg: Ezúton szeretném megköszönni neked azt a -vélhetően - sok-sok munkaórát, amit a blog írásával töltöttél/töltesz és persze egy kis csúszással bár, de egyúttal Boldog szülinapot is kívánok!

    Üdvözlettel:

    Dia

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Dia! Nagyon köszönöm a kedves szavakat és a jókívánságodat! :) Kimondottan jólesett, amit írtál, és bevallom, meg is lepődtem, mert ilyen kedves dicséretet ritkán kapok. Külön öröm, hogy nem csak a recepteket olvasod, hanem az előtte lévő szöveget és az egyéb történeteimet is. Az ilyen biztatás mindig új lendületet tud adni, és ezt köszönöm Neked! ♥

      Legyen szép a napod! :)

      Törlés