2017. október 9., hétfő

Nachos mexikói húsraguval, paradicsomsalsával







Minden olyan ételt szeretek, amit a fűszeres, telt ízek jellemeznek, így aztán a mexikói konyha mellett sem tudok elmenni anélkül, hogy rá ne csodálkoznék, mennyi finomságuk van, amiket nekem is el kell készítenem. Ilyen ez az egyszerű, ám annál ízletesebb fogás is. Jellegében és a fűszerezés tekintetében is melengető étel, ami pont jól jön a hűvösebb, őszi napokon. :)
A tortillát és a belőle készült csipszet, azaz a nachos-t egy ideje már szinte hetente sütöm, és a darált húsból készült ragu is gyakori vendég a konyhámban – igaz, inkább az olaszos és a magyaros változata. A kettő összeházasításán a legújabb kedvenc oldalamon, a RecipeTinEats-en bukkantam rá, és azonnal tudtam, hogy szeretni fogom. Mit fogom?! Fogjuk! :D Mert, hogy a mexikói konyha remekeit a Kutyafül is lelkesen fogyasztja. Bár ez a többes szám azért túlzás, mert még csak 2-3 mexikói ételt készítettem. Viszont itt nem állok meg, az biztos, mert beleszerettem az ételeikbe, úgyhogy mostanában több receptjükkel is találkozhat majd az, aki bekukkant hozzám. :)




 
Hozzávalók 4 személyre:

Nachoshoz:
4 tortillalap (nálam most finom-, fehér tönköly-, teljes kiőrlésű tönköly- és kukoricaliszt keverékéből)
durva szemcséjű só
olívaolaj

Mexikói húsraguhoz:
35 dkg darált marhahús
8 dkg konzerv vörös bab
8 dkg konzerv főtt kukorica
8 dkg olajban eltett, aszalt paradicsom
15 dkg piros, sárga és zöld húsú kaliforniai paprika
1 jalapeño csili
1 kis fej vöröshagyma
1 tk. fokhagymakrém (vagy 3 gerezd zúzott fokhagyma)
1 ek. sűrített paradicsom
1 tk. őrölt koriandermag
1 tk. morzsolt oregánó
½ mk. őrölt római kömény
¼ mk. őrölt fekete bors

cukor ízlés szerint
1,5 dl víz
2 ek. folyékony mangalicazsír vagy olívaolaj

Továbbá:
10 dkg reszelt, vörös Cheddar sajt

Sajtszószhoz:
2 dl cukrozatlan sűrített tej (pl. Milfina az Aldiból)
10 dkg fehér Cheddar sajt
1 egészen kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
½ mk. őrölt ancho csili
¼ mk. őrölt római kömény
őrölt fehér bors

1 dkg kukoricaliszt
1 dkg vaj

Paradicsomsalsához:
3 nagy, keményebb fajtájú paradicsom
2 ek. finomra aprított fehér- vörös- vagy lila hagyma
1 ek. kimagozott, vékony karikákra szelt jalapeño csili vagy hegyes erős paprika
őrölt koriander
őrölt fekete bors
2 ek. aprított korianderlevél

½ zöldcitrom lereszelt héja
pár csepp
frissen facsart zöldcitromlé


elkészítés:

  1. A salsához a paradicsomok felületén X alakú bemetszést ejtünk, 1 percre forró vízbe dobjuk, majd lehúzzuk a héjukat. (Aki úgy jobban szereti, rajtahagyhatja a héját.)
  2. A félbevágott paradicsomok leves, magos részét egy teáskanál segítségével eltávolítjuk, és a húsukat kis kockákra aprítjuk. Alaposan összekeverjük a többi hozzávalóval, és minimum negyedórát pihentetjük.
  3. A nachoshoz az egymásra helyezett tortillalapokat 6 cikkre vágjuk, és a 24 db csipszet a sütőpapírral bélelt tepsire szorosan egymás mellé rendezzük.
  4. Mindkét oldalukat konyhai ecset segítségével megkenjük kevés olívaolajjal, az egyik oldalukat megpörgetjük sóval, és 180°C-os sütőben kb. 12 perc alatt ropogósra sütjük.
  5. A sajtszószhoz a nagyon finomra aprított hagymát és a zúzott fokhagymát a felhevített vajon kis lángon megdinszteljük, majd felöntjük a sűrített tejjel.
  6. Beletesszük a fűszereket, a kukoricaliszttel kevert sajtot, és selymes állagú szósszá főzzük. A végén ízlés szerint sóval ízesítjük. Levesszük a tűzről, és melegen tartjuk.
  7. A raguhoz az aprított hagymát a felhevített zsiradékon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kis kockára vágott kaliforniai- és a jalapeño paprikát, és további 1 percig sütjük.
  8. Rátesszük a húst, elkeverjük a fokhagymakrémmel (zúzott fokhagymával), és fehéredésig sütjük. A fűszerek keverékével ízesítjük (a só kivételével), felöntjük a vízzel, és addig pároljuk, hogy a levét félig elforrja.
  9. Belekeverjük a sűrített paradicsomot, a lecsepegtetett, aprított, aszalt paradicsomot, és a húst lepirítjuk (kevés cukrot is tehetünk bele). Hozzáadjuk a lecsepegtetett vörös babot, a kukoricát, és megsózzuk.
  10. Egy 24-26 cm átmérőjű sütőtálban vagy tepsiben lerakunk egy réteg csipszet, elosztjuk rajta a ragu felét, rászórjuk a fele adag reszelt sajtot, majd megöntözzük a sajtszósz felével. A rétegezést megismételjük, majd előmelegített sütőben készre sütjük az ételt. Paradicsomsalsát kínálunk mellé, és előételként tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 10 perc


Tipp:
  • A Pico de gallo-t 1 nappal fogyasztás előtt is elkészíthetjük. Ebben az esetben hagyjuk ki belőle a sót és a zöldcitrom levét, és azokat csak tálalás előtt keverjük hozzá, különben a salsa levet ereszt.
  • A salsát bármilyen mexikói étel mellé tálalhatjuk, de egyéb ételek tetejére is tehetjük, vagy akár tölteléknek is használhatjuk.
  • Ha kevés időnk van, a húsos nachost sajtszósz nélkül is elkészíthetjük.













2 megjegyzés:

  1. Igaz, most melegebb őszi napok jönnek, de én biza nagyon szívesen falatoznám ezt a finomságot! :) Nagyon klassz ezeken a hangulatos fotókon. ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy neked is tetszik a nachos, és köszi a dicséretet! :) ♥ Bizony, most szép idő van, ma mi is grillezünk, de azért nem marad el a kóstoló, hátha mégis inkább ilyen melengető ételt ennél. ;) Küldöm. :)

      Törlés