Ezt a péksüteményt első alkalommal a darált húsos-aszalt paradicsomos köles egytálhoz készítettem el, és nagyon ízlett. Most eszembe jutott az akkor leírt recept, és gondoltam, ezúttal mártogatót készítek hozzá. Mi így is szerettük – jópofa volt beletunkolni a kenyérrudacskákat. :)
A mártogatót persze szendvicsre is kenhetjük, sőt főtt tésztához is keverhetjük.
És ha már nyakunkon az iskolakezdés, akkor ezek a kenyérrudak arra is tökéletesek, hogy a gyerekek magukkal vigyék uzsonnára. ;)
A mártogatót persze szendvicsre is kenhetjük, sőt főtt tésztához is keverhetjük.
És ha már nyakunkon az iskolakezdés, akkor ezek a kenyérrudak arra is tökéletesek, hogy a gyerekek magukkal vigyék uzsonnára. ;)
Hozzávalók 30 darabhoz:
a kenyértésztához:
40 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg kukoricaliszt
3 dkg kacsazsír + a kelesztéshez
1 ek. só
2,5 dkg friss élesztő
20 dkg natúr joghurt
1 dl tej
1 csapott ek. cukor
a kenéshez és a szóráshoz:
1 kis tojás
1 ek. tej
1 csapott tk. ajovan
2 tk. szezámmag
a mártogatóhoz:
12,5 dkg bryndza
15 dkg mascarpone
10 dkg tejföl (20% zsírtartalmú)
1 tk. sajt és túró fűszerkeverék
1 mk. mártogatós fűszerkeverék
1 mk. morzsolt korianderlevél
1 mk. fokhagymapor
½ mk. őrölt mustármag
¼ mk. guineai bors őrölve
1 mk. porcukor
só
1 tk. extra szűz olívaolaj
elkészítés:
1 kis tojás
1 ek. tej
1 csapott tk. ajovan
2 tk. szezámmag
a mártogatóhoz:
12,5 dkg bryndza
15 dkg mascarpone
10 dkg tejföl (20% zsírtartalmú)
1 tk. sajt és túró fűszerkeverék
1 mk. mártogatós fűszerkeverék
1 mk. morzsolt korianderlevél
1 mk. fokhagymapor
½ mk. őrölt mustármag
¼ mk. guineai bors őrölve
1 mk. porcukor
só
1 tk. extra szűz olívaolaj
elkészítés:
- A mártogatóhoz a hozzávalókat alaposan elkeverjük, és hűtőben lefedve hagyjuk minimum fél napig.
- A kenyértésztához a lisztkeverék közepében kialakított mélyedésbe morzsolt élesztőhöz adjuk a cukrot, a langyos tejjel és egy kevés liszttel simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a sót, a meglangyosított joghurtot, a lágy kacsazsírt, összeállítjuk a tésztát, és megdagasztjuk. Kacsízsírral vékonyan kikent tálban, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítva, 30 egyenlő részre osztjuk, mindet meggömbölygetjük, majd letakarva negyedórát pihentetjük.
- A tésztagombócokat kb. 20 cm hosszúságúra megsodorjuk, sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, és letakarva megkelesztjük.
- A kenyérrudak tetejét megkenjük tejjel kevert, felvert tojással, megszórjuk a magkeverékkel, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
- A sütőből kivéve hűlni hagyjuk. Így járunk el a másik tepsin lévő péksüteményekkel is, majd a mártogatóval együtt kínáljuk.
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 15 perc
Megjegyzés tipp:
Az ajovant (királykömény) most próbáltam ki először. Óvatosan használjuk, mert igen keserű, legalábbis az én szájízemnek. Jó arányban keverve mégis kellemes ízű, főleg szezámmaggal együtt. :)
Annyira guszták ezek a kenyérrudak, hogy csak na! :D Szívesen elmajszolnék párat én is. ...esetleg ha kaphatnék hozzá mártogatót is... ♥
VálaszTörlés:D Köszi! ♥ Jópárat küldök, frisset, ropogósat, és csomagolok mellé egy szép nagy tálka mártogatót is. Ma én gondoskodom az uzsonnátokról. ;)
VálaszTörlésNagyon tetszenek a kenyérrudak !
VálaszTörlésKöszönöm, örülök neki! Remélem, ízlik majd, ha elkészíted. :)
TörlésKipróbáltam ,durva sóval,kőménnyel,fekete szezámmaggal, külön külön megszórva bejött és nagyon ízlett👍😄
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett! :) Én is imádom a kömény- és a fekete szezámmagot. :)
Törlés