2017. augusztus 29.

Kukoricás kenyérrudacska juhtúrós mártogatóval





Ezt a péksüteményt első alkalommal a darált húsos-aszalt paradicsomos köles egytálhoz készítettem el, és nagyon ízlett. Most eszembe jutott az akkor leírt recept, és gondoltam, ezúttal mártogatót készítek hozzá. Mi így is szerettük – jópofa volt beletunkolni a kenyérrudacskákat. :)
A mártogatót persze szendvicsre is kenhetjük, sőt főtt tésztához is keverhetjük.
És ha már nyakunkon az iskolakezdés, akkor ezek a kenyérrudak arra is tökéletesek, hogy a gyerekek magukkal vigyék uzsonnára. ;)


Hozzávalók 30 darabhoz:

a kenyértésztához:
40 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg kukoricaliszt
3 dkg kacsazsír + a kelesztéshez
1 ek. só
2,5 dkg friss élesztő
20 dkg natúr joghurt
1 dl tej
1 csapott ek. cukor
 
a kenéshez és a szóráshoz:
1 kis tojás
1 ek. tej
1 csapott tk. ajovan
2 tk. szezámmag

a mártogatóhoz:
12,5 dkg bryndza
15 dkg mascarpone
10 dkg tejföl (20% zsírtartalmú)
1 tk. sajt és túró fűszerkeverék
1 mk. mártogatós fűszerkeverék
1 mk. morzsolt korianderlevél
1 mk. fokhagymapor
½ mk. őrölt mustármag
¼ mk. guineai bors őrölve
1 mk. porcukor

1 tk. extra szűz olívaolaj

elkészítés:
  1. A mártogatóhoz a hozzávalókat alaposan elkeverjük, és hűtőben lefedve hagyjuk minimum fél napig.
  2. A kenyértésztához a lisztkeverék közepében kialakított mélyedésbe morzsolt élesztőhöz adjuk a cukrot, a langyos tejjel és egy kevés liszttel simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
  3. Hozzáadjuk a sót, a meglangyosított joghurtot, a lágy kacsazsírt, összeállítjuk a tésztát, és megdagasztjuk. Kacsízsírral vékonyan kikent tálban, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítva, 30 egyenlő részre osztjuk, mindet meggömbölygetjük, majd letakarva negyedórát pihentetjük.
  5. A tésztagombócokat kb. 20 cm hosszúságúra megsodorjuk, sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, és letakarva megkelesztjük.
  6. A kenyérrudak tetejét megkenjük tejjel kevert, felvert tojással, megszórjuk a magkeverékkel, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
  7. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk. Így járunk el a másik tepsin lévő péksüteményekkel is, majd a mártogatóval együtt kínáljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 15 perc

Megjegyzés tipp:

Az ajovant (királykömény) most próbáltam ki először. Óvatosan használjuk, mert igen keserű, legalábbis az én szájízemnek. Jó arányban keverve mégis kellemes ízű, főleg szezámmaggal együtt. :)



 





A recept a Kifőztük gasztromagazin augusztusi számában is megjelent.


6 megjegyzés:

  1. Annyira guszták ezek a kenyérrudak, hogy csak na! :D Szívesen elmajszolnék párat én is. ...esetleg ha kaphatnék hozzá mártogatót is... ♥

    VálaszTörlés
  2. :D Köszi! ♥ Jópárat küldök, frisset, ropogósat, és csomagolok mellé egy szép nagy tálka mártogatót is. Ma én gondoskodom az uzsonnátokról. ;)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszenek a kenyérrudak !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök neki! Remélem, ízlik majd, ha elkészíted. :)

      Törlés
  4. Kipróbáltam ,durva sóval,kőménnyel,fekete szezámmaggal, külön külön megszórva bejött és nagyon ízlett👍😄

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ízlett! :) Én is imádom a kömény- és a fekete szezámmagot. :)

      Törlés