2017. május 25.

Vaníliakrémes rózsa







Amikor legutóbb Tortelina blogján jártam, szembe jöttek velem ezek a helyes kis kelt rózsák. Egészen pontosan a csokoládéval töltött változat. Bár úgy is biztos nagyon jó, én első alkalommal három különböző ízű lekvárral töltöttem meg, csak hogy leteszteljem magát a süteményt. A tésztába ekkor még kukoricalisztet is tettem, és bár nagyon ízlett, sőt az állaga is klassz volt, néhány darab itt-ott picit sajnos kirepedt. Ez a kukoricaliszt átka.
Tény, hogy ennek a péksüteménynek az elkészítése elég időigényes, de ezekért a szép rózsaformákért néhanapján mégis megéri bíbelődni vele. Akár töltelék nélkül is megsüthetjük, hiszen ez a csavart minta sima kalácsnak is jól mutat.
Második nekifutásra vaníliapudinggal akartam megtölteni, de a puding végül krémmé módosult, és ez a finomság kerekedett ki belőle. A töltelék egyébként kísértetiesen hasonlít a Zott vaníliás Monte pudingjához, amit anno nagyon szerettem.
Sütés közben belengte a konyhát a finom vaníliaillat. :) Szeretem az ehhez hasonló, mutatós, kelt édességeket. :)






Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához:
50 dkg fehér tönkölybúzaliszt
6 dkg vaj vagy kókuszolaj
6 dkg nyírfacukor
1 tojás
1 tk. só
2,5 dkg friss élesztő
kb. 2 dl tej

Töltelékhez (kb. 30 dkg-hoz):
2,8 dl tej
45 g vaníliaízű pudingpor
2 cs. Bourbon vaníliás xilit
4 dkg puha vaj

Továbbá:
vaj a sütőformához
nyírfaporcukor a szóráshoz

elkészítés:

  1. A töltelékhez 2 dl felforralt tejhez hozzáöntjük a maradék tejben csomómentesre kevert pudingport, és felfőzzük. Miután a puding kihűlt, eldolgozzuk a vaníliás nyírfacukorral habosra kavart vajjal.
  2. A tésztához a liszt közepében kialakított mélyedésbe morzsolt élesztőt simára keverjük a langyos tejjel, és letakarva felfuttatjuk. Hozzáadjuk a nyírfacukrot, a sót, a langyosra hűlt, olvasztott vajat, a felvert tojást, és megdagasztjuk a tésztát. Vékonyan kivajazott tálban, letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát 36 egyenlő részre osztjuk, meggömbölygetjük, és 15 percig letakarva kelesztjük.
  4. A tésztadarabokat körlapokra nyújtjuk, majd 3 tésztakör közepén elkenünk 1-1 csapott teáskanálnyi vaníliakrémet. Mindegyiket háromszög alakúra összehajtjuk – ahogy a palacsintát szokták –, és a széleket kissé lenyomkodjuk.
  5. 3 tésztaháromszöget csúcsukkal lefelé egymás mellé fektetünk úgy, hogy az oldalaik kissé fedjék egymást, és balról jobbra haladva feltekerjük. Rózsabimbóhoz hasonló alakja lesz. Így járunk el a többi tésztával is.
  6. A péksüteményeket a vajjal kikent muffintepsi mélyedéseibe ültetjük, és amíg a sütő bemelegszik, letakarva kelesztjük.
  7. Sütőbe toljuk, készre sütjük, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni. Nyírfaporcukorral meghintve kínáljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 25 perc

Megjegyzés:

A péksütemény ugyanezekkel az arányokkal normál liszttel, fehér cukorral és egyéb márkájú, vaníliaízű, főzős pudingporral is elkészíthető.












A recept a Kifőztük gasztromagazin májusi számában is megjelent.

2 megjegyzés:

  1. Olyan nagyon szépek ezek a rózsák! Akár az igaziak! ♥ Szépek illatosak, sőt, még finomak is! :D
    Kaphatok egy kis kóstolót? Tartom a tesótányérom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De cuki vagy, köszönöm! ♥ Máris küldöm, hogy nálatok is illatozzanak, és aztán beteljesítsék a végzetüket. :D

      Törlés