2016. május 6., péntek

Kivipudingos rizspalacsinta












Nagyon kíváncsi voltam a rizslisztből készült palacsintára, és bár jó pár receptet végigolvastam, végül egy saját kerekedett ki egy korábbi, sima lisztes palacsintámnak köszönhetően.
Úgy érzem, szinte észrevehetetlen a különbség a jól megszokott palacsintatészta és e között a tészta között, aminek én kimondottan örülök, ui. palacsintarajongó vagyok, és nem szerettem volna, ha teljesen más ízélményben lett volna részem. Bár nem vágyom arra, hogy lisztérzékeny legyek, mégis úgy érzem, manapság már szinte minden hagyományos tészta- vagy egyéb étel kapcsán ki lehet váltani a fehér lisztet más lisztekre anélkül, hogy jelentősen sérülne a jól megszokott és szeretett ízhatás. Ez a desszert is ilyen, és bár a rizsliszt nem fogyókúrás, ill. én magam sem vagyok megrögzött egészségmániás, mégis érdemes egyre gyakrabban olyan ételt készíteni, ami segít megőrizni vagy jobbá tenni az egészségünket. :)
A darabos kivipuding ötlete az egyik kiflim töltelékéből ered, ami málnával készült. Mivel akkor olyan jól sikerült eltalálni az arányokat, szíven ütött a nagy felismerés, hogy a házi gyümölcspudingnál nincs is jobb, és borzasztóan kreatívnak éreztem magam, amikor ezt így kiötöltem. :D Persze igazából marhára nem vagyok nagy feltaláló, mert a főzelékek is kb. ugyanígy készülnek. :D
Azóta a keményítővel történő gyümölcssűrítés megszállottja vagyok, és az ilyen módon, ill. különböző gyümölcsökből készült pudingokat próbálom belecsempészni többféle édességbe. Az erdei gyümölcsös tortám és a málnapudingos kiflim után most itt van ez a palacsinta, ami hál' Istennek szintén igen jóra sikeredett. :D ...csak, hogy őszinte legyek és szerénytelen. :D













Hozzávalók 6 palacsintához:

Palacsintához:
10 dkg fehér rizsliszt
5 dkg barna rizsliszt
2 tojás
1,5 dkg nyírfacukor
egy kis csipet só
1 vaníliarúd kikapart magjai vagy ½ mk. vanília kivonat
1,5 dkg kókuszzsír + a sütéshez
1 dl kókusztejszín
1,5 dl víz

Töltelékhez:
5 nagy, érett kivi (kb. 65 dkg)
ízlés szerint nyírfacukor, ha a gyümölcs nem elég édes (én 4 dkg-ot tettem bele)
1 dl kókusztejszín
0,5 dl víz
2 dkg étkezési kukoricakeményítő

Díszítéshez és tálaláshoz:
6 ek. szeletelt mandula
diabetikus csokoládészósz
nyírfacukor darálva
2 kivi

elkészítés:

  1. A palacsintához a tojásokat a cukorral, a sóval és a vaníliamagokkal (vagy a vanília kivonattal) együtt kézi habverővel felverjük.
  2. Hozzáadunk egy keveset az előzőleg elvegyített kétféle rizslisztből, simára keverjük, majd kisebb adagokban felváltva hozzádolgozzuk a tejet és a többi lisztet. Végül hozzáadjuk az olvasztott kókuszzsírt. Fél órát pihenni hagyjuk.
  3. Közben elkészítjük a tölteléket: a meghámozott gyümölcsöket hosszában nyolcadoljuk, majd feldaraboljuk, és lábosban – szükség szerint cukorral ízesítve – közepes lángon addig főzzük, amíg levet nem ereszt.
  4. A vízben elkeverjük a keményítőt, felöntjük a kókusztejszínnel, majd a keverékkel besűrítjük a gyümölcsragut.
  5. 20 cm átmérőjű palacsintasütő serpenyőben adagonként 1-1 teáskanál kókuszolajat hevítünk, és kicsit vastagabb, világos színű palacsintákat sütünk. Óvatosan fordítsuk meg, mert a rizspalacsinta viszonylag könnyen törik.
  6. Ahogy egy palacsinta kisült, máris megtöltjük a gyümölcspudinggal olyan módon, hogy a tölteléket elosztjuk a tészta egyik felén. Ráhajtjuk a szabadon maradt részt, majd még egyszer félbehajtjuk a palacsintát.
  7. A kész palacsintákat megszórjuk száraz serpenyőben megpirított mandulával, porcukorral, meglocsoljuk a csokoládészósszal, és darabokra vágott friss gyümölcsöt kínálunk hozzá. Hidegen is fogyaszthatjuk.














































A recept a májusi Kifőztük gasztromagazinban is megjelent.



4 megjegyzés:

  1. Ó! De szépek! ♥ :) Szívesen megkóstolnám! :) ...csak az a baj, hogy úgy néz ki a kivi és én ezentúl nem leszünk jó barátok, egy enyhe allergiának köszönhetően. Pedig de szeret(t)em. :D Azért a szemem legeltetem! ...és ha esetleg akadna egy-két üres palacsinta... ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, hogy kívánatosnak találod! :) És közben nagyon sajnálom, hogy kivitöltelékkel nem kóstolhatod meg. Pedig, ha szereted a kivit, akkor biztos ezt a palacsintát is szívesen ennéd. Vigasztalásul küldök neked epres változatot, mert tudom, hogy azt is nagyon szereted. :) ♥

      Törlés
    2. Jaj, hogy te milyen drága vagy! Köszönöm szépen! ♥ Pedig de jó lett volna megkóstolni! De hát ha epreset küldesz nekem, akkor már nem is szomorkodok! :D ♥

      Törlés
    3. Ez a minyimum, tudod... ;) ♥ Tényleg sajnálom, de hát ha ez van, akkor ez van. Hátha egyszer mégis megkóstolhatod. Addig is lehet vigasztalódni az epressel, a málnással, az erdei gyümissel, őszibarackossal, ananászossal.... :D

      Törlés