2016. november 11., péntek

Tejfölös-újhagymás csirkecombok











Nem tudom, hogy lehet, de vagy 2 hétig nem ettünk húst. A sok tésztaféle után viszont már nagyon kívántam, és ezt az egyszerű, a pácolási időt leszámítva gyorsan elkészíthető ételt hoztam össze. Ezúttal nem csirkemellet, hanem combokat használtam. Éppen ideje volt kiolvasztani, mert legalább fél éve vártak a sorsukra. Ennyi idő pedig elvileg a fagyasztott húsnak sem tesz jót.
A fűszeres tejfölben való pácolást nagyon kedvelem, mert omlóssá teszi a húst, és nem utolsó sorban maga a pácanyag sem vész kárba, hiszen az ételt az érlelésen túl ebben is kell megsütni.
Az alábbi fűszerkeveréket most próbáltam ki először, és úgy érzem jól választottam, mert a többi fűszerrel együtt igazán finom, sőt számomra különleges ízt ad a húsnak. :)











Hozzávalók 2-4 személyre:

6 csirke felsőcomb
15 dkg tejföl (20%-os)
2 ek. csirkekirály fűszerkeverék
1 mk. szecsuáni bors
1 mk. fokhagymapor
½ mk. őrölt fekete bors
6 ek. olívaolaj
6 szál újhagyma
1 zöldpaprika
½ szál hegyes erős paprika


elkészítés:


  1. A megmosott, szárazra törölt húsdarabokat lebőrözzük, a felületüket 2-3 helyen hosszanti irányban bevágjuk.
  2. A tejfölt összekeverjük a fűszerekkel, 4 evőkanál olívaolajjal, beleforgatjuk a csirkecombokat, és folpackkal lefedve hűtőbe tesszük legalább 3 órára.
  3. A megtisztított újhagymát felkarikázzuk. Az erős paprikát megfosztjuk az erejétől, és a zöldpaprikával együtt apró kockákra vágjuk.
  4. A kétféle paprikát a maradék felforrósított olajon, fedő alatt puhulásig dinszteljük, közben enyhén sózzuk, kicsit lepirítjuk. Rátesszük a húst, és fedő alatt, kis lángon pároljuk negyedórát.
  5. A combokat megfordítjuk, hozzáadjuk az újhagymát, és fedő alatt pároljuk még 15 percig.
  6. Levesszük róla a fedőt, és további 10 perc alatt készre sütjük. Közben a combokat egyszer megfordítjuk.
  7. A kész ételt tetszés szerinti körettel, pl. kölessel, párolt rizzsel, sült krumplival, vagy naan kenyérrel együtt tálaljuk.

Tipp:
A húst a tandoori csirkéhez hasonlóan kerti grillen vagy sütőben is megsüthetjük.
















A recept a Kifőztük gasztromagazin novemberi számában is megjelent.


2 megjegyzés:

  1. Hű ez nagyon "király"! :D Azt hiszem ezt az ételt nagyon szeretném! :) Kérhetek egy kis kóstolót ebédre? *.*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Pont ezt mondtam én is, amikor megkóstoltam. Örülök, ha te is így gondolod. De, hogy tényleg így van-e, küldök kóstolód ebédre, nem kell kétszer kérned. ;)

      Törlés