2016. szeptember 9., péntek

Vörösboros szilvaleves nektarinnal















Maradt még szilvám és nektarinom, de most nem süteményt, hanem levest akartam belőle készíteni. Mivel a maradék vörösbort is illett már elhasználnom, így ez lett a leves alapja. Bár a nagy melegnek már vége, mégis kimondottan jól esett kanalazgatni a behűtött levest a kora őszi napsütésben. :)















Hozzávalók 2-3 személyre:

35 dkg szilva
3 szem nektarin
4 ek. barna nádcukor (vagy ízlés szerint)
1 vaníliarúd
1 mk. őrölt gyömbér
3 dl félédes vörösbor
2 dl víz
1 ek. vaníliás pudingpor vagy étkezési keményítő
1 tojás fehérje
1 csapott ek. barna nádcukor darálva
pár csepp frissen facsart citromlé

elkészítés:

  1. A megmosott szilvaszemeket félbevágjuk, magjukat kivesszük, majd a gyümölcshúst tovább felezzük, és az így kapott gerezdeket keresztben is kettévágjuk.
  2. A nektarint tálba tesszük, felöntjük forró vízzel, majd 2 perc elteltével kivesszük a vízből. A héjukat lehúzzuk, kimagozzuk, a gyümölcsöt kockákra aprítjuk.
  3. A cukrot lábasba tesszük, aranybarnára karamellizáljuk, majd hozzáöntjük a vízzel hígított bort, és addig főzzük, amíg a karamell fel nem olvad.
  4. Beletesszük a barackot, a vaníliarúd kikapart magjait, a vaníliarudat, és fedő alatt főzzük, amíg a barack meg nem puhul. Botmixerrel pürésítjük.
  5. Gyömbérrel ízesítjük, és a szilvát is hozzáadva további 2-3 percig főzzük. Kivesszük belőle a vaníliarudat, majd a levest besűrítjük az előzőleg 4 evőkanál vízzel simára kevert pudingporral/keményítővel. Épp csak összeforraljuk, és ha szükséges, még édesítjük.
  6. A kész levest tálba öntjük, hűlni hagyjuk, majd hűtőbe téve teljesen kihűtjük.
  7. A tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük, közben pár csepp citromlével ízesítjük.
  8. Egy lábasban vizet forralunk, ha felforrt, elzárjuk alatta a gázt, és 2 teáskanál segítségével beleszaggatjuk a galuskákat.
  9. Lefedjük, és 4-5 percig hagyjuk, hogy a gőzben megfőjenek. Szűrőkanállal kivesszük a vízből, alaposan lecsepegtetjük, teljesen kihűtjük. A hideg leveshez kínáljuk.

Tipp:
Ha gyerekek is esznek belőle, a vörösbort házi készítésű vagy bolti, 100%-os szilvalével helyettesíthetjük.








































2 megjegyzés:

  1. Ó, ez a leves csudaszép! Micsoda színek! Az embernek már attól jó kedve lesz, ha csak ránéz. ♥ Igazi őszi finomság. :) Azt hiszem most nagyon jólesne belőle egy kis kóstoló!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Bízom benne, hogy ma délre is örülni fogsz neki. Sokat küldök belőle. ;)

      Törlés