2016. július 25., hétfő

Mézes-fehérboros csirkeragu zöldséges rizzsel











A vasárnapi ebédhez 2 jó nagy csirkemellfilét sikerült kivenni a fagyóból, de túl soknak tűnt négyünknek, ezért egy fél mellet félretettem egy későbbi alkalomra. Mivel még tejben áztatva sem szerencsés túl sokáig tárolni a hűtőben a kiolvasztott húst, ezért 2 nappal később fel is használtam, és ezt az egyszerű, gyorsan elkészülő ételt hoztam össze belőle. Mivel szeretjük a mézzel+fehérborral készülő ételeket, így nem is csoda, hogy mindkettőnknek ízlett. És nem utolsósorban tovább gazdagodott a csirkemelles receptgyűjteményem. :D












Hozzávalók 2 személyre:

Raguhoz:
1 kis csirkemellfilé (kb. 40 dkg)
1 nagy fej vöröshagyma
5 nagy gerezd fokhagyma
2 ek. Toscana fűszerkeverék (sómentes)
1 ek. méz
1 dl száraz fehérbor
1 ek. mangalicazsír
0,5 dl tejszín
őrölt fekete bors

tej

Körethez:
20 dkg konzerv kukorica
15 dkg Basmati rizs
10 dkg zöldborsó
1 ek. mangalicazsír
zöldségalaplé


elkészítés:

  1. 2 gerezd megtisztított fokhagymát áttörünk, és a megmosott mellfilével együtt üvegtálba tesszük. Felöntjük annyi tejjel, amennyi ellepi, folpackkal letakarjuk, és 1 napot hűtőben pihentetjük.
  2. Másnap leöntjük róla a fokhagymás tejet, és alaposan lecsepegtetjük. Kis kockákra vágjuk, megszórjuk a sóval, a borssal, a fűszerkeverékkel, és jól összeforgatjuk.
  3. A megtisztított hagymát félbevágjuk, vékonyra szeljük, a zsíron kissé megpirítjuk, közben sózzuk, majd hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, és összesütjük.
  4. A hagymás alapra rátesszük a húst, kevergetve fehéredésig sütjük, majd a mézet is belekeverve lepirítjuk.
  5. Felöntjük a borral, és addig főzzük, amíg a levét majdnem teljesen elfövi. Hozzáadjuk a tejszínt, és összeforraljuk.
  6. Közben a körethez a rizst 1 teáskanál zsíron megpirítjuk és felöntjük másfélszeres mennyiségű zöldségalaplével. Amikor a rizs félkész, hozzáadjuk a borsót, és a zöldségeket puhulásig főzzük.
  7. Serpenyőben 1 teáskanálnyi zsírt hevítünk, rátesszük a borsós rizst, hozzáadjuk a kukoricát, megsózzuk és összekeverjük. A köretet tányérokra szedjük, és a közepére halmozzuk a húst. Tálaljuk.
























































4 megjegyzés:

  1. Ó, ezek a hangulatos képek! ♥ ...és hát ugye csirkemelles receptekből sosem lehet elég. ;) Én biztos szeretném, mert igen kedvelem a mézzel készült húsételeket. :) Kaphatok egy kis kóstolót?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, ha tetszenek a fotók! ♥ Így van, és lassan elsüllyedünk a sok csirkemellben és a csirkemelles receptekben. :D
      Küldök is gyorsan neked ebből a mézes-borosból, nehogy az összes ránk maradjon. :D

      Törlés
    2. :D Attól én nem félek, de ha bármikor segítség kell az ilyen finomságok elfogyasztásához, csak szólj! ;)

      Törlés
    3. Te leszel az első, akinek szólok, ebben biztos lehetsz. ;)

      Törlés