2016. április 4.

Mézes-csilis almával sült hús újhagymás rizzsel





Mivel a jómúltkor ízlett az almával kombinált rántott hús, ill. egy másik, szintén gyümölccsel készült húsétel is nyerő volt, ezúttal már nem aggódtam nagyon, ha most is gyümölcsös húst készítek ebédre. Bár az alma még mindig nem igazán a Kutyafül barátja, mégis muszáj volt használnom belőle, mert a java valamilyen oknál fogva túl hamar szottyadásnak indult. Nem akartam, hogy a még viszonylag épek további napokig felhasználatlanul heverjenek, nehogy azok is a kukában végezzék, ezért mindenképp fel kellett használnom belőlük néhányat. Most nem édességbe álmodtam őket, hanem inkább ebédnek való húsétel lett belőlük. Nem is hittem volna, hogy ennyire ízleni fog! És nem csak nekem! :D Igazán kellemes, tavaszias/nyárias jellegű étel kerekedett belőle, és biztos, hogy nem utoljára került asz asztalra. :)






Hozzávalók 2 személyre:

Almás húshoz:
50 dkg csirkemellfilé
2 alma (kb. 35 dkg)
12-16 szelet füstölt, pácolt császárszalonna
őrölt zöld bors

kevés mangalicazsír a sütéshez
5 dkg folyékony méz
1 ek. citromlé
1 csapott tk. csili ancho

Újhagymás rizshez:
12 dkg basmati rizs
1 csokor újhagyma
4 ek. konzerv kukorica

kevés mangalicazsír

elkészítés:

  1. A fél mellfiléket 2-2 szeletre vágjuk, mindegyiket enyhén kiklopfoljuk, majd mindkét oldalukon sózzuk, borsozzuk.
  2. A meghámozott, magházuktól megfosztott almákat előbb 8-8 cikkre szeljük, majd a cikkeket félbevágjuk.
  3. A páchoz a mézet elkeverjük a citromlével, a csilivel, beletesszük az almaszeleteket, és 1 órát hagyjuk pácolódni, miközben többször átforgatjuk.
  4. 3 vagy 4 szelet bacont vízszintesen vágódeszkára fektetünk, a közepére helyezünk egy hússzeletet, elosztunk rajta 8 szelet pácolt almát, majd jobbról és balról iráhajtjuk a túllógó szalonnát. Így járunk el a többi hússzelettel is. (A maradék páclét felhasználhatjuk az esetlegesen lehulló húsdarabok pácolására is, amit serpenyőben is megsüthetünk.)
  5. A vékonyan kizsírozott tepsibe fektetett hússzeleteket előmelegített sütőbe tesszük, félidőben kimerjük alóla a sütés során keletkezett levet, majd a húst a sütőbe visszatéve, pirulásig sütjük.
  6. A körethez zsírt hevítünk, megfuttatjuk rajta a rizst, felengedjük kétszeres mennyiségű vízzel, és majdnem teljesen lefedve, kis lángon készre főzzük.
  7. A főtt rizst kevés felhevített zsíron megfuttatjuk, hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát, a kukoricát, és alaposan összeforgatjuk. A hússal együtt tálaljuk.
sütési hőfok: 210°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc















A recept a Kifőztük gasztromagazin április számában is megjelent.

4 megjegyzés:

  1. Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű. :) Biztos vagyok benne, hogy nekem ez az almás hús nagyon ízlene. :) Már tartom is a tesótányérom. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de örülök, hogy így gondolod! :) Egyébként én sem hittem volna, hogy nekünk ennyire ízlik majd, de úgy látszik felnőttünk a gyümölcsös húsokhoz. :D
      Mivel te már régóta szereted az ilyesmit, rögtön dupla adagot küldök. ;)

      Törlés
  2. Jahj, de éhes lettem most! :) Pedig most vacsoráztam. Nagyon finom lehet. És az a tányér, meg a kék tál... szerelmes lettem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Örülök, ha tetszik, Brigi! :) Ma ebédre küldhetek belőle.
      Ó, igen, az a kék tálka már nem új, és elég ritkán használom, pedig én is szeretem. Viszont a fehér tányérkészlet az nagy szerelem nálam is, olyan egyszerű, mégis szép és sok mindenhez használható. :)

      Törlés