2016. április 4., hétfő

Mézes-csilis almával sült hús újhagymás rizzsel







Mivel a jómúltkor ízlett az almával kombinált rántott hús, ill. egy másik, szintén gyümölccsel készült húsétel is nyerő volt, ezúttal már nem aggódtam nagyon, ha most is gyümölcsös húst készítek ebédre. Bár az alma még mindig nem igazán a Kutyafül barátja, mégis muszáj volt használnom belőle, mert a java valamilyen oknál fogva túl hamar szottyadásnak indult. Nem akartam, hogy a még viszonylag épek további napokig felhasználatlanul heverjenek, nehogy azok is a kukában végezzék, ezért mindenképp fel kellett használnom belőlük néhányat. Most nem édességbe álmodtam őket, hanem inkább ebédnek való húsétel lett belőlük. Nem is hittem volna, hogy ennyire ízleni fog! És nem csak nekem! :D Igazán kellemes, tavaszias/nyárias jellegű étel kerekedett belőle, és biztos, hogy nem utoljára került asz asztalra. :)









Hozzávalók 2 személyre:

Húshoz:
50 dkg csirkemellfilé
2 alma (kb. 35 dkg)
12-16 szelet füstölt, pácolt császárszalonna
őrölt zöld bors

kevés mangalicazsír a sütéshez

Páchoz:
5 dkg folyékony méz
1 ek. citromlé
1 csapott tk. csili ancho

Körethez:
12 dkg basmati rizs
1 csokor újhagyma
4 ek. konzerv kukorica

kevés mangalicazsír

elkészítés:

  1. A megmosott, szárazra törölt mellfiléket 2-2 szeletre vágjuk, mindegyiket enyhén kiklopfoljuk, majd mindkét oldalukon sózzuk-borsozzuk.
  2. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivesszük, előbb 8-8 cikkre szeljük, majd a cikkeket félbevágjuk.
  3. A páchoz a mézet kisebb tálba tesszük, elkeverjük a citromlével és a csilivel. Beletesszük az almaszeleteket, és miközben egy órán át így hagyjuk pácolódni, közben többször átforgatjuk.
  4. 3 vagy 4 szelet bacont vízszintesen vágódeszkára fektetünk, a közepére helyezünk egy hússzeletet, amin elosztunk 8 szelet almát, majd jobbról és balról is ráhajtjuk a szalonnát. Így járunk el a többi hússzelettel is. (A maradék páclét felhasználhatjuk az esetlegesen lehulló húsdarabok pácolására is, amit akár serpenyőben is megsüthetünk.)
  5. A vékonyan kizsírozott tepsibe fektetett hússzeleteket előmelegített sütőbe tesszük. Félidőben kivesszük, kimerjük alóla a sütés során keletkezett levet, majd a húst a sütőbe visszatéve pirulásig sütjük.
  6. Közben a körethez kisebb lábosban zsírt hevítünk, megfuttatjuk rajta a rizst, felengedjük kétszeres mennyiségű vízzel, és fedő alatt, de egy kis rést hagyva, kis lángon készre főzzük.
  7. Serpenyőben pici zsírt hevítünk, rátesszük a főtt rizst, hozzáadjuk az előzőleg megtisztított és karikára szelt hagymát, valamint a kukoricát, és alaposan összeforgatjuk. A hússal együtt tálaljuk.

sütési hőfok: 210°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc



























A hátteret a Fotókellék biztosította.


A recept az áprilisi Kifőztük gasztromagazinban is megjelent.


4 megjegyzés:

  1. Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű. :) Biztos vagyok benne, hogy nekem ez az almás hús nagyon ízlene. :) Már tartom is a tesótányérom. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de örülök, hogy így gondolod! :) Egyébként én sem hittem volna, hogy nekünk ennyire ízlik majd, de úgy látszik felnőttünk a gyümölcsös húsokhoz. :D
      Mivel te már régóta szereted az ilyesmit, rögtön dupla adagot küldök. ;)

      Törlés
  2. Jahj, de éhes lettem most! :) Pedig most vacsoráztam. Nagyon finom lehet. És az a tányér, meg a kék tál... szerelmes lettem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Örülök, ha tetszik, Brigi! :) Ma ebédre küldhetek belőle.
      Ó, igen, az a kék tálka már nem új, és elég ritkán használom, pedig én is szeretem. Viszont a fehér tányérkészlet az nagy szerelem nálam is, olyan egyszerű, mégis szép és sok mindenhez használható. :)

      Törlés