2016. április 22.

Málnapudingos-cukros rúd









Tavaly már sütöttem ehhez hasonló formázással kiflit, a tésztája is igen hasonló volt, de azt sárgabarackkal töltöttem, és nem hempergettem meg cukorban. Most a maradék málnát akartam elhasználni, és kapóra jött a neten talált recept. Bár az vaníliakrémmel volt töltve, és fahéjas cukorban hempergették meg, én azonban nem akartam ugyanolyat, ill. már ott volt a málna, amire úgymond ráizgultam. Egy borongós csütörtökön neki is fogtam a rudacskák elkészítéséhez, mert aznap ünnepelni akartam a Kutyafüllel – naná, hogy kelt tésztával. Igaz, amikor nekikezdtem, még nem tudhattuk, hogy aznap valóban örülhetünk-e. Sőt, amikor kisült, még akkor sem. Így hát ezek a kis csíkoskák egészen addig vártak a kóstolásra, amíg a Kutyinyek haza nem ért a hírrel. Ünnepelhettünk. :)
Egyébként az egész család kedvence lett. :D








Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához:
60 dkg finomliszt (vagy fehér tönkölybúzaliszt)
6 dkg cukor
1 tk. só
1 tojás
2 tojássárgája
6 dkg vaj
kb. 2,5 dl tej
3 dkg friss élesztő

Töltelékhez:
30 dkg mirelit vagy friss málna
8 dkg kristálycukor
1 dl kókuszkrém + 0,5 dl víz
3 dkg étkezési kukoricakeményítő

Kenéshez és a forgatáshoz:
2,5 dkg vaj
2 ek. kristálycukor
2 cs. vaníliás cukor

elkészítés:
  1. A töltelékhez a málnát addig főzzük, amíg levet nem ereszt, majd botmixerrel pürésítjük, és szűrőkanálba öntve átpasszírozzuk, hogy ne legyenek benne magok. (Ez jó pár percig eltart, és akkor dolgoztunk jól, ha már csak egy jó evőkanálnyi mag maradt.)
  2. Hozzáadjuk a cukrot, újra felforrósítjuk és besűrítjük a vízzel hígított kókuszkrémben simára dolgozott keményítővel. A málnapudingot kihűtjük, miközben többször átkeverjük.
  3. A liszt közepébe morzsoljuk az élesztőt, 1 dkg cukorral és 1 dl langyos tejjel simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
  4. Hozzáadjuk a többi cukrot, a sót, a felvert egész tojást, a tojássárgáját, a langyosra hűlt olvasztott vajat, és a többi tejjel lágy tésztává dagasztjuk. Kilisztezett tálban, letakarva, 1 órát kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát 12 részre osztjuk, mindegyiket meggömbölygetjük, majd negyedórás pihentetés után lisztezett felületen kb. 20 cm hosszú ellipszis alakú lapokra nyújtjuk.
  6. A két végénél az ujjainkkal kissé széthúzzuk a tésztalapokat, hogy téglalaphoz hasonló alakjuk legyen, és úgy fektetjük a munkafelületre, hogy a rövidebbik oldala legyen hozzánk közelebb. (Így egy álló téglalapot látunk magunk előtt.)
  7. A tőlünk távolabbi, rövidebbik oldala mentén a tésztát éles késsel ujjnyi széles, függőleges csíkokra vágjuk. (Nem kell végigvágni a tészta végéig, maradjon egy kis széle).
  8. A hozzánk közelebbi oldalára ráhalmozunk 1-1 evőkanálnyi tölteléket, a tészta széleit jobbról és balról kissé ráhajtjuk, lenyomkodjuk, majd feltekerjük. Megfordítjuk, hogy a bevágott fele legyen fölül.
  9. A töltött rudakat sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, majd fél órás kelesztés után előmelegített sütőben készre sütjük.
  10. A kész péksüteményeket még forrón megkenjük olvasztott vajjal, és a tetejüket meghempergetjük a kétféle cukor keverékében. Tortarácson hagyjuk langyosra kihűlni, majd tálaljuk.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc




























Az elkészítés főbb lépései:




4 megjegyzés:

  1. Ó! ♥ Csoda guszták ezek a málnás sütik! :) A képeket nézegetve egyre biztosabb vagyok abban, hogy nagyon ízlene! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy, köszönöm! ♥ Igenigen, azért van ennyi kép (mindig), hogy meggyőzzem a kedves Olvasóimat, hogy finom is, amit látnak. :D Most sokat küldök neked, mert ma talán szükség lehet a pótsütire, ha a tiétek elfogyna. ;)

      Törlés
    2. Jaj, de drága vagy! Köszönjük szépen! ♥
      Helyes, helyes! A sok szép fotót nézegetve ebben nem is kételkedem. :D

      Törlés
    3. Nagyon szívesen! :)
      Na ugye, hogy csak a sok fotó miatt nem kételkedsz! :D ;)

      Törlés