2016. április 22., péntek

Málnapudingos-cukros rúd













Tavaly már sütöttem ehhez hasonló formázással kiflit, a tésztája is igen hasonló volt, de azt sárgabarackkal töltöttem, és nem hempergettem meg cukorban. Most a maradék málnát akartam elhasználni, és kapóra jött a neten talált recept. Bár az vaníliakrémmel volt töltve, és fahéjas cukorban hempergették meg, én azonban nem akartam ugyanolyat, ill. már ott volt a málna, amire úgymond ráizgultam. Egy borongós csütörtökön neki is fogtam a rudacskák elkészítéséhez, mert aznap ünnepelni akartam a Kutyafüllel – naná, hogy kelt tésztával. Igaz, amikor nekikezdtem, még nem tudhattuk, hogy aznap valóban örülhetünk-e. Sőt, amikor kisült, még akkor sem. Így hát ezek a kis csíkoskák egészen addig vártak a kóstolásra, amíg a Kutyinyek haza nem ért a hírrel. Ünnepelhettünk. :)
Egyébként az egész család kedvence lett. :D













Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához:
60 dkg finomliszt (vagy tönkölybúza fehérliszt)
6 dkg cukor
1 tk. só
1 tojás
2 tojássárgája
6 dkg vaj
kb. 2,5 dl tej
3 dkg élesztő

Töltelékhez:
30 dkg fagyasztott vagy friss málna
8 dkg kristálycukor
1 dl kókuszkrém + 0,5 dl víz
3 dkg étkezési keményítő

Kenéshez és hempergetéshez:
2,5 dkg vaj
2 ek. kristálycukor
2 cs. vaníliás cukor

elkészítés:
  1. A töltelékhez a málnát kis lábosban addig főzzük, amíg levet nem ereszt. Botmixerrel pürésítjük, majd szűrőkanálon átpasszírozzuk, hogy ne legyenek benne magok. (Ez jó pár percig eltart, és akkor dolgoztunk jól, ha már csak egy jó evőkanálnyi mag maradt.)
  2. A magoktól megfosztott málnához adjuk a cukrot, újra felforrósítjuk, majd besűrítjük a vízzel kevert kókuszkrémben simára dolgozott keményítővel. A málnapudingot kihűtjük, de közben többször átkeverjük.
  3. A lisztet tálba mérjük, közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, majd 1 dkg cukorral és 1 dl langyos tejjel simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk.
  4. Hozzáadjuk a többi cukrot, a sót, az előzőleg villával felvert egész tojást és a tojássárgáját, valamint a langyosra hűlt olvasztott vajat, és a maradék tejjel együtt lágy tésztává dagasztjuk. Kilisztezett tálban 1 órát kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát 12 részre osztjuk, meggömbölygetjük, majd negyedórás pihentetés után lisztezett felületen kb. 20 cm hosszú ellipszissé kinyújtjuk. Alul-fölül az ujjainkkal kissé széthúzzuk a tésztát, hogy téglalaphoz hasonló alakjuk legyen.
  6. Az egyes tésztalapokat úgy fektetjük a munkafelületre, hogy a rövidebbik oldala legyen felőlünk. (Így egy álló téglalapot látunk magunk előtt.) A tőlünk távolabbi, rövidebbik oldala mentén a tésztát éles késsel ujjnyi széles, függőleges csíkokra vágjuk. (Nem kell végigvágni a tészta végéig, maradjon egy kis széle).
  7. A hozzánk közelebb eső oldalára ráhalmozunk 1-1 evőkanálnyi tölteléket, a tészta széleit jobbról és balról kissé ráhajtjuk, lenyomkodjuk, majd feltekerjük. Megfordítjuk, hogy a bevágott fele legyen felül.
  8. A töltött rudakat sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, majd fél órás kelesztés után előmelegített sütőben készre sütjük. Közben a kenésre szánt vajat felolvasztjuk, a kétféle cukrot pedig összekeverjük.
  9. A kész péksüteményeket még forrón megkenjük olvasztott vajjal, és a tetejüket meghempergetjük a cukorban. Tortarácson hagyjuk kihűlni.

sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc





























































4 megjegyzés:

  1. Ó! ♥ Csoda guszták ezek a málnás sütik! :) A képeket nézegetve egyre biztosabb vagyok abban, hogy nagyon ízlene! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy, köszönöm! ♥ Igenigen, azért van ennyi kép (mindig), hogy meggyőzzem a kedves Olvasóimat, hogy finom is, amit látnak. :D Most sokat küldök neked, mert ma talán szükség lehet a pótsütire, ha a tiétek elfogyna. ;)

      Törlés
    2. Jaj, de drága vagy! Köszönjük szépen! ♥
      Helyes, helyes! A sok szép fotót nézegetve ebben nem is kételkedem. :D

      Törlés
    3. Nagyon szívesen! :)
      Na ugye, hogy csak a sok fotó miatt nem kételkedsz! :D ;)

      Törlés