2016. március 25., péntek

Tönkölykalács














A fehér liszt mentes étkezés jegyében született ez a kalács. Kíváncsi voltam ui., hogy tönkölylisztből milyen kalács születik. Persze sejtettem én, hogy finom lesz így is, de azért érdekes kaland volt, pláne hogy vaj helyett kókuszzsírral készült. Küllemre, ill. a bélzete éppen olyan, mint a jól imert, klasszikus húsvéti kalácsé, és csodák csodájára ízre kísértetiesen hasonlít megboldogult gyerekkorom hihetetlenül finom bolti kalácsaira. Azok ui. még tényleg jónak számítottak. Úgyhogy az arányokat nyilván sikerült jól eltalálni. :)
A receptet az egyik bevásárló központ húsvéti újságában találtam, de jelentősen átalakítottam, mert gyanyús volt, hogy a túl sok zabliszt megkeserítené a tésztát, ill. az ajánlott kókuszzsírmennyiség se tenne jót neki. A cukrot is jóval szűkebben mértem, és úgy érzem, így lett tökéletes. :)
Most már biztos, hogy a húsvéti kalács egyéb liszttel készítve is abszolút működik. :D
A belsejéről készült fotók sajnos már a másnapos kalácsot mutatják, mert a gatya idő szinte lehetetlenné tette a fényképezést a sütés napján. Ehhez képest mégis sikerült 32 fotót (a bekollázsoltak 1 képnek számítanak :D) produkálnom, és ezzel megdöntöttem a saját rekordomat a bejegyzésenkénti képek számát tekintve. Ezért majdnem teljes mértékben a Fotókelléket teszem felelőssé – ők tehetnek róla, hogy kemény drogos lettem. :D
És különben is, a kalács olyan étel, ami megérdemli, hogy ennyi fotón keresztül mutogassa magát, pláne húsvét táján. :D














Hozzávalók 1 kalácshoz, 18 cm átmérőjű sütőformához:

30 dkg tönkölybúza fehér liszt
5 dkg teljes kiőrlésű zabliszt
5 dkg finomítatlan nádcukor
6 dkg kókuszzsír + a sütőtál kikenéséhez
½ tk. só
1 tojás
kb. 1,5 dl tej
2 dkg friss élesztő

elkészítés:

  1. Az élesztőt 1 dkg tönkölyliszttel és 1 dkg nádcukorral együtt kis tálkába tesszük, a langyos tejet is hozzáadva simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A többi lisztet tálba mérjük, elkeverjük a maradék cukorral, a sóval, hozzáadjuk a tojássárgáját, a felolvasztott, langyosra hűlt kókuszolajat, és a felfuttatott élesztővel együtt tésztává dagasztjuk.
  3. Kilisztezett tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen megkelesztjük. A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, meggömbölygetjük, és letakarva kelesztjük negyedórát.
  4. A tésztagombócokat egyenként megsodorjuk, hármas fonással megfonjuk, majd a kizsírozott kelesztőtálba téve, letakarva újra megkelesztjük.
  5. A tetejét megkenjük lágy habbá vert tojásfehérjével, majd előmelegített sütőben készre sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rács)
sütési idő: kb. 30 perc














































































































2 megjegyzés:

  1. Ejha! Na "végigrágtam" magam a fotókon. :D Áááá... csak viccelek ám! Igazából csak végigrágnám, ha lehetne, úgyhogy ha szépen megkérlek, küldenél egy szeletkét? Mert ezt a csinos kalácsot muszáj megkóstolni! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Na, ha már ennyit dolgoztál azért az egyetlen szeletért, akkor nem csak egyet küldök, hanem mindjárt egy fél kalácsot. A másik felét pedig a te sonkáddal nálunk esszük meg, mert szavadon foglak. Mit szólsz? ;)

      Törlés