2016. január 8., péntek

Expressz túrótorta aszalt fekete cseresznyével










Ezt a tortát a névnapomra sütöttem még az óévben. Még mielőtt beizzítottam volna a netet olyan recept után való kutakodás címén, ami nem igényel nagy munkát, belelapoztam a Stahl magazin tavaszi számába, és ott találtam rá a keresési feltételeknek megfelelő sütire. Nagyon megörültem neki, mert ez a torta valóban nélkülöz minden macerát, sőt még akár egy olyan férfiember is elkészítheti, aki amúgy messze elkerüli a konyhát. :D Arról nem is beszélve, hogy két kedvencem, a túró és a krémsajt a lényege. Egyébként a „nincs kedvem kimenni a konyhába, de meghalok egy kis édességért” című problémára is megoldást nyújthat tejpite vagy puding helyett. :D
Egy picit változtattam az arányokon, de csak mert 5 dekával kevesebb mascarponét nyomnak a dobozba, mint ami ehhez a tortához kellett volna. Azt a kis hiányt túróval pótoltam. Nem tettem bele olyan sok citromhéjat, viszont megbolondítottam egy kis aszalt cseresznyével. Bár a magazinban sajttorta néven fut, szerintem ez inkább túrótorta. :)






 



Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

35 dkg krémes házi tehéntúró
25 dkg mascarpone vagy natúr krémsajt
25 dkg cukor (ebből lehet 1 cs. vaníliás cukor, ha nincs vaníliarudunk)
1 citrom
1 vaníliarúd
4 tojás
2 dkg finomliszt
3 dl tejszín
5 dkg aszalt fekete cseresznye
porcukor a szóráshoz

elkészítés:
  1. A citromot alaposan megmossuk, a héját lereszeljük és kifacsarjuk a levét (0,5 dl-re lesz szükségünk). A vaníliarudat felhasítjuk, magjait kikaparjuk.
  2. A túrót nagyobb tálba tesszük, villával áttörjük, hozzákeverjük a mascarponét, a lisztet, a cukrot, a tojásokat, a citromhéjat- és levet, a vanília magjait, majd felöntjük a tejszínnel, és botmixerrel vagy robotgéppel simára keverjük.
  3. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral (bár ez nem olyan fontos), beleöntjük a híg tésztamasszát, egyenletesen elosztva belepotyogtatjuk a cseresznyeszemeket, és előmelegített sütőben készre sütjük.
  4. A sütőformát rácsra tesszük, a tortát így hagyjuk kihűlni. A sütőformával együtt folpackba csomagoljuk, és egy éjszakára betesszük a hűtőbe.
  5. Másnap kivesszük a formából, meghintjük porcukorral, felszeleteljük és tálaljuk.

sütési hőfok: 220°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc

Megjegyzés:
Ha bolti túrót használunk, érdemes előtte lecsepegtetni, különben a kész sütemény vizes lesz.
A még forró torta szép magas, és úgy rezeg, mint a kocsonya, de ettől nem kell megijedni. :D Nem szabad kitenni az ablakba a hidegre, mert belapul a közepe. Másnap így is jelentősen alacsonyabb lesz.























2 megjegyzés:

  1. ...hmmm... de finom lehet! :) Szívesen megkóstolnám, úgyhogy el is emeltem azt a csinos kis szeletet innen az alsó fotóról. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, jó krémes. :) Szerintem szeretnéd, bár picit félve küldöm, szépen egymás után, minden napra elosztva a szeleteket, nehogy túledd magad. :D ;) Csak viccelek ám, boldogan küldöm egyben az egészet. :)

      Törlés