2015. december 11.

Kenyérfonat (sütőkövön sütve)

 

 


 
Nem mondok újat azzal, hogy kalácsot nem csak húsvétra, hanem karácsonykor is szokás sütni. Az ilyen kalács pedig általában koszorú alakú. Mivel az ünnepre való készülődésnek ezt a részét már kipipáltam – hiszen én is megsütöttem a magam ünnepi koszorúját –, már csak a szokásos heti kenyerünk hiányzott. De miért ne tehetnénk ezt is kicsit ünnepibbé azzal, hogy megfonjuk, és szintén koszorú alakúra formázzuk? Fonott kenyeret néhány alkalommal már készítettem, és olyankor valahogy még jobban is esett, mert nem csak finom volt, hanem öröm volt ránézni. Na nem mintha a fonatlan társaival nem szeretnék szemezni, majd utána rávetni magam. :D
Szóval úgy gondoltam, legyen a heti kenyerünk is csinosabb, sőt ízében is különleges, az ünnephez méltó. Így aztán a kalács után másnap háromízű kenyér is került az asztalra. Úgyhogy én duplán felkészültem a karácsonyra. :D
A sütőkő használata számomra már nem számít újdonságnak, hiszen készült már rajta többféle kenyér, pizza, sőt most már kalács is. Bevallom, kenyér esetében eddig csak egyszer sikerült ropogós héjút sütnöm rajta, mert ki tudja, miért, a mi sütőnk eleve nem süti ropogósra a kenyeret. Pedig a sütőkő éppen azért lett kitalálva, hogy a sütőben is kemencéhez hasonló körülményeket teremtsen. Hosszas kísérletezés után végre nekem is sikerült kemencében sült, ropogós héjú kenyérhez hasonlatosat produkálnom. Ez a kenyérkoszorú most már a 3. ilyen kenyerem, úgyhogy nagy az öröm. :)


Hozzávalók 1 kenyérhez:

a paprikás tésztához:
16,6 dkg fehér kenyérliszt
1 dkg őrölt pirospaprika
1 mk. cukor
1 mk. só
1 tk. olívaolaj + a kelesztéshez
1 dkg friss élesztő
1 dl víz

a hagymás tésztához:
10 dkg fehér kenyérliszt
6,6 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg vöröshagyma
1 mk. cukor
1 mk. só
2 ek. olívaolaj + a kelesztéshez
1 dkg friss élesztő
1 dl víz

a borsos-snidlinges tésztához:
10 dkg fehér kenyérliszt
6,6 dkg Graham-liszt
2 ek. szárított metélőhagyma
1 mk. őrölt fekete bors
1 mk. cukor
1 mk. só
1 tk. olívaolaj
1 dkg friss élesztő
1 dl víz

elkészítés:
  1. Mindhárom tésztához külön kis tálkákban simára keverjük az élesztőt a cukorral és 1-1 dl vízzel. Letakarva felfuttatjuk.
  2. A paprikás tésztához a fűszerpaprikát és a sót a liszthez vegyítjük. A hagymás tésztához a megpucolt hagymát a felhevített olajon megpirítjuk, és miután kihűlt, a sóval együtt a lisztkeverékhez adjuk. A borsos változathoz a lisztkeverékhez adjuk a sót, a borsot, a metélőhagymát.
  3. A felfuttatott élesztőt az olajjal együtt (kivétel a hagymás tésztánál) egymás után a háromféle lisztkeverékhez adjuk, külön-külön mindhármat tésztává dagasztjuk, és olajjal vékonyan kikent tálakban, letakarva megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztákat lisztezett munkalapon egymás után finoman átgyúrjuk, mindet meggömbölygetjük, letakarva kicsit pihenni hagyjuk, majd kb. 60 cm hosszúra sodorjuk.
  5. Hármas fonással fonatot készítünk, kialakítjuk a koszorúformát, és a tésztavégeket összeillesztjük. Liszttel alaposan megszórt sütőlapátra tesszük, és letakarva újra megkelesztjük. A sütőt közben a sütőkővel együtt 250°C-ra előmelegítjük. A kenyeret vízzel bespricceljük.
  6. A tésztát a lapát segítségével a 2. rácsra tett sütőkőre csúsztatjuk (ha szükséges, konyhai fa lapáttal óvatosan alányúlva rásegíthetünk). 10 perc elteltével a hőfokot 230°C-ra mérsékeljük, és készre sütjük a kenyeret. Rácson hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése