2015. november 28.

"Ezt is megértük..." – Szenti Ferenc: UTAK


A blogon korábban könyvajánló is helyet kapott, de mivel a frissítésében nem jeleskedtem, így 3 könyv után abbamaradt a nagy ajánlgatás, és ez az oldal egy idő után átkerült az EZISAZIS „fülbe”. Most azonban kiemelten fontos apropója van, hogy újabb kiadvánnyal egészítsem ki a sort.
Ez a könyv pedig apukám, Szenti Ferenc költő első verseskötete, amely „csudálatos” módon „Ápá” születésnapján, november 22-én jelent meg Utak címmel.
A kötet tulajdonképpen életműnek is tekinthető, hiszen 73 év megtapasztalásainak belső leképezését gyűjti össze.

Emlékszem – Ápásos még Pesten lakott –, tizenéves lehettem, amikor játékból riportot készítettem vele, mint nagy költővel, akinek még az életében szobrot emeltek. Rendszerint, amikor nála töltöttem pár napot, nem egyszer idétlenkedtünk ilyesmivel, viccesen fényezve az ő egóját. Akkoriban egyikünk sem sejtette, hogy az első verseskönyve ilyen sokára kerül nyomtatásba. De, hogy egy közhellyel éljek, mindennek megvan a maga ideje, és ha szobrot nem is emeltek még neki, de még életében kiadták az írásait; ahogy félig viccesen szoktuk mondani: ezt is megértük. Apukám ideje végre eljött. A nagyközönség most már nem csak abból a néhány, különböző rendezvényeken felolvasott költeményéből ismerheti meg.

Szomorú, de úgy általában a versekhez való viszonyulásom nem éppen örvendetes (a versimádatot nem sikerült Ápának átörökítenie) – a mélyebb értelműek megértése ui. legtöbbször gondot okoz. Talán éppen ez az oka, hogy később sem kerültem közelebbi kapcsolatba velük. Apukám azonban fiatal kora óta érti, érzi „őket”, sőt most már tuti biztos, hogy magas fokon műveli is a versírást. Míg esetemben legfeljebb csak a lelkem tudja, hogy egy költemény jó-e vagy sem, ill. néhanapján eszperente remekeket szerkesztek.
Apukám verseinek egy egészen kis hányadát volt alkalmam elolvasni – rendszerint elámultam, mégis hogyan tudja úgy megfogalmazni a gondolatait, hogy nem használ kliséket –, és olyankor mindig megírtam neki, hogy jónak vagy kiemelkedőnek érzem-e az adott művet. Az Utak c. könyv tartalmának jó része azonban még megismerésre vár, és én örömmel merülök el benne. Ha pedig valamit nem értek, Ápá majd elmagyarázza. :D
Szenti Ferenc Sándor költő

kedvenc fotó :)

Ápá, ahogyan bennem él...Mivel a kötetet könyvesboltban nem forgalmazzák, így aki szeretne közelebbről is megismerkedni apukám verseivel, az kérem írjon a suniskanal@gmail.com emailcímre.