Nemrégiben úgy kifogytunk a kenyérből, hogy hirtelen mentőövként hatalmas szentségtörést követtünk el: bolti péksütit vettünk!!! :D És még mindig itt vagyunk, élünk. :D Az a bolti péktermék egyfajta zsemle lehetett, de a nevére sajnos nem emlékszem. Viszont olyan szép formája volt, hogy elhatároztam, valami hasonlót én is készítek itthon. Az eredménnyel annyira meg voltunk elégedve, hogy következő alkalommal is ilyet sütöttem, csak egy csöppet módosítottam rajta, hogy még finomabb és még tetszetősebb legyen. Egyébként a bolti változat nem volt ennyire szabályos, a két szemközti csúcsa ui. kissé meg volt nyújtva, és a tészta középen púpos volt; de nem is az volt a cél, hogy pont úgy nézzen ki.
Szerintem ez a péksüti jó választás lehet akkor, ha nincs időnk bíbelődni a klasszikus zsemleforma kialakításával, ráadásul kiránduláshoz is tökéletes, mert kevesebb helyet foglal, szépen meglapul a zsebünkben. :D
Szerintem ez a péksüti jó választás lehet akkor, ha nincs időnk bíbelődni a klasszikus zsemleforma kialakításával, ráadásul kiránduláshoz is tökéletes, mert kevesebb helyet foglal, szépen meglapul a zsebünkben. :D
Hozzávalók 9 darabhoz:
60 dkg fehér kenyérliszt
2 dkg burgonyapehely
1 dkg cukor
1 ek. só
2 ek. olívaolaj
3,5 dkg friss élesztő
3 dl tej
1 dl víz
1 ek. szezámmag
1 ek. lenmag
elkészítés:
- Az 1 dl langyos, vizes tejben simára keverjük az élesztőt a cukorral és 1 dkg liszttel, és letakarva felfuttatjuk.
- A burgonyapehellyel, sóval vegyített többi liszthez adjuk a felfutott élesztőt, az olajat, a többi vizes tejet, és sima felületű tésztává dagasztjuk. Kiolajozott tálban, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett munkalapon 35x35 cm-es négyzetlapra nyújtjuk, 9 négyzetre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük és átlósan bevágjuk. Letakarva 20 percet kelesztjük.
- A tetejüket megszórjuk a magkeverékkel, és előmelegített sütőben megsütjük. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 15 perc
Micsoda helyes "párnácskák"! :D Klassz ez a forma, nagyon praktikus. :) A tálalás is nagyon tetszik! Úgy, ahogy van csudaszép minden! ♥
VálaszTörlésÚgy örülök, hogy tetszik! Köszönöm! ♥ És látod, megint elkapott a gépszíj. Lassan 20 fotót teszek be egy szimpla recepthez is. :D
TörlésNyisd az ablakot, repítem a kóstolót! ;)
:D Hát még jó hogy tetszik! Ablak nyitva, várom a küldeményt! Addig is legeltetem a szemem a fotókon! ;) Mutasd csak őket, mert nagyon szépek!
Törlés:D De cuki vagy! :)
TörlésGabi, hogy ez mekkora ötlet! Szabadalmaztatnod kellene! Végre egy házi szendvicskenyér, amiben nincs tartósító, befér a szádba és nem kell összenyomorgatnod munkába menet a táskában sem, mert pont megfelelő a mérete és klassz a formája is. Viszem a receptet, rögtön beleszerettem. Csodaszépek a kiegészítők is. Fotóból meg sosem elég, én nagyon szeretem nézegetni őket.
VálaszTörlésDe aranyos vagy, köszönöm! :) Most nagyon vigyorgok. :) Szerintem elkéstem a szabadalommal, mert tudod, vannak ezek a szögletes, sokmagvas zsemlék, régóta lehet kapni a boltokban, igaz, azok csöppet kövérebbek, de lényegében ilyenek. Ez inkább amolyan Macskanyelv féle változat. De örülök, hogy tetszik! :) Annak meg pláne, hogy vannak, akiket nem zavar a rengeteg fotó. :D
TörlésAnnyira gusztusos, hogy ezt a formát én is kipróbálom. Köszönöm az inspirációt:)))
VálaszTörlésKedves Zsuzsa, igazán örülök, hogy inspirálni tudtalak, köszönöm a dicséretet! :) Remélem, ízlik majd, ha elkészíted.
TörlésNagyonötletes, hamar is megsül. Én már sütöttem gofri sütőben is, mert nem volt kenyerem.és hamar medsül.
VálaszTörlésKöszi, örülök, hogy neked is tetszik! :) Nekem nincs gofrisütőm, úgyhogy marad a sütő vagy a serpenyő. ;)
TörlésMegcsináltam ezeket a finom kis kenyérkéket fél adagból, ráadásul szénhidrátcsökkentett változatban,nagyon jó lett :-)köszönöm a receptet
VálaszTörlésSzia Emese! Nagyon örülök neki, hogy kipróbáltad, annak pedig főleg, hogy nem csalódtál a receptben. Köszönöm, hogy megírtad. :) remélem, találsz még nálam kedvedre való ételeket. :)
Törlés