2015. december 20., vasárnap

Mascarponés gesztenyetorta







Úgy érzem, a karácsonyra szánt sütijeim jó része kissé egysíkú, hiszen ezzel a tortával már háromra bővült a nagyon hasonló gesztenyés édességek sora. Mégis, ez a torta más, mert a tésztája fehér piskóta, annak is a kakaós változata, a krém pedig mascarponés, nem pudingos. Igazából a blogon is fent lévő, korábbi sütim krémjét mentettem át egy kis változtatással, és mivel a hűtőben pár napja 3 tojásfehérje várt a sorsára, ezért azokat kellett felhasználnom. Eredetileg nem volt tervben semmilyen torta, sőt idén először még az általam nagyon kedvelt gesztenyetortát sem szándékoztam megsütni. Anya azonban megkért, hogy nevelőapám szülinapjára süssek valamit. Picit meglepett a kérés, mert azt hittem, most Anya a sütifelelős, de ő huncut, és biztosra akart menni, ezért rám testálta a feladatot. :D Természetesen örömmel mondtam igent.
Egy adag gesztenyemassza egy ideje már a hűtőben figyelt – hiszen az ősszel még úgy volt, hogy karácsonykor színpadra lép, aztán meg úgy, hogy a háttérben marad –, és én most kaptam az alkalmon, hogy mégis felhasználjam. Nevelőapámmal együtt ui. nagyon szeretjük. Egészen pontosan ő sima pürének is szívesen megeszi, én viszont csak és kizárólag pudinggal vagy mascarponéval, tejszínnel kikeverve, de úgy aztán nagyon.
Anya engedélyt adott a gesztenyés süteményre, hiszen szülinapkor elsősorban az ünnepelt ízlésének kell kedvezni. :) Úgyhogy négyünk közül ezúttal ketten jártunk nagyon jól, de végül kiderült, hogy a többiek is jól elboldogulnak egy-egy szelettel. :D
Sajnos a tejszínhabom nem akart felverődni, ezért a képeken látható módon oldottam meg a díszítést.






Hozzávalók 20 cm-es tortaformához:

Piskótához:
3 tojásfehérje
6 dkg nádcukor darálva
5 dkg finomliszt
1 dkg keserű kakaópor
1 mk. sütőpor
vaj és liszt a sütőformához

Krémhez:
25 dkg cukrozott gesztenyemassza
15 dkg mascarpone
2 dl tejszín
3 dkg nádcukor darálva
3 zselatinlap

Díszítéshez:
keserű kakaópor
cukorgyöngyök

elkészítés:
  1. A tojást fényes, kemény habbá verjük, miközben kisebb adagokban hozzáadjuk a porcukrot, majd felváltva, apránként beleforgatjuk a kakaóporral és a sütőporral vegyített lisztet. A masszát a vajjal kikent, liszttel beszórt sütőformába simítjuk, és előmelegített sütőben készre sütjük.
  2. A kész piskótát a formában hagyjuk kihűlni, majd  a tészta szélét elválasztjuk a sütőforma oldalától, és a kb. 1 cm vastag piskótát visszatesszük az elmosott tortaformába.
  3. A krémhez 1,5 dl tejszínt kemény habbá verünk. A többi tejszínt felforrósítjuk, és feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott zselatinlapokat. Hűlni hagyjuk.
  4. A mascarponét elkeverjük a porcukorral, a gesztenyemasszával, elkeverjük benne a zselatinos tejszínt, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínhabot.
  5. A krémet a tésztára simítjuk, és pár órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a torta tetejét megszórjuk kakaóporral, és cukorgyöngyökkel díszítjük. Felszeleteljük és tálaljuk.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc

Tipp:

A tortát tejszínhabrózsákkal is díszíthetjük, amiket meghintünk kakaóporral.





















6 megjegyzés:

  1. Hű, de szép ez a torta! Tiszta szerencse, hogy újabban egész összebarátkoztunk a gesztenyével. :D Szeretnék egy csinos kis szeletkét, ha lehet! :) Imádom a fotókat! ♥ Ugye milyen jó bütykölni a beállításokkal? ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösziiii! ♥ Már küldöm is, és ha még kérsz, szólnod sem kell, mert nem csak egy szeletet csomagoltam. ;)
      Imádok manyuálisossal fotózni, de ezek a képek másfél órás (!!!) szenvedés után se lettek tökéletesek, ui. aznap kuka sötét volt. Há' nóóóórmális?! :D

      Törlés
  2. Szia, hány cm-es formában készítetted?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hozzávalóknál ott van, hogy 20 cm-es tortaformában. ;) Remélem, ízleni fog, ha elkészíted. :)

      Törlés
  3. Fantasztikusan finom lett. Én tejszínhabbal, marcipán rózsával díszítettem. A kakaóporos, szivecskés is nagyon mutatós. Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marica, nagyon örülök, hogy elnyerte a tetszésedet a torta. :) Tejszínhabbal és marcipánrózsával biztosan szebb is volt. :)

      Törlés