2015. december 20., vasárnap

Mascarponés gesztenyetorta










Úgy érzem, a karácsonyra szánt sütijeim jó része kissé egysíkú, hiszen ezzel a tortával már háromra bővült a nagyon hasonló gesztenyés édességek sora. Mégis, ez a torta más, mert a tésztája fehér piskóta, annak is a kakaós változata, a krém pedig mascarponés, nem pudingos. Igazából a blogon is fent lévő, korábbi sütim krémjét mentettem át egy kis változtatással, és mivel a hűtőben pár napja 3 tojásfehérje várt a sorsára, ezért azokat kellett felhasználnom. Eredetileg nem volt tervben semmilyen torta, sőt idén először még az általam nagyon kedvelt gesztenyetortát sem szándékoztam megsütni. Anya azonban megkért, hogy nevelőapám szülinapjára süssek valamit. Picit meglepett a kérés, mert azt hittem, most Anya a sütifelelős, de ő huncut, és biztosra akart menni, ezért rám testálta a feladatot. :D Természetesen örömmel mondtam igent.
Egy adag gesztenyemassza egy ideje már a hűtőben figyelt – hiszen az ősszel még úgy volt, hogy karácsonykor színpadra lép, aztán meg úgy, hogy a háttérben marad –, és én most kaptam az alkalmon, hogy mégis felhasználjam. Nevelőapámmal együtt ui. nagyon szeretjük. Egészen pontosan ő sima pürének is szívesen megeszi, én viszont csak és kizárólag pudinggal vagy mascarponéval, tejszínnel kikeverve, de úgy aztán nagyon.
Anya engedélyt adott a gesztenyés süteményre, hiszen szülinapkor elsősorban az ünnepelt ízlésének kell kedvezni. :) Úgyhogy négyünk közül ezúttal ketten jártunk nagyon jól, de végül kiderült, hogy a többiek is jól elboldogulnak egy-egy szelettel. :D

Sajnos a tejszínhabom nem akart felverődni, ezért a képeken látható módon oldottam meg a díszítést.











Hozzávalók 20 cm-es tortaformához, 8 szelethez:

Piskótához:
3 tojás fehérje
6 dkg nádcukor darálva
5 dkg finomliszt
1 dkg keserű kakaópor
1 mk. sütőpor
vaj és liszt a sütéshez

Krémhez:
25 dkg cukrozott gesztenyemassza
15 dkg mascarpone
2 dl tejszín
3 dkg nádcukor darálva
3 zselatinlap

Díszítéshez:
kakaópor
cukorgyöngyök

elkészítés:

  1. A tojást fényes, kemény habbá verjük, miközben kisebb adagokban hozzáadjuk a porcukrot.
  2. Apránként beleszitáljuk a kakaóporral és a sütőporral elkevert lisztet, és óvatosan hozzáforgatjuk.
  3. A masszát a vajjal kikent, liszttel beszórt sütőformába simítjuk, és előmelegített sütőben készre sütjük.
  4. A formában hagyjuk kihűlni, majd egy késsel elválasztjuk a tésztát a sütőforma oldalától, és a kb. 1 cm vastag piskótát visszatesszük az időközben elmosott tortaformába.
  5. A krémhez a mascarponét elkeverjük a porcukorral és a gesztenyemasszával. 1,5 dl tejszínt kemény habbá verünk, a maradék felforrósított tejszínben pedig feloldjuk az előzőleg hideg vízbe áztatott és alaposan kinyomkodott zselatinlapokat.
  6. A zselatinos tejszínt hűlni hagyjuk, majd a mascarponés gesztenyemasszához keverjük, végül pedig óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínhabot.
  7. A krémet a tésztára simítjuk, és pár órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a tortát megszórjuk kakaóporral, és cukorgyöngyökkel díszítjük. Felszeleteljük és tálaljuk.

sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc


Tipp:
A tortát tejszínhabrózsákkal is díszíthetjük, amiket megszórhatunk kakaóporral.








































4 megjegyzés:

  1. Hű, de szép ez a torta! Tiszta szerencse, hogy újabban egész összebarátkoztunk a gesztenyével. :D Szeretnék egy csinos kis szeletkét, ha lehet! :) Imádom a fotókat! ♥ Ugye milyen jó bütykölni a beállításokkal? ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösziiii! ♥ Már küldöm is, és ha még kérsz, szólnod sem kell, mert nem csak egy szeletet csomagoltam. ;)
      Imádok manyuálisossal fotózni, de ezek a képek másfél órás (!!!) szenvedés után se lettek tökéletesek, ui. aznap kuka sötét volt. Há' nóóóórmális?! :D

      Törlés
  2. Szia, hány cm-es formában készítetted?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hozzávalóknál ott van, hogy 20 cm-es tortaformában. ;) Remélem, ízleni fog, ha elkészíted. :)

      Törlés