2015. július 29., szerda

Mézes csirkés szendvics körtével és gorgonzolával









Ezer éve készültem arra, hogy gorgonzolát vegyek, és nemrégiben végre elérkezett a nagy nap. :D A sajt felhasználása azonban kicsit váratott magára, mert a fejemben még nem állt össze a recept. Aztán egyszer csak gondoltam egyet, és egy reggel megvolt a nagy ötlet. :D Először azonban megkóstoltam a sajtot magában, ééés... nem ízlett. :( Picit elszontyolodtam emiatt, de úgy gondoltam, ha kész lesz az étel, akkor talán másként érzek majd iránta.
Amikor összeállt a szendvics, várakozással teli szívvel haraptam bele, ééés... nem ízlett - még így sem. :( A többi viszont igen, különösen a pirított dió, mert olyan jól harmonizált a mézes husival és a mézes körtével az édes zsemlével együtt. Sajnos a Kutyafül tetszését sem nyerte el a sajt, és közölte, hogy a penész bizony nem finom. Most már tudom, hogy az erős ízű sajtok nem lesznek a barátaink. :D
A neten látott receptek alapján azonban tudom, hogy a gorgonzola nagyon is összeillik a körtével, úgyhogy aki szereti ezt a különleges ízű sajtot, annak bizonyára azzal együtt ízleni fog ez a szendvics.









Hozzávalók 4 személyre:

4 db édes, szezámmagos zsemle vagy molnárka
35 dkg csirkemellfilé
1 nagyobb vilmoskörte fele
5 dkg gorgonzola sajt
kb. 3 dkg rukkola
2 dkg dió
3 ek. folyékony méz
2 ek. olívaolaj
1 dkg vaj
pár csepp citromlé
őrölt fekete bors


elkészítés:

  1. A fél csirkemellfilét megmossuk, szárazra töröljük, és a csúcsától kiindulva, keresztben 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk.
  2. Mindkét oldalukon meghintjük sóval és borssal, majd serpenyőben, felhevített olajon kissé megpirítjuk.
  3. Rácsorgatunk 2 evőkanál mézet, és a medalionokat mindkét oldalukon pirosra sütjük. Félretesszük.
  4. A körtét megmossuk, szárazra töröljük, a héját rajta hagyva négybe vágjuk. A négyből csak két cikket használunk fel, amelyeknek a magházát kivesszük, majd 0,5 cm vastag szeletekre vágjuk.
  5. Egy másik serpenyőben felhevítjük a vajat, és a körteszeleteket 1 percig pároljuk rajta.
  6. A mézet is hozzáadva kissé megkaramellizáljuk, majd citromlével ízesítjük.
  7. A diót durvára vágjuk, és száraz serpenyőben, kis lángon megpirítjuk.
  8. A zsemléket félbevágjuk, egyik felükön elosztunk egy kevés rukkolát, amire először 3-3 körteszeletet, majd 2-2 húsdarabot helyezünk.
  9. Megszórjuk sajtdarabkákkal és pirított dióval, majd befedjük a zsemlék másik felével, és tálaljuk.


















A recept a Kifőztük magazin júliusi számában is megjelent.


2 megjegyzés:

  1. Én megkóstolnám ééés tuti, hogy ízlene, sajtostól, mindenestől. :D Kérek szépen egy ilyen csuda szendvicset! :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy gorgonzola kedvelő barátnőnek minimum 2 szendvics jár, és mivel az te vagy az a barátnő, nyisd is gyorsan az ablakot, vacsira épp odaér! :)

      Törlés