2015. február 23., hétfő

Falatkák sajtkosárban, mézes-mustáros öntettel – VKF! 70.






Ez a 4. VKF!, amiben részt veszek. Amikor ui. megláttam Orsi, a Kabóca a konyhában blog háziasszonyának kiírását sajt témában, azonnal tudtam, hogy ezt nem fogom kihagyni, mert hatalmas sajtimádó vagyok, azaz hogy vagyunk mi ketten a Kutyafüllel.
A poén az, hogy a játék kiírása óta legalább 3 olyan receptem is felkerült a blogra, ami sajtot tartalmaz, de juszt se ezek valamelyikével neveztem be, hanem szándékosan olyat akartam, ami direkte erre az alkalomra lett kitalálva teljesen saját kút főből, mellőzve minden egyéb nézgélődést a témában. Közben Orsi is kedvesen invitált, úgyhogy egyértelmű volt, hogy nem hagyom cserben.
A sajtkosár régóta izgatta a fantáziámat, ezért hamar eldőlt, hogy ez lesz a recept alapja (meg az ételé is, szó szerint). Aztán nemrégiben busójárás alkalmával részben a VKF! miatt háromféle sajtot is vásároltunk Mohácson egy németországi sajtkészítő manufaktúra termékei közül. Ezeknek fantázianevet adtak, mert a neten rákeresve ilyen sajtokat nem találtam, sőt a manufaktúrának sincs honlapja.
Eredetileg főleg mutatós zöldségekkel szerettem volna megpakolni a sajttálkát, de a Kutyinyek hajthatatlan volt, nem akaródzott neki salátát enni. De ha akart volna se tudott volna, mert a boltban nem találtam friss hozzávalókat. Így maradtam a húsnál és kedvencemnél, a répánál, illetve dúsítottam egy kis maradék májjal. De mivel ezek így együtt kicsit már unalmasak számomra, úgy éreztem, nem árt feldobni még valamivel. Pl. az újonnan vásárolt sajtok valamelyikével, illetve maradék kenyérrel és valamilyen finom öntettel. Hú, az öntet azóta igazi kedvenc lett! Sikerült úgy eltalálni az ízeket és arányokat, hogy úgy éreztem, sikerült újabb magasságokba emelni a jól ismert hozzávalóimat, és a jövőben más ételhez is fel fogom használni! :)









Hozzávalók 4 személyre:

Sajtkosárhoz:
10 dkg Grana Padano vagy parmezán sajt

Salátához:
5 dkg érett, hegyi sajt vagy Gruyère (nálam „Gleccser tallér”)
15 dkg csirkemellfilé vagy maradék sült hús
15 dkg dkg csirkemáj
10 dkg sárgarépa
2 szelet formakenyér
2 nagy gerezd fokhagyma
2 ek + 0,5 dl olívaolaj

Öntethez:
1 ek mustár
1,5 ek folyékony méz
2 ek fehérborecet

őrölt fekete bors
1 ek olívaolaj

elkészítés:

  1. Egy ív sütőpapírra 14-15 cm átmérőjű köröket rajzolunk egy kis müzlistálka segítségével. A papírt a köröktől távolabb 4 négyzetre vágjuk úgy, hogy legyen annyi széle, hogy meg lehessen majd fogni, és egymás mellé egy gáztepsire fektetjük.
  2. A sajtot lereszeljük, és adagonként az előrajzolt körökbe szórjuk. (Ha van ekkora fémgyűrűnk, akkor azt helyezzük a papírra, beleszórjuk a sajtos keveréket, majd levesszük róla a fémgyűrűt).
  3. 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt pirosra sütjük, majd a papír segítségével egymás után mindegyiket egyforma nagyságú tálkák aljára fektetjük, konyharuha segítségével rányomjuk, és így hagyjuk kihűlni. (Vigyázat formázáskor nagyon hamar kihűlnek, és könnyen törnek!)
  4. A ropogós kenyérkockákhoz a fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, kés lapjával szétnyomjuk, egy kis lábosban 0,5 dl olívaolajban kis lángon 1 percig pirítjuk, majd elzárjuk alatta a lángot, és hűlni hagyjuk.
  5. A kenyérszeletekről levágjuk a héját, a belsejét egyforma kockákra vágjuk, megforgatjuk a fokhagymás olívaolajban, majd sütőpapírral bélelt tepsiben, 200°C-os sütőben 10 perc alatt ropogósra sütjük. Hűlni hagyjuk.
  6. A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük, levágunk belőle két szeletet, amiket kis kockákra vágunk, enyhén sózzuk-borsozzuk, és 1 evőkanál olajon pirosra sütjük. Hűlni hagyjuk.
  7. A májat apró kockákra vágjuk, finoman meghintjük sóval és borssal, és felhevített 1 evőkanál olajon készre sütjük. Kihűtjük. A sajtot kis kockákra vágjuk.
  8. A répát megtisztítjuk, nagyon vékony csíkokra szeljük, gőz fölött roppanósra pároljuk, majd miután kihűlt, óvatosan összeforgatjuk a sült hússal, a májjal, a kenyérkockákkal és a sajttal.
  9. Az öntethez a hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és egy kis tálkában összekeverjük a többi hozzávalóval.
  10. A húsos keveréket elosztjuk a sajttálkákban, mindegyikre 1-1 evőkanál öntetet kanalazunk és tálaljuk.

Megjegyzés:
Az ételt melegen is tálalhatjuk, de akkor a sajtkockákat csak utólag szórjuk rá.
























4 megjegyzés:

  1. Ó, de nagyon guszta! :) Sajt ♥ Máj ♥ Öntet ♥ Az egész úgy ahogy van ♥ :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juhú, de jó, úgy örülök, hogy tetszik neked! ♥ Máris megy a kóstoló dupla tálkában, és jól körbebugyolálva, nehogy megázzon. :)

      Törlés
  2. Hát ez nagyon jól néz ki! Annyira guszta, hogy rögtön megennék pár kosárkát! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy, köszönöm szépen! Laktatóak ám. ;)

      Törlés