2014. szeptember 1., hétfő

Őszibarackos piskótaomlett






Kicsit el vagyok csúszva az édességekkel, már ami az évszakokat illeti – az ősz „előszobájában álldogálva”, nevezetesen az ősz első napján olyan desszertet hoztam, ami leginkább nyári édességnek illene be, hiszen a tejszínes-őszibarackos töltésnek köszönhetően könnyű, habos és üdén gyümölcsös. Nagyon könnyen elkészíthető, csak a piskótát kell megsütni, de az is hamar megvan.
A recept eredetijét egy német nyelvű oldalon láttam pár hónappal ezelőtt, és egy kis módosítással elkészítettem. Barack helyett bármilyen más - leginkább bogyós - gyümölccsel is elkészíthetjük.
Sajnos még mindig béna vagyok a csillagcsővel való bánásmód terén, így a piskótaomlettek tejszínhabos töltése, illetve annak külalakja hagy némi kívánnivalót maga után (tekintve, hogy még mindig nem sikerült rátalálnom a megfelelő munkaeszközre, de utólag már látom, hogyan kellett volna). De sebaj, így is ízlett a süti! :)








Hozzávalók 4 darabhoz:

Tésztához:
2 tojás
csipet só
4 dkg nyírfaporcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 púpozott ek finomliszt
7,5 g étkezési keményítő
1 késhegynyi sütőpor

Töltelékhez és a tetejére:
1 nagy őszibarack
3 dl tejszín
2 ek nyírfaporcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 cs. habfixáló
porcukor
1 púpozott ek vágott mandula

elkészítés:

  1. Egy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral, és egy kb. 12 cm átmérőjű kis tálka segítségével 4 kört rajzolunk rá.
  2. Az omlett későbbi megformálásához egy alufólia tekercsből vagy sütőpapírból 4 ívet levágunk, és lazán feltekerjük úgy, hogy az átmérőjük 2-3 cm-es legyen. Nem baj, ha behorpadnak. (Ha véletlenül van otthon olyan hengerünk, amiről épp lefogyott a fólia, akkor erre a kemény hengerre is ráhajthatjuk a piskótát - 2 db éppen ráfér.)
  3. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
  4. A sárgáját a kétféle cukorral fehéredésig keverjük és hozzáforgatjuk a fehérjehabot.
  5. A lisztet elvegyítjük a keményítővel és a sütőporral, és a tojásos masszába forgatjuk.
  6. A tésztát egy evőkanállal az előrajzolt körök közepére halmozzuk, a kanál hátával körkörösen elsimítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.
  7. A sütőből kivéve tiszta konyharuha segítségével átfordítjuk őket, óvatosan lehúzzuk róluk a sütőpapírt, még forrón ráhajtjuk az alufólia hengerekre, hajtással lefelé rácsra tesszük, és így hagyjuk kihűlni.
  8. Közben a mandulát száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd hűlni hagyjuk.
  9. A barackok héját éles késsel körben 4 helyen bevágjuk, pár percre forrásban lévő vízbe dobjuk, majd hideg vízbe téve lehűtjük. A bőrét ezután lehúzzuk, a gyümölcsöket megfelezzük, magjaikat eltávolítjuk, és cikkekre vágjuk. (Ha a gyümölcs húsa nem válik el a magjától, akkor sincs baj, mert késsel körben szép cikkek vághatóak le róla.)
  10. A tejszínt félig felverjük, hozzáadjuk a habfixálót és a maradék vaníliás cukrot, kemény habbá verjük, nagy csillagcsövű habzsákba töltjük, és habrózsákat nyomunk a kihűlt omlettekbe.
  11. A tejszínhabon elosztjuk a gyümölcscikkeket, és a piskótaomlettek tetejét megszórjuk mandulával és porcukorral.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 10-12 perc












Forrás: lecker.de







3 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki! Nekem a kis csillagos tejszínhab külön tetszik. :D Egyszer csináltam én is hasonlót, de az inkább omlett... és almás... na jó, tényleg csak távoli rokonok. De ha nagyon szép csillag-szemekkel nézek, kaphatok én is? *.* :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Drága vagy, hogy bíztatsz kis csillagos tejszínhabrózsa-ügyben. :D ;) Én kiváncsi lennék arra a távoli rokon almásra ám, de amíg nem mutatod meg, addig küldök barackosat az én kedves Csillagszeműmnek. ♥

      Törlés
    2. De aranyos vagy! :D Köszönöm szépen! *.* ♥

      Törlés