2014. április 7., hétfő

Sült túró







Megkívántuk az édességet, de hirtelen nem tudtam eldönteni, mit is süssek. Gyorsan felütöttem hát virtuális receptkönyvemet, és Edit receptjét választottam, akivel szakácstársak voltunk-vagyunk egy receptgyűjtő oldalon. Mivel ő azt írta, hogy ez egy nagyon könnyen és hipp-hopp elkészíthető desszert, sebtiben neki is fogtam és megsütöttem icipici módosítással. Igaz, nálam tovább kellett rá várni, ui. Edittel ellentétben én nem tepsiben, hanem ezekben a kis piteformákban sütöttem, ezért a túró mennyisége megkívánta a hosszabb ideig tartó sütést. Nekem egyébként nagyon tetszik olyan formában is, ahogyan ő készítette. Nagyon kellemes, könnyű desszert lett a jutalmunk. Közben rájöttem, hogy nincs nagy különbség a túrófelfújt és e között a süti között, ezért nyugodtan süthetjük akár hőlégkeveréssel is, kicsit magasabb hőfokon.









Hozzávalók 2 személyre:

25 dkg túró
5 dkg puha vaj
6 dkg porcukor (nyírfacukorból)
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 nagy tojás
1 citrom reszelt héja
2 dkg vaníliás pudingpor
5 dkg mazsola
vaj + liszt a forma kikenéséhez
porcukor a szóráshoz

elkészítés:

  1. A mazsolát vízbe áztatjuk. A citrom héját lereszeljük. A tojást szétválasztjuk és a fehérjéből kemény habot verünk.
  2. A vajat habosra kavarjuk a nyírfaporcukorral, hozzáadjuk a tojássárgáját, a vaníliás cukrot, a túrót, a reszelt citromhéjat, valamint a pudingport, és alaposan összekeverjük.
  3. Hozzáforgatjuk a lecsepegtetett mazsolát, majd a fehérjehabot is, és kivajazott-kilisztezett kis sütőformákban, előmelegített sütőben megsütjük.
  4. Rácson hagyjuk langyosra hűlni, megszórjuk porcukorral és tálaljuk.

sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc
















13 megjegyzés:

  1. ...hmmm... ezt szeretném! Ó... azok a kis piteformák! ♥
    Annyira csípem az ilyen egyszerű és nagyszerű desszerteket! :) Már el is csentem ezt innen az alsó fotóról. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hihihi.... rettentőjjen örvendezek, hogy te is szereted az egyszerű típusú sütikéket! :D És igen, a kis piteformák - én is imádom őket meg az ennél minibbeket is. Az alsó fotóról pedig nem fog hiányozni a süti, mert majd pótolom, hogy te megint elemelhesd, hogy aztán megint pótolnom kelljen.... :D

      Törlés
    2. De jó! De jó! Akkor ez a terülj, terülj tányérkám! ;) És örök hála az örök sütiutánpótlásért! ♥

      Törlés
    3. Ez csak természetes! ;) Én örülök, hogy egyre jobban szereted a túrót. :) Mert a mottó így teljes: tejfölből, sajtból és túróból soha sem elég! :D

      Törlés
  2. Milyen guszta! :) Szinte érzem az ízét a számban, azt hiszem ezt a receptet megjegyzem, nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Dina! :) Ha szereted a túrófelfújtat, akkor ezt is szeretni fogod. Nagyon hasonlítanak egymásra.

      Törlés
  3. Pont van ilyen formám és pont van túróm is... Szerinted? Mit fogok sütni a napokban???? :o) Nagyon guszta!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Ez szuper! Akkor készülj föl a túrószuflé fílingre! Remélem, ízlik majd. :)

      Törlés
  4. Tényleg nagyon egyszerű és tutira fincsi. Én mindig úgy járok, hogy elmegyünk vásárolni, veszek túrót, hogy majd készítek belőle valami finomat. A végén meg kapkodás van, hogy juj már fel is kell használnom. Legközelebb már tudom mi sül ki belőle :-D Sajnos nincsenek ilyen kis cuki formáim, de majd kitalálok valamit ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Én meg mindig jól feltankolok túróból, a nagy része el is fogy hamar, de a maradékkal járok úgy, ahogy te is. Ne sajnáld, hogy nincs ilyen kis piteformád, mert bögrében is megsüthető, mint a szuflé, vagy tepsiben, ahogy a fent említett Edit is tette.

      Törlés
  5. Ezt én is ki fogom próbálni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, örülök, hogy kipróbálod! :) Remélem, ízlik majd.

      Törlés