2014. március 17., hétfő

Római tálban sült vadkovászos, krumplis cipóNagyon szeretem a krumplis kenyeret, mégse sütök jó ideje. Nem is tudom az okát, de valahogy így alakult. Most, hogy van vadkovászom, szívesen próbálgatom újra azokat a kelt tésztákat, amiket korábban élesztővel készítettem. Olyan jó kaland figyelni, megtapasztalni, hogy a jól ismert kenyereim, péksüteményeim működnek-e Zsófival is. Most a krumplison volt a sor, ui. egyrészt Fahéjtól tudom, hogy a vadélesztő a krumplit tartalmazó kelt tészta emelésében is jeleskedik, másrészt meg is kívántam ezt a fajta kenyeret, harmadrészt pedig saját szememmel is látni akartam. Közben nagy öröm ért, ui. eszembe jutott, hogy Anyának van római tálja, ami nekem most különösen jól jön, mert ebben végre elfér a kenyér. Sajnos még így is elég szögletes és inkább szétterül mintsem, hogy a hátát púposítaná, de talán éppen azért, mert ennyi tésztának túl nagy egy ekkora tál.
Sosem próbáltam még cserépedényben sütni, amit egyébként nagyon izgalmasnak tartok. Kivételesen hőlégkeverésessel sütöttem, mert azt kelt tészta esetében még sosem próbáltam, és kíváncsi voltam, mit művel a kenyérrel ez a sütési mód.Valószínűleg a római tál, a krumpli és Zsófi együttes munkájának eredménye, hogy most sem kellett csalódnom a vadkovászos kenyérben, mert olyan finom lett, hogy ezt már csak a kemencében való sütés tudná űberelni.
Kicsit sok képet sikerült készítenem. :D


Hozzávalók 1 cipóhoz:

10 dkg vadkovász + 1 dl víz + 10 dkg kenyérliszt

45 dkg kenyérliszt
15 dkg főtt, áttört krumpli
1 csapott ek. só
1 mk. cukor
kb. 2 dl burgonya főzőlé
kevés napraforgóolaj a tál kikenéséhez

elkészítés:

  Az előkészítéshez előző este a befőttes üvegben lévő vadélesztőnkből kiöntünk 10 dkg-ot, alaposan elkeverjük 1 dl vízzel és 10 dkg kenyérliszttel és letakarva hagyjuk egy egész éjszakán át.

 1. Másnap megtisztítjuk a krumplit, kockákra vágjuk és annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük.
 2. Leszűrjük, a krumplit villával áttörjük és a főzőlével együtt langyosra hűtjük.
 3. A kelesztőtálban lévő vadélesztőre rászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a cukrot, valamint a főtt krumplit, és a főzőlével együtt lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen negyed órát pihentetjük, majd ismét megdagasztjuk.
 4. Letakarjuk, meleg helyre tesszük 1 órára, ezután enyhén belisztezett felületen egymásra hajtjuk a tésztát fentről le, lentről fel, ill. jobbról és balról, és - hajtással lefelé - kilisztezett kelesztőtálban, letakarva pihentetjük 1 órát.
 5. Ezután még egyszer elvégezzük ugyanezt a műveletet.
 6. Az összesen 3 órás kelesztési idő leteltével enyhén lisztezett felületen cipóvá formázzuk (ki-ki a maga bevált módszere szerint), majd beletesszük a kiolajozott római tálba, letakarjuk és hagyjuk, hogy kb. 1,5 óra alatt másfélszeresére keljen.
 7. Közben a római tál fedelét 1 órára hideg vízbe áztatjuk, hogy jól átnedvesedjen, a sütőt pedig hőlégkeverésesre állítjuk és előmelegítjük 230°C-ra.
 8. A kenyér tetejét megkenjük vízzel, éles késsel bevágjuk, sütőbe toljuk, a hőt 200°C-ra mérsékeljük és a cipót így sütjük 30 percet.
 9. A hőfokot ismét lejjebb vesszük 180°C-ra és a kenyeret fedő nélkül sütjük még kb. 30 percig.
 10. Kivesszük a formából, megkenjük vízzel és rácson hagyjuk kihűlni.6 megjegyzés:

 1. Gyönyörű lett! Zsófi és Te nagyon ügyes páros vagytok! A fotókat imádom! Lassan nekem is be kéne izzítanom újra Bözsit. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De aranyos vagy, köszönöm! :) Igyekszünk-igyekszünk. Hú, én nagyon várom a Bözsi-féle kelt tésztákat, hajrá-hajrá! :D

   Törlés
 2. Most már tényleg ki kell próbálnom a vadkovászt. Csodás lett a kenyered. Szép belül-kívül!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kriszti, nagyon örülök, hogy épp az én vadkovászosaim sarkallnak arra, hogy te is nekikezdj! :) Nagyon drukkolok, hogy minden jól sikerüljön, és kalandra fel! ;) Várom a remekeidet.

   Törlés
 3. Csodaszép kenyeret sütöttél! Tetszik! :) Biztos finom is, egy szeletkét kaphatok?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi! :) Hát persze, hogy kaphatsz, reggelire ott vár 2 szelet a konyhaasztalon. ;)

   Törlés