Nem is olyan régen, amikor életemben először adtam a fejem leveles tészta házilagos készítésére, kacérkodtam a sós töltelék gondolatával, de sajnos nem került rá sor, mert az édes töltelékek akkor előnyt élveztek, és nem maradt már tésztám kipróbálni a sós verziót. Azóta se gyártódott nálam leveles tészta, hiszen elég munkás, de a minap annyira megkívántam, hogy elővettem azt a receptemet, amit korábban fundáltam ki, és gondoltam, letesztelem bolti leveles tésztával, és ha ízlik az eredmény, akkor jöhetnek majd a sós töltelékkel készült házi, leveles finomságok.
Ezt a pitét olyan hamar sikerült gyomrunk tartalmává varázsolni, hogy megállapítottam, érdemes felvenni a kedvenc-listára, illetve így-úgy variálni más zöldségekkel és egyéb belevalókkal.
Ezt a pitét olyan hamar sikerült gyomrunk tartalmává varázsolni, hogy megállapítottam, érdemes felvenni a kedvenc-listára, illetve így-úgy variálni más zöldségekkel és egyéb belevalókkal.
Hozzávalók 2 pitéhez:
2 cs. mirelit leveles tészta (270 g/db)
20 dkg füstölt, főtt sonka
15 dkg sárgarépa
10 dkg pritaminpaprika
8 dkg póréhagyma
3 dkg vaj
só
őrölt fekete bors
2 ek. tejföl
1 ek. mustár
1 cs. mozzarella (125 g)
1 kis tojás a kenéshez
elkészítés:
- A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk 10 percet, majd mindkét tekercset sütőpapírral bélelt tepsire helyezve kigöngyölítjük és keresztben kettévágjuk. Így 4 db téglalap alakú tésztát kapunk, amik közül kettőt külön-külön sütőpapírokra teszünk, és középen néhány helyen bemetszést ejtünk rajtuk. Ezekkel fedjük majd be a töltött lapokat.
- A póréhagymát felkarikázzuk, a felforrósított vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kockákra vágott sárgarépát és a felaprított paprikát. Pár percig sütjük, miközben sóval, borssal fűszerezzük. A kész zöldségragut kettéosztjuk.
- A sajtot lecsepegtetjük, vékonyra szeljük. A sonkát feldaraboljuk és kétfelé vesszük.
- A tölteni szánt tésztalapokat megkenjük mustáros tejföllel, majd ráhalmozzuk a sonkát, a zöldségkeveréket, és elrendezzük rajta a sajtszeleteket.
- A két töltött tészta széleit körben megkenjük felvert tojással, és befedjük a bevágott tésztalapokkal. A széleket lenyomkodjuk és lekenjük felvert tojással.
- Előmelegített sütőben pirosra sütjük, majd a sütőből kivéve kicsit hűlni hagyjuk. Felszeleteljük és tálaljuk.
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 20 perc
Ó, de szeretem én az ilyen sós pitéket! :D Jó kis tölteléket fundáltál ki, külön tetszik, hogy van benne répa! Jelentkeznék a következő sütésből egy adagra! :)
VálaszTörlésJuj, de jó, örülök, hogy te is szereted a leveles pitét! Ó, hát a répa, az kérem elég sok mindenbe belekerül manapság, mert amennyire nem szerettem gyerekként, most annyira imádom. :D Gyere, gyere, eszegessünk együtt, sütöm a következő pitét! ;)
TörlésHú, nagyon guszta! :) Jól jönne most ebédre, már éhes vagyok. :D
VálaszTörlésKöszönöm, örülök, hogy megakadt rajta a szemed. Küldfénypost ma ebédre. :)
Törlés