2014. december 5., péntek

Sonkás-zöldséges leveles pite






Nem is olyan régen, amikor életemben először adtam a fejem leveles tészta házilagos készítésére, kacérkodtam a sós töltelék gondolatával, de sajnos nem került rá sor, mert az édes töltelékek akkor előnyt élveztek, és nem maradt már tésztám kipróbálni a sós verziót. Azóta se gyártódott nálam leveles tészta, hiszen elég munkás, de a minap annyira megkívántam, hogy elővettem azt a receptemet, amit korábban fundáltam ki, és gondoltam, letesztelem bolti leveles tésztával, és ha ízlik az eredmény, akkor jöhetnek majd a sós töltelékkel készült házi, leveles finomságok.
Ezt a pitét olyan hamar sikerült gyomrunk tartalmává varázsolni, hogy megállapítottam, érdemes felvenni a kedvenc-listára, illetve így-úgy variálni más zöldségekkel és egyéb belevalókkal.









 


Hozzávalók 2 pitéhez, 4 személyre:

2 csomag leveles tészta (270 g/db)
20 dkg füstölt főtt sonka
15 dkg sárgarépa
10 dkg pritamin paprika
8 dkg póréhagyma
3 dkg vaj

őrölt fekete bors
2 ek tejföl
1 ek mustár
1 cs. mozzarella (10 dkg)
1 kis tojás a kenéshez

elkészítés:

  1. A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk 10 percet, majd mindkét tekercset sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezve kigöngyölítjük és keresztben kettévágjuk. Így négy, téglalap alakú tésztát kapunk, amik közül kettőt külön-külön sütőpapírokra teszünk és középen néhány helyen bemetszést ejtünk rajtuk. Ezek lesznek majd a töltött lapok „fedelei”.
  2. A póréhagymát felkarikázzuk és a felforrósított vajon, serpenyőben 1 perc alatt megdinszteljük.
  3. A répát megtisztítjuk, a paprikát megmossuk, szárazra töröljük, mindkettőt kis kockákra aprítjuk, a hagymához adjuk és pár percig sütjük. Közben sóval, borssal fűszerezzük. A kész zöldséget kettéosztjuk.
  4. A sajtot lecsepegtetjük, vékonyra szeljük. A sonkát feldaraboljuk és kétfelé vesszük. A tojást villával felverjük.
  5. A tölteni szánt tésztalapok széleit körben megkenjük felvert tojással, a szabadon hagyott részt pedig tejföllel kevert mustárral, ráhalmozzuk a sonkát, a zöldségkeveréket és beborítjuk sajtszeletekkel.
  6. A félretett tésztalapokat az alattuk lévő sütőpapír segítségével ráhelyezzük a töltött lapra, a széleit lenyomkodjuk, megkenjük a maradék tojással, és előmelegített sütő alulról a 2. rácsára téve pirosra sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd felszeleteljük.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: kb. 20 perc






















4 megjegyzés:

  1. Ó, de szeretem én az ilyen sós pitéket! :D Jó kis tölteléket fundáltál ki, külön tetszik, hogy van benne répa! Jelentkeznék a következő sütésből egy adagra! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juj, de jó, örülök, hogy te is szereted a leveles pitét! Ó, hát a répa, az kérem elég sok mindenbe belekerül manapság, mert amennyire nem szerettem gyerekként, most annyira imádom. :D Gyere, gyere, eszegessünk együtt, sütöm a következő pitét! ;)

      Törlés
  2. Hú, nagyon guszta! :) Jól jönne most ebédre, már éhes vagyok. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, hogy megakadt rajta a szemed. Küldfénypost ma ebédre. :)

      Törlés