2014. augusztus 18., hétfő

Parker house zsemlék






Szemezgettem a kenyeres könyvemből, és most erre a jópofa péksütire esett a választásom. Úgy is régen ettünk már kalács jellegű kelt tésztát, itt volt hát az ideje. Készítés közben mosolyogtam magamon, mert a vadkovász után eljutottam a szárított élesztőig, holott talán épp fordítva kellett volna, hogy aztán ez utóbbi tésztaemelő ipari kreálmányt örökre eltemessem az emlékeimben. Na nem mintha baj lenne a tésztaemelési képességével, csak hát ez igen távol áll attól a természetességtől, ami pl. a vadélesztőre jellemző. Mégis szárítottat használtam ehhez a recepthez, mert egyrészt a könyv ezt írta, másrészt volt még 1 csomaggal, és nem akartam kidobni. Azt hiszem ez utóbbi volt a nyomósabb érv. Egyébként nem hiszem, hogy abban a bizonyos bostoni hotelban, ahol ez a zsömirecept megszületett, szárított élesztőt használtak volna.
A receptet persze picit módosítottam, mert az én lisztemnek kicsit több folyadékra volt szüksége, viszont az előírtnál kevesebb vajra, illetve 10 zsemle helyett nekem simán kijött 15 darab, de csak mert vékonyabbra nyújtottam a tésztát. Aki nagyobb zsemléket szeretne, az szaggassa nagyobbra és nyújtsa vastagabbra, de nekünk most épp ekkorák kellettek, mert elvitelre készültek. Nagyon jót ettünk belőle az oda-vissza autóúton.
A vajjal való kenés számomra nem volt egyértelmű, mert nem nagyon derült ki, miféle éleket kéne megkennem. Hol van az éle ennek a zsemlének? Én nem találtam rajta ilyet, max. szélét, ezért aztán a hajtás egyik oldalát kentem meg vajjal, és így hajtottam félbe. Szerintem pont jó volt így.

Nekem külön tetszik, hogy ha szendvicsnek akarjuk elkészíteni, nem szükséges késsel félbevágni, mert a hajtás mentén szétnyithatóak, hála a vajazásnak. :)








Hozzávalók 10-15 darabhoz:

45 dkg fehér kenyérliszt
1,5 tk só
1 ek cukor
1 tojás
kb. 2 dl tej
1 tk szárított élesztő vagy 2 dkg friss élesztő
5 dkg olvasztott vaj

elkészítés:

  1. A lisztet elvegyítjük, a szárított élesztővel, a sóval és a cukorral.
  2. A tejet 2,5 dkg vajjal együtt felmelegítjük annyira, hogy a vaj felolvadjon. A tojást villával felverjük és a vajas tejjel együtt a lisztes keverékhez adjuk. (Ha friss élesztővel dolgozunk, akkor kevés cukros tejben simára keverjük az élesztőt, letakarva felfuttatjuk, és a többi tejjel és a tojással együtt hozzáadjuk a lisztes keverékhez.)
  3. Megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. Közben felolvasztjuk a maradék vajat.
  4. A tésztát lisztezett felületen 0,5-1 cm vastagra nyújtjuk, és egy 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk.
  5. A tésztakorongok közepét fakanál nyelével közében lenyomjuk, a vájattól balra eső tésztafélkörívet ecset segítségével lekenjük az olvasztott vajjal, félbehajtjuk és az íves szélét lenyomkodjuk. Így járunk el a többi tésztával is.
  6. A félholdacskákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre rendezzük, tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, és háztartási fóliával + konyharuhával letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  7. Előmelegített sütőben pirosra sütjük, és a tetejüket még forrón megkenjük olvasztott vajjal. Langyosan kínáljuk.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc











4 megjegyzés:

  1. Hát ezek csuda jópofák! Már el is emeltem néhányat, pont jók lesznek vacsorára! :) ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Kösziiii! Nos, ha elemeltél, én cseppet se bánom, de csak hogy tudd, már félre volt téve neked pár darab, úgyhogy most még többet ehetsz belőle. ;)

      Törlés
  2. Nagyon jó pofák! Egy-kettő röpülhetne felém, olyan kis harapósan, mintha megakarna enni, és a végén pedig én hamizom be. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Most jót nevettem Brigó! Még jó, hogy fogatlanok a zsömikék, így nem tudnak nagyot harapni beléd, te viszont megteheted, mert tényleg olyan kis harapnivalóak. ;) Örülök, ha tetszik. :)

      Törlés