2014. július 16., szerda

Almás-burgonyás kenyér






Fogalmam sem volt, mi lesz az első étel, amit az új konyhában készítek majd. Aztán elérkezett ez a nap is – megsütöttem az első kenyeret! :) Talán éppen azért döntöttem a kenyér mellett, mert semmit sem szeretünk nála jobban. :) Persze nem ez volt a legelső ennivaló, amit itt készítettem, hanem a hőn szeretett nokedli - csak hogy lássam, jól működik-e a gáz. Szerencsére nem volt semmi gáz – működött. :D Másnap pedig, amikor már a sütő is be lett üzemelve, vasárnapi ebédnek egy kis szaftos husit hoztam össze szintén nokedlivel. Sütős-főzős részleg letesztelve, oké, minden „műkszik”. :) A fent említett ételek azonban régi receptek, azokkal mégsem indíthattam az új ruhába öltöztetett blogot. Arról nem is beszélve, hogy az első ÚJ étel az új konyhában sokáig még fejben sem volt meg. Szóval ez a kenyér az, ami Az Elsőnek nevezhető. A konyha tehát hivatalosan is felavatódott. :D
 
A kenyér különlegessége az alma, pláne így krumplival kombinálva. Még sosem próbáltam ilyen formában, de évekkel ezelőtt láttam valahol, hogy az alma működőképes ebben a tésztában is. Mivel volt két szem almám, az egyik örömmel ugrott fejest a tésztába, a másik meg modellt állt a fotósorozathoz, és ahogy a mellékelt ábra mutatja, most is elkapott a gépszíj, és jól teliszórtam a bejegyzést képekkel. :D
Az alma savanykás aromája kellemesen érezhető, de igazából nem is lehet kitalálni, mi van a tésztában. A krumplinak köszönhetően pedig extra puha a belseje. Én kimondottan élveztem a pirított tökmagot is, ami még egy kis plusz élvezetet adott. A Kutyafül könyörgött a repetáért, pedig nem nagyon szimpatizál az almát tartalmazó ételekkel.

Szívből ajánlom mindenkinek, aki szívesen kóstol különlegesebb pékárukat. :)











Hozzávalók 1 kenyérhez:

250 dkg burgonya (lisztesre fövő fajta)
15 dkg nem túl édes alma
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
15 dkg finomliszt
1 tk só
2,5 dkg puha vaj
1 dl tej
1 dl víz
2,5 dkg friss élesztő
1 tk méz
6 dkg tökmag

elkészítés:

  1. A krumplit alaposan megmossuk, héjában megfőzzük, leöntjük róla a vizet, kicsit hűlni hagyjuk, meghámozzuk, még melegen villával összetörjük, majd hűlni hagyjuk.
  2. A tejet a vízzel együtt meglangyosítjuk. Az élesztőt tálba morzsoljuk, hozzáadjuk a mézet, és elkeverjük a tejes víz felével. Letakarva felfuttatjuk.
  3. Közben az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük (magházát kidobjuk) és alaposan kinyomkodjuk.
  4. 5 dkg tökmagot durvára vágunk, száraz serpenyőben megpirítjuk és hűlni hagyjuk.
  5. A liszteket egy tálban a sóval elvegyítjük, hozzáadjuk a vajat, a reszelt almát, valamint a maradék tejes vizet, és sima tésztává dagasztjuk. Ha szükséges, dagasztás közben adhatunk még hozzá lisztet vagy vizet/tejet. Letakarva 10 percig pihentetjük.
  6. A pirított tökmag felét ezután lisztezett felületre szórjuk, a tálból kiborítjuk rá a tésztát, kihúzkodjuk, elosztjuk rajta a maradék pirított tökmagot, feltekerjük, pár mozdulattal újra megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
  7. Ha megkelt, kerekre formázzuk, sütőpapírral bélelt sütőformába vagy lábosba tesszük (de tepsire is helyezhetjük), éles késsel tetszés szerint bevágjuk, letakarjuk és további 30 percet kelesztjük. A sütőt közben 220°C-ra előmelegítjük.
  8. A kenyér tetejét ecset segítségével vékonyan megkenjük vízzel, megszórjuk a maradék, egész tökmagokkal és egy kevés teljes kiőrlésű búzaliszttel, és amikor sütőbe tesszük, a hőmérsékletet 200°C-ra mérsékeljük.
  9. A kenyeret készre sütjük, majd a formából kivéve, rácson hagyjuk kihűlni.

sütési mód: alul-fölül sütés
sütési idő: kb. 50 perc























12 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik, az almás verzión én is gondolkodtam már, de közbe mindig eszembe jutott valami más. Sőt valamelyik kenyeres könyvembe azt is olvastam, hogy kovászt is készítenek almával, liszttel és vízzel. Azt is ki akarom majd próbálni. Szép kis kenyérkét sütöttél, imádnám! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik, köszi Brigi! :) Igen-igen, ez is jobb lenne kovásszal, én is azon agyaltam, mielőtt készítettem, hogy inkább azzal kellene, de úgy elfogyott az előző kenyerünk, hogy gyorsan-frissen kellett sütnöm egy másikat, és nem volt időm kovászolni. Majd legközelebb. Biztos ízleni fog neked is.

      Törlés
  2. Csodás, formás kenyérkét sütöttél, a bélzete is gyönyörű. Ez az almás változat egész biztosan különleges ízvilágú. A képek is nagyon profik, örülök, hogy többet is megmutattál :-) További sok-sok finomságot kívánok az új konyhádban :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Andi, aranyos vagy! :) Az új konyhában sokkal jobb lesz ügyködni.
      Én a kenyérszelet fotókkal nem vagyok elégedett annyira, mert nem volt időm kivárni, hogy jobban kihűljön, és amikor megszegtem, még meleg volt, ami nem kedvez a bélzetnek, pláne, ha fotóz az ember lánya. Amikor kihűlt, akkor látszódtak a szép buborékok is.

      Törlés
  3. Vééééégre! Már úgy vártam, hogy mi lesz az első étel, ami a szép, új konyhában készül. Ez a kenyér méltó az ünnepléshez! :) Nagyon szép lett és biztosan nagyon finom is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hááát, te ezt az egészet végigizgultad velem, úgyhogy nem csodálom, hogy már vártad az új recit. ;) Örülök, hogy tetszik a kenyér! Gyere, ülj ide mellém, falatozzunk együtt! :D

      Törlés
    2. Hűűű.... Hallod-e? Ez nagyon finom! Kérhetek még egy szeletet? :)

      Törlés
    3. :D :D Már vágom is Csillagom! ;) :D

      Törlés
  4. Hurrá kész a konyha! Akkor most boldog vagy! Én is az voltam. Olyan jó érzés a szépben szépet alkotni. Mint ez a különleges kenyérke. Gratulálok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Boldog bizony! Most már jó érzés kint lenni a konyhában, a szépben. :) Köszi Kriszti, aranyos vagy!

      Törlés
  5. Gyönyörű ez a kenyérke! Gratulálok az új konyhádhoz, használd egészséggel! :)

    VálaszTörlés