2014. március 10., hétfő

Sajttal töltött fűszeres-tejszínes csirkemelltekercs durumlisztes, házi szélesmetélttel







Egyik első szaftos ételeim közül való ez a tekercs, a blogon is fent volt, de a fotója miatt kicsit pironkodtam, ezért most lecseréltem, és a receptet is módosítottam egy picinykét.
Amikor ezt az ételt kitaláltam, mindig rohantam az akkori munkahelyem és az otthonom között, nem volt sok időm főzni. Épp munka közben agyaltam ki ezt a receptet, mert el akartam használni a hűtőben árválkodó főzőtejszínt, ugyanakkor sietnem kellett az ebéddel, mert a Kedvesem úton volt hazafelé. Az előkészületekkel hipp-hopp megvoltam, a többi a sütő dolga volt.
Emlékszem, ekkor használtam utoljára főzőtejszínt, mert egy ismerősöm fölhomályosított arról, hogy el kellene felejtenünk a vele való főzést. Hittem neki, és bármilyen furcsa, főzés esetében is habtejszínnel dolgozom. Ezt javaslom mindenkinek, mert előbbi csak egy feljavított vacak, teli van fölösleges adalékanyagokkal, hogy úgy nézzen ki, mintha. A habtejszín viszont még mindig több eséllyel tartalmaz egészséges összetevőket még akkor is, ha a zsírtartalma nem mindig elegendő. Főzzünk tehát bátran valódi tejszínnel, nem fogunk csalódni!

A körethez magam gyúrtam a tésztát. Ez volt a 2. alkalom, hogy durumliszttel dolgoztam. Véleményem szerint könnyebben kezelhető, mint a tojásos-finomlisztes tészta, mert kevésbé ragad, valamint másik előnye, hogy azok is ehetik, akik allergiásak a tojásra.

Egyébként adhatunk rizst, krumplipürét vagy akár sültkrumplit is a hús mellé.



 



Hozzávalók 4-5 személyre: 

4 fél csirkemellfilé (kb. 70 dkg) 
20 dkg trappista/eidami sajt
őrölt fekete bors

1 ek mangalicazsír 

Mártáshoz: 
3 dl tejszín
1 púpozott ek mustár
1 ek grillfűszer
1 tk majoránna
1 tk bazsalikom
1 tk kakukkfű
1 mk tárkony
½ mk szerecsendió
1 tk keményítő 

Körethez: 
40 dkg durumliszt
kb. 2 dl langyos víz
1 nagy csipet só + a kifőtt tésztára is 
fűszerolaj 

elkészítés:


  1. A húst megmossuk, majd leitatjuk róla a nedvességet. A fél csirkemellekről levágjuk az alsó húsrészeket és félretesszük.
  2. A csirkemelleket oldalt bevágjuk, széthajtjuk és háztartási fólia alatt vékonyra kiklopfoljuk. A félretett alsó húsrészeket pedig úgy klopfoljuk ki, hogy szorosan egymás mellé tesszük, hogy kissé fedjék egymást. Így egy nagyobb hússzeletet kapunk.
  3. Mindegyiket külön alufóliára tesszük és mindkét oldalukon enyhén sózzuk-borsozzuk.
  4. A sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a kiklopfolt hússzeletek hozzánk közelebb eső szélére halmozzuk úgy, hogy jobbról és balról maradjon 1-1 ujjnyi széles rész, amit ráhajtunk a töltelékre, majd az alufólia segítségével szorosan feltekerjük. (5 húsroládunk lesz.)
  5. Egy nagyobb serpenyőben kevés zsírt hevítünk, elősütjük a hústekercseket, majd vékonyan kizsírozott hőálló tálba fektetjük őket.
  6. A mártáshoz egy lábosba öntünk 2,5 dl tejszínt, belekeverjük a mustárt és a fűszereket, felforraljuk, majd besűrítjük a maradék 0,5 dl tejszínben simára kevert keményítővel, és a húsra öntjük. Előmelegített sütőben pirulásig sütjük.
  7. A körethez a lisztet elvegyítjük a sóval, összedolgozzuk egy kevés vízzel, majd fokozatosan annyi vizet adunk hozzá, amennyit a liszt felvesz és formázhatóvá válik.
  8. Sima tésztává gyúrjuk, majd zacskóba csomagolva 1 órát hűtőben pihentetjük.
  9. A tésztát 4 egyenlő részre vágjuk, gombócokká formázzuk, ellapogatjuk, és alaposan belisztezett felületen külön-külön mindegyiket kör alakúra nyújtjuk, amilyen vékonyra csak tudjuk.
  10. A tészta felületét is alaposan meglisztezzük, jobbról és balról a kör közepéig behajtjuk, meglisztezzük és hosszában félbehajtjuk. A meghajtogatott tészta kb. 6 cm széles lesz.
  11. Éles késsel csíkokra vágjuk, felrázzuk, hogy a tésztacsíkok elváljanak egymástól, és lisztezett felületre tesszük, amíg a főzővíz felforr.
  12. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük.
  13. Egy serpenyőben felhevítjük a fűszerolajat, átforgatjuk benne a tésztát, sózzuk még, ha szükséges, és a hús mellé szedjük.

sütési hőfok: 200°C 
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc

















4 megjegyzés:

  1. Ejha! Ez aztán isteni lehet! Én kérek szépen vacsorára, mert ezeket a csodás fotókat nézve igen megéheztem! ;) :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök-örülök! :) Épp az előbb indítottam útjára a vacsiadagodat, mert félre volt téve neked egy szép kövér hústekercs egy kis Ági-féle házi főtt tésztával. ;) Küldök mellé kenyeret is, mert most sült egy újabb adag. Bizony, tegnap is, ma is, mert a Kutya sokat elvitt belőle szendvicsnek. :D Választhatsz, hogy husi+tészta vagy kenyérke.

      Törlés
    2. Hogy Te milyen drága vagy! :D Köszönöm szépen! Azt hiszem most a tésztára szavazok, a kenyérke meg jó lesz holnap reggelire. ...hmmm de finom lesz! :) ♥

      Törlés
    3. Hihihi.... :D Volt egy tippem, hogy ez lesz a sorrend.

      Törlés