2014. március 24., hétfő

Sajtos rizslepényszendvicsek túróval töltve, pikánsan és hagyományosan







Eztettem Éci nagyon meglepett a napokban, ui. személyes meghívott küldött a 62. VKF!-re. A játékról szóló bejegyzését persze már akkor elolvastam, amikor kihirdette, és rögtön elkezdtem azon agyalni, hogy vajon mit tudnék kitalálni rizs témakörben.
 A játékot egyébként Chili&Vanília ötlötte ki még a blogos ősidőkben, és mostanra szép karriert futott be. Hihetetlen, hogy 7 év alatt a rizs, mint alapvető étel még nem került terítékre, de Éci éles szeme észrevette az eddigi témák között tátongó, betöltésért kiáltó űrt.
Mivel én csak nemrég óta eszem meg ezt az egész Ázsia kedvencének számító meghatározó élelmiszert, így nincs túl sok tapasztalatom az ilyen és olyan típusú rizsfajták terén. Jobbára csak ál-rizottókat, tejberizst, rizsfelfújtat, sima köretet és húsos káposztát készítek belőle. Ezért aztán amilyen hamar elkezdtem a játékkal kapcsolatos filózást, olyan gyorsan le is álltam vele, mondván, hogy van még egyéb fontos agyalnivalóm is. Mivel azonban olyan kedves invitálást kaptam, újra beindítottam az agykerekeket, és üstöllést megvoltam a nagy kitalációval. :D Fogalmam sincs, más is felfedezte-e már ezt a lepényt, de úgy megörültem a kis találmányomnak, hogy Éci meghívója után 1 órával már a sütőben csücsült a kicsike. Már csak azt kellett kifundálnom, hogy alagút legyen-e belőle vagy korong alakú szendvicsalapnak való. Aztán az utóbbi mellett döntöttem. Vajjal persze mégse kenhettem meg, mert az milyen már, ezért jó barátomat, a túrót hívtam segítségül. Naná, hogy először a hagyományos, jól ismert ízű kence lett belőle! De az mégse lehet, hogy egy ilyen csodás elgondolás ne kapjon valami más, érdekesebb tölteléket is! Mert hogy két különböző ízesítésűt terveztem. Utólag persze jól látható fantáziám lankadása, mert a túró tök ugyanaz maradt, és csak az a kis almácska tette mássá. Amúgy egész jók ám együtt. :)
Az egyéb töltelékek még csak ötletkezdemények, mondhatni ideamagoncok, de akinek megtetszett ez a finom rizslepény, az nálam hamarabb is kiokoskodhatja, hogy mi mást is lehetne még bele tölteni. ;)

Közben rájöttem, hogy ez az étel ebben a formában jó lett volna a Katuci által kiírt 61. VKF!-fordulóra is.












Hozzávalók 2-4 személyre (4 szendvicshez): 

Sajtos rizslepényhez: 
25 dkg rizs
zöldség alaplé (a rizs mennyiségének másfélszerese) 

2 ek fűszerolaj 
25 dkg Pannónia sajt
10 dkg lila hagyma 

Töltelékekhez: 
20 dkg tehéntúró
1 ek 20%-os tejföl
őrölt fekete bors
őrölt chili cayenne
1 ek metélőhagyma (lehet szárított is) 

2 szelet jó minőségű sonka
2 kis retek
3 gerezd alma (Idared) 
1 tk vaj
1 tk méz
pár csepp citromlé

elkészítés:


  1. A fűszerolajat lábosba tesszük, felhevítjük, rátesszük a rizst és kicsit átpirítjuk rajta.
  2. Felöntjük az alaplével és fedő alatt, kis lángon majdnem készre főzzük.
  3. Elzárjuk alatta a lángot és fedő alatt hagyjuk, hogy teljesen megpuhuljon. Kihűtjük.
  4. A sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a hagymát megtisztítjuk és felaprítjuk.
  5. A langyosra hűlt rizst összekeverjük a sajttal és a hagymával, és sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazzuk.
  6. Tenyerünkkel kb. 0,5 cm vastagságúra ellapogatjuk, a sütőpapír segítségével téglalap alakúra formázzuk, kiegyenesítjük a széleit, és előmelegített sütőben pirosra sütjük. Nem szabad ropogósra sütni, mert a rizsszemek túl keménnyé válnak, és a szétrágásuk nem lesz kellemes.
  7. Ha a rizs kihűlt, nagy pogácsaszaggatóval vagy kisebb müzlis tálkával köröket szaggatunk belőle (késsel rásegíthetünk). Én nyolcat tudtam kiszaggatni, a lehulló széleket pedig magában megettük. :)
  8. Közben a töltelékhez a túrót villával áttörjük, elkeverjük a tejföllel és a fűszerekkel. A retket megmossuk, felkarikázzuk.
  9. Az almát megmossuk, magházát eltávolítjuk, cikkekre vágjuk, amiket 3-4 szeletre vágunk, és a serpenyőben felolvasztott vajra tesszük. Mézet csorgatunk rá, meglocsoljuk pár csepp citromlével és világosra karamellizáljuk.
  10. 2 rizslepényen elosztjuk a felkarikázott retket, rátesszük a sonkát, a tetejébe kanalazzuk a túrót és ráhelyezünk egy-egy rizslepényt.
  11. A harmadik és negyedik rizslepényre rákanalazzuk a túrót, karamellizált almával díszítjük és tetejébe biggyesztjük a megmaradt „rizskalapokat”.

sütési hőfok 200°C
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: 30 perc











8 megjegyzés:

  1. zseniálisan jó! ha épp nem kéne 3 dologot egyszerre megfőznöm, azonnal nekiugranék :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juppppíííí, de örülök, hogy tetszik! :) Itt izzadt már a tenyerem izgalmamban, hogy megfelel-e az elvárásoknak. De most már megnyugodtam. :D

      Törlés
  2. Annyira guszták ezek a rizslepények! Már rágcsálom az egyiket, de ha szépen megkérlek, küldenél még néhányat? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök, hogy neked is tetszik! :) Komolyan mondom, nem is hittem, hogy ezt értékelni fogja valaki is, pedig tényleg finom akár magában is. Küldök gyorsan, ha még nem fáradtál el a várakozástól. :)

      Törlés
  3. Tetszik, ezt nagyon jól kifundáltad! :) Az almás töltelékes nagyon izgalmasan hangzik, megkóstolnám szívesen! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy, köszi! :) Igen, érdekes volt almával, nem ütötték egymást. Próbáld ki!

      Törlés
  4. Tudom nem, nem, nem ér... de engem ezzel levettél a lábamról, kimagaslóan tetszett a rizses felhozatalból a recepted. Nagy gratula, nekem pedig mielőbbi kipróbálás! Gyere majd a VKF 63. fordulóba is játszódni, hamarosan hirdetem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Kedves Colette, most itt vigyorgok, mert az ilyen szívmelengető kommentek meg engem vesznek le a lábamról! :) Köszönöm, nagyon örülök, hogy tetszik neked a receptem! Nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz a következő VKF!-forduló témája, és bízom benne, hogy részt tudok majd venni benne, ui. egy kicsit fölrobban nálunk a konyha. Bevallom, én is meglestem a blogodat a múltkor, és láttam, milyen csodás dolgokat készítesz. :)

      Törlés