2014. március 5., szerda

Banános-csokis-kókuszos túródesszert karamellkrémmel






Most bemutatok egy desszertet, ami nekem nem igazán ízlett. Hogy miért is kerül fel mégis a blogra? Mert a család egy része nem értett egyet velem, és ezért úgy gondolom, akkor biztos lesznek még olyanok, akik nem fogják osztani a véleményemet, és örömmel elkészítik majd.
Egyébként elég fura, hogy nekem nem jött be ez a túrós „csoda”, ui. külön-külön mindegyik elemét szeretem, kivéve a karamellt, ami sose tartozott a kedvenceim közé. Már akkor se ápoltam vele jó kapcsolatot, amikor a Snickers csokiban földimogyoróval, azaz sós mogyorónak való mogyoróval párosították. Igaz, az nem volt sós, de azzal a mogyoróval mégis kicsit annak hatott, és számomra egyáltalán nem illettek egymáshoz.
Ennek ellenére mégis megpróbálkoztam a karamellkrémmel, ráadásul enyhén sós formában, ha már úgy is annyira trendi manapság. Sajnos meg kell mondjam, nálam nem fog divatba jönni sose, legyen az sós vagy édes.
A karamellkrémet persze más módon is el lehet készíteni, de én most az alább leírt módon oldottam meg.
Ha a desszert nem is okozott nekem örömet, de a fotózása mindenképp. :)







Hozzávalók 4 személyre:

Karamellkrémhez:
2 ek cukor
1 tk vaj
csipet só
7,5 dkg tejszín

Túrókrémhez:
25 dkg túró
5 dkg banán
1 citrom leve
2 ek porcukor
1 púpozott ek tejföl
2,5 dkg csokiforgács

Rétegekhez és díszítéshez:
10 dkg vajas keksz teljes kiőrlésű búzalisztből
2 ek kókuszreszelék
4 ek 100%-os narancslé
15 dkg banán
csokiforgács

elkészítés:

  1. A karamellkrémhez a cukrot egy lábasban világosra karamellizáljuk, hozzákeverjük a vajat és a sót, lassan felengedjük a tejszínnel, simára keverjük, majd hűlni hagyjuk.
  2. A kókuszreszeléket kis lángon kissé megpirítjuk. A kekszet késes mixerben durvára daráljuk, majd hozzákeverjük a pirított kókuszreszeléket. Zöldséghámozóval forgácsokat vágunk a csokiból.
  3. A banánt meghámozzuk, villával szétnyomkodunk belőle 10 dkg-nyit, majd elkeverjük a fél citrom levével, a tejföllel, a porcukorral, valamint a túróval, és hozzáforgatjuk a csokiforgácsot.
  4. A többi banánt felkarikázzuk és meglocsoljuk a citrom másik felének levével.
  5. A kókuszos kekszmorzsából 2-2 evőkanálnyit teszünk 4 pohárba, és mindegyik adagot meglocsoljuk 1 ek narancslével.
  6. Elhelyezünk rajtuk 4-4 banánkarikát, erre halmozunk a banános túrókrémből 1-1 jó evőkanálnyit, amire 1-1 ek kókuszos morzsa kerül, majd ismét 1-1 ek túrókrém.
  7. A tetejét meglocsoljuk a karamellkrémmel, és banánkarikákkal, valamint a maradék csokiforgáccsal díszítjük. Hűtőbe tesszük pár órára, hogy az ízek összeérjenek és a keksz megpuhuljon.











2 megjegyzés:

  1. Ez aztán nagyon guszta lett! És micsoda ízélményt nyújthat! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Az, akinek ízlett, biztos ugyanazt gondolta, amit te mondasz. :D

      Törlés