2014. január 5., vasárnap

Krémsajtos-pizzás csigák





Az áfonyás csigakeksz készítéséből kimaradt egy kis krémsajtom, és ezt elhasználandó, úgy gondoltam, ha valamivel összekeverem, akkor kihozhatok belőle valami finomat. Pizzát nem sütök olyan sűrűn, éppen ezért most megint megkívántuk, és adódott az ötlet, hogy a maradék krémsajtot a pizza mártásával házasítom össze, és ezúttal a sajton kívül semmi mást nem teszek a feltétbe. Közben eszembe jutott, hogy még sosem sütöttem pizzás csigát, pedig azt is mennyire szeretem.
Így aztán nekiálltam és ezúttal csigaformában készítettem el. Ez a kis huncut bármilyen alakú is, mi imádjuk! :) Nem is volt szükség egyéb töltelékre, pusztán a krémsajtos mártás egy kis plusz reszelt sajttal is bőven kielégítette az igényeinket.




Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához:
25 dkg liszt
1 tk. só
1 tk. oregánó
1,5 ek. olívaolaj
2 dkg élesztő
1 dl tej
0,5 dl langyos víz
1 tk. cukor
olívaolaj a kenéshez

Töltelékhez:
1 kis vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek. olívaolaj
3 ek. sűrített paradicsom
1 ek. ketchup
1 tk. csípős Piros Arany
1 tk. oregánó
1 tk. bazsalikom
1 babérlevél

cukor (ízlés szerint)
2 ek. Philadelphia krémsajt
15 dkg reszelt trappista vagy eidami sajt

elkészítés:

  1. A tálba mért liszt közepébe mélyedést nyomunk, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, hozzáöntjük a vízzel kevert langyos tejet, és egy kevés liszttel simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, az oregánót, az olívaolajat, és tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
  3. Közben elkészítjük a mártást: a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, előbbit lereszeljük, utóbbit áttörjük (vagy a kettőt együtt késes aprítóval pépesre daráljuk), és a felforrósított olívaolajon megdinszteljük.
  4. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a ketchupot, a Piros Aranyat, a fűszereket, majd felöntjük a vízzel, és kis lángon mártás állagúra főzzük. Ha a mártás langyosra hűlt, hozzákeverjük a krémsajtot.
  5. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük a mártással úgy, hogy a tőlünk távolabb eső, hosszabbik oldalánál szabadon hagyunk egy kb. 2 cm széles sávot, hogy feltekeréskor ne „dúródjon” ki belőle a töltelék. A reszelt sajtot a mártásra szórjuk, és a tésztát a hozzánk közelebbi, hosszabbik oldalától kiindulva feltekerjük.
  6. A tekercset éles késsel, óvatosan kb. 3 cm vastag szeletekre vágjuk, és egymástól kicsit távolabb, hőálló edénybe sorakoztatjuk.
  7. A csigák oldalát körben és a tetejüket megkenjük olívaolajjal, és háztartási fóliával, valamint konyharuhával letakarva további kb. 20 percig kelesztjük. Ha megkeltek, előmelegített sütőben készre sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd kínáljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 25 perc







6 megjegyzés:

  1. Ó, de guszták! Szívesen megkóstolnám! :) Kérhetek szépen tízóraira? ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Öhhhöm.... 11 óraira is lehet küldeni? :D

      Törlés
    2. :D Jóhogy! Ideértek ám és már el is koptak! Köszi! :)

      Törlés
    3. Hála a fénysebességű repítőkészüléknek! :)

      Törlés
  2. Nagyon fincsi kis csigák lehetnek! Jó ötletet adtál! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Bizony, azok voltak, gyorsan bepusziltuk őket.

      Törlés