2014. január 5., vasárnap

Krémsajtos-pizzás csigák






Az áfonyás csigakeksz készítéséből kimaradt egy kis krémsajtom, és ezt elhasználandó, úgy gondoltam, ha valamivel összekeverem, akkor kihozhatok belőle valami finomat. Pizzát nem sütök olyan sűrűn, éppen ezért most megint megkívántuk, és adódott az ötlet, hogy a maradék krémsajtot a pizza mártásával házasítom össze, és ezúttal a sajton kívül semmi mást nem teszek a feltétbe. Közben eszembe jutott, hogy még sosem sütöttem pizzás csigát, pedig azt is mennyire szeretem.
Így aztán nekiálltam és ezúttal csigaformában készítettem el. Ez a kis huncut bármilyen alakú is, mi imádjuk! :) Nem is volt szükség egyéb töltelékre, pusztán a krémsajtos mártás egy kis plusz reszelt sajttal is bőven kielégítette az igényeinket.







Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához:
25 dkg liszt
1 tk só
1 tk oregánó
1,5 ek olívaolaj
2 dkg élesztő
1 dl tej
0,5 dl langyos víz
1 tk cukor
olívaolaj a kenéshez

Mártáshoz:
1 kis vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek olívaolaj
3 ek sűrített paradicsom
1 ek ketchup
1 tk csípős Piros Arany
1 tk oregánó
1 tk bazsalikom
1 babérlevél

cukor (ízlés szerint)
2 ek Philadelphia krémsajt

Töltelékhez:
15 dkg reszelt trappista vagy eidami sajt


elkészítés:

  1. A lisztet tálba tesszük, közepébe mélyedést nyomunk, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, hozzáöntjük a vízzel kevert langyos tejet és egy kevés liszttel együtt simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, az oregánót és az olívaolajat, és tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
  3. Közben elkészítjük a mártást: a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, előbbit lereszeljük, utóbbit áttörjük (vagy a kettőt együtt késes mixerben felaprítjuk) és egy serpenyőben az olívaolajon megdinszteljük.
  4. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a ketchupot, a Piros Aranyat és a fűszereket, majd felöntjük a vízzel és kis lángon mártás állagúra főzzük.
  5. Ha már nem forró, hozzákeverjük a krémsajtot is és langyosra hűtjük.
  6. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük a mártással úgy, hogy a tőlünk távolabb eső hosszabbik oldalánál kihagyunk egy 1-2 cm széles sávot, hogy feltekeréskor ne „dúródjon” ki belőle a töltelék.
  7. Megszórjuk a reszelt sajttal és a felénk eső hosszabbik oldalától kiindulva feltekerjük.
  8. Éles késsel, óvatosan kb. 3 cm vastagságú csigákra vágjuk és egymástól kicsit távolabb, hőálló edénybe sorakoztatjuk.
  9. Minden csiga oldalait és tetejét ecset segítségével megkenjük olívaolajjal, és háztartási fóliával, valamint konyharuhával letakarva további kb. 20 percig kelesztjük.
  10. Ha megkeltek, előmelegített sütőben készre sütjük.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: kb. 25 perc












6 megjegyzés:

  1. Ó, de guszták! Szívesen megkóstolnám! :) Kérhetek szépen tízóraira? ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Öhhhöm.... 11 óraira is lehet küldeni? :D

      Törlés
    2. :D Jóhogy! Ideértek ám és már el is koptak! Köszi! :)

      Törlés
    3. Hála a fénysebességű repítőkészüléknek! :)

      Törlés
  2. Nagyon fincsi kis csigák lehetnek! Jó ötletet adtál! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Bizony, azok voltak, gyorsan bepusziltuk őket.

      Törlés