2014. január 30.

Croissant Michel Roux receptje alapján

Sok víz lefolyt a Tiszán (bizonyára a Szajnán is :D), mire eljutottam odáig, hogy megpróbálkozzam a croissant sütéssel. Már nagyon régóta terveztem, de ezidáig csak halogattam, halogattam. Egyrészt azért, mert elég munkás, pontosabban inkább csak sok időbe telik, mire elkészül, másrészt ott volt az a kis félelem, hogy de mi van, ha annyi vesződség után mégse lesz pont olyan, mint amilyennek lennie kell, vagy ami még rosszabb, egyáltalán nem lesz jó. Láttam én, hogy egyre-másra jelennek meg a különböző gasztroblogokon a szebbnél-szebb francia kiflik, de én csak pihentettem a témát. Míg nem a minap hosszú idő után újra kezembe vettem Michel Roux Tészta Varázs c. könyvét és az pont a croissant-nál nyílt ki. Mi ez, ha nem egy üzenet odafentről?! :D Oké, vettem az adást és másnap hozzá is láttam. Meg kell mondjam, különösen nagy kedvet is éreztem hozzá, hogy elkészítsem, így aztán boldogság volt számomra minden egyes mozzanat, amit végig kellett csinálnom.
Őszintén szólva, sosem szerettem az olyan hangzatos kifejezéseket, hogy „az igazi” vagy „az eredeti”, éppen ezért Michel Roux croissant-ját sem azért választottam, mert azt hiszem róla, hogy ennél eredetibbet nem is pécézhettem volna ki. Nem, csupán arról van szó, hogy mivel ő nagymestere a különböző tésztáknak, ezért úgy éreztem, ha az ő receptjét választom, akkor esélyesebb, hogy nem rontom el. :) Nem csalódtam. Ez a croissant valami csodás! Irtó büszke is vagyok magamra, hogy már elsőre ilyen jól sikerült. Azt hiszem, ebben nagy szerepet játszott az is, hogy olyan nagy kedvvel fogtam neki és beletettem az összes pozitív energiát, ami aznap bennem elfért. :D A másik, ennél sokkal fontosabb ok nyilván a jó recept.
Ha valaki egyelőre még óckodik a croissant készítésétől, az hallgasson rám, és ne halogassa tovább, félre minden félelemmel (annak úgy sincs sok értelme), mert azon kívül, hogy órákba telik, mire megvan vele az ember (én reggel 9-től este ½ 8-ig bíbelődtem vele a pihentetési idők miatt), egyáltalán nem nehéz elkészíteni.
Ha az esti órákra időzítjük a munkálatok nagy részét, akkor akár másnap reggelire is falatozhatjuk a ropogós, de belül pihe-puha, habkönnyű és foszlós francia péksütiket.
Ja, és még egy fontos infó: miután megettük, a tányéron ott maradt jó néhány, a croissant-ra annyira jellemző „repülős” morzsa. Úgy örültem neki, mint egy kisgyerek. :D


Hozzávalók kb. 24 kis croissant-hoz:

50 dkg finomliszt
27,5 dkg vaj
5 dkg cukor
1,2 dkg só
2,5 dkg friss élesztő
kb. 2,7 dl zsíros tej (ennek híján sovány tej + tejszín)
1 tojássárgája + 1 ek. tej a kenéshez
sablon: 9 cm alapú, 18 cm magasságú kartonpapírból kivágott háromszög


elkészítés:

 1. Az élesztőt a langyos tejben 1 evőkanál cukorral simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk. A felfutott élesztőt a sóval, többi cukorral vegyített liszthez adjuk, és addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától (nem kell túl rugalmasnak lennie).
 2. A tésztát kelesztőtálba tesszük, és folpackkal + konyharuhával betakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a kétszeresére kelesztjük.
 3. A megkelt tésztából kiütögetjük a levegőt, miközben figyelünk arra, hogy ne dolgozzuk ki túlságosan, majd letakarva hűtőbe tesszük, és további 4-8 órát pihenni hagyjuk.
 4. A tésztát a tálban hagyva, ismét kiütögetjük belőle a levegőt, majd enyhén lisztezett felületre borítjuk, labdává formázzuk, és 3 cm mély keresztet vágunk a közepébe. A vágások mentén ún. füleket nyújtunk a tésztába.
 5. A hideg, de nem túl kemény vajra folpackot terítünk, nyújtófával lapos téglalappá nyújtjuk-ütögetjük, majd a bevágott tészta közepére helyezzük és ráhajtjuk a kinyújtott tésztafüleket úgy, hogy azok mindenhol befedjék a vajat.
 6. A tésztát enyhén lisztezett felületen 60x30 cm-es téglalapra nyújtjuk, és a tésztát a rövidebbik cm-es oldalánál fogva, jobbról és balról is behajtjuk úgy, hogy a tészta szélei fedjék egymást. Folpackba csomagoljuk, tálcára tesszük, és fél órát hűtőben pihentetjük.
 7. A tésztát ezután úgy tesszük a munkafelületre, ahogy a hajtogatáskor előzőleg volt, és az óramutató járásával megegyezően 90°-kal elforgatjuk. Ismét 60x30-esre nyújtjuk, majd a fent leírt módon behajtjuk, és becsomagolva hűtőbe tesszük.
 8. A tésztát megint úgy fektetjük magunk elé, ahogyan az előző lépésben, de most az óramutató járásával ellentétesen forgatjuk el 90°-kal, majd kinyújtjuk és megint háromba hajtjuk. Becsomagoljuk és újabb fél órát hűtjük.
 9. A tésztát enyhén lisztezett felületen 65x40 cm-es téglalapra nyújtjuk, majd felemeljük a munkafelületről, hogy a tészta levegőt kapjon és ne zsugorodjon össze.
 10. Az oldalait körben egyenesre szabjuk, majd hosszában kettévágjuk, és így két egyforma tésztasávot kapunk, amiket a sablon segítségével háromszögekre vágunk.
 11. Egy tésztaháromszöget az alapjával magunk felé fordítva, a munkafelületre helyezünk, és az alapján középen 1 cm-es bevágást ejtünk. Az alapot a két csücskénél fogva kissé széthúzzuk, és a csúcs irányába feltekerjük. A feltekert tésztát kissé meghajlítjuk, hogy kifli alakja legyen. Így járunk el a többi tésztaháromszöggel is.
 12. Az megformázott croissant-okat a sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, vékonyan lekenjük a tojásmázzal, középről kifelé haladva úgy, hogy a tésztarétegek ne ragadjanak össze.
 13. A croissant-okkal teli tepsit 24-30°C-os, kissé párás helyen 2 óra alatt a duplájára kelesztjük.
 14. A kifliket ismét lekenjük a tojásmázzal, majd az előmelegített sütő középső részében ropogósra sütjük. Rácson hagyjuk langyosra hűlni.
sütési hőfok: 170-180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc


Tipp:
 • A croissant-okat formázás után kisebb tepsibe téve, zacskóba bugyolálva le is fagyaszthatjuk, majd másnap szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni, ezután megkelesztjük és mehetnek a sütőbe.
  Én a 2. adagot ennek megfelelően sütöttem, mert kíváncsi voltam, működik-e így is. Működött. Sőt még annyit variáltam is rajta, hogy a sütőben, kb. 30°C-on fóliával és konyharuhával letakarva kelesztettem. Így még nagyobbak is lettek, és 170°C helyett 180°C-on sültek, szintén 20 percig.
 • Roux úr croissant-jai elég kicsik, ezért aki nagyobbra szeretné, az készítsen hozzá nagyobb sablont.
 • A kifliket császárszalonnával is megtölthetjük, miután háromszögekre vágtuk. (A közepükre helyezünk 1-1 szalonnacsíkot és így tekerjük fel.)
Az elkészítés lépései:


a tésztát kereszt alakban bevágjuk, és kialakítjuk a "füleket"

a vajat téglalappá nyújtjuk és bebugyoláljuk a tésztával

a tésztát kinyújtjuk, háromba hajtjuk, hűtjük, elforgatjuk;
a műveletet 2-szer megismételjük

a tésztát kinyújtjuk, oldalait egyenesre vágjuk, középen kettévágjuk,
a tésztasávokat háromszögekre vágjuk, amiket az alapjánál bevágunk, majd föltekerjük, mint a kiflit

a croissant-okat tepsire rendezzük, lekenjük a tojásmázzal, megkelesztjük,
újra lekenjük és megsütjük


14 megjegyzés:

 1. Gyönyörűek lettek! A kitartó fáradozás nagyon-nagyon megérte! Szuperügyes vagy! :D Tuti, hogy emellett elbújhatnak a pékségbéli croissant-ok. ♥

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. ♥ Ó, de aranyos vagy, köszönöm! :) Tényleg megérte, olyan lett, ahogyan a nagy könyvben meg vagyon írva. Nem is gondoltam volna, hogy elsőre ilyen jól fog sikerülni. Én lepődtem meg a legjobban. :D Háááát, a pékségbeli croissant-okról nem tudok nyilatkozni, még sosem ettem ott, de ha abból indulok, hogy a legtöbb péksüti meg hasonlók milyen gázok tudnak lenni, akkor tényleg remélem, hogy az én croissant-om csak jobb lehet annál. :D

   Törlés
 2. Kedves Gabi, én is nagyon büszke vagyok rád. Ilyen gyönyörűséges croissant-ot csinálni rögtön elsőre, hát elképesztő! Sajnos nekem nincs meg ez a könyv, biztosan szívesen lapozgatnám. Látszik, hogy beleadtál anyait-apait, a csodás fotók önmagukért beszélnek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nea kedves, nagyon köszönöm a dícsérő szavaidat, olyan jól esett, amit írtál! :)
   Azt hiszem, a megfelelő napot választottam ki a sütésre, azért is sikerült ilyen jól. :) A blogon fent van egyébként pár recept a könyvből, némelyik egy kis módosítással. Szerintem a neten is megrendelheted a könyvet, most már biztos olcsóbb, mint amikor én vettem. Nagyon jó könyv, sok alaprecept van benne.

   Törlés
 3. Csodaszépek! Hmm.... de megkóstolnám :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönööööm! :) Akkor nyisd az ablakot, küldök virtuális kóstolót! ;)

   Törlés
 4. Csodaszépek lettek, kívül-belül! :) Nagyon jó, hogy közzétetted a fázisfotókat is, hasznos segítség lesz! :) Gyűjtöm a bátorságot - vagy inkább az időt hozzá?! :)))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Hankka, aranyos vagy! :) Amúgy nem sűrűn készítek fázisfotókat, mert nem jók a fények a konyhámban, de a croissant-nál muszáj volt, különben nem biztos, hogy elegendő a leírás. Remélem, hamarosan nekifogsz te is! Esetleg próbáld meg először Ági barátnőm croissant-jait a ...konyhán innen-kerten túl... blogról, neki van egy másféle változat, ami szintén biztosan nagyon finom. :)

   Törlés
 5. Nagyon szépek, Gyönyörűek..köszi a fázisfotókat is, ki fogom próbálni! Kellemes hétvégét, Jutka.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jutka, úgy örülök, hogy neked is ennyire tetszik! :) Nagyon drukkolok, hogy hasonló jó tapasztalataid legyenek a croissant-nal, kicsit izgulok is. :) Kérlek, mindenképp írd meg, hogy sikerültek. Neked is szép hétvégét, jó pihenést és croissant készítést! :)

   Törlés
 6. Szuperek lettek! Nagyon ügyes vagy ! Én eddig csak Limara expressz croissantját készítettem,de már szemezgettem ezzel a recivel is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen, kedves vagy! :) Na igen, biztosan sokakat elrettent a hosszú pihentetési idő, de ha az ember épp otthon van egész nap, akkor meg lehet oldani az elkészítést. Pontosabban 4 órára el lehet menni itthonról, amíg a hűtőben dekkol a tészta. :D Örülök, ha te is elkészíted, és remélem, meg leszel vele elégedve. :)

   Törlés
 7. Húúú Gabi! Gyönyörűségesek lettek! Azt hiszem nekem is ki kéne próbálnom.. biztos sikere lenne. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De örülök, hogy tetszik! Köszönöm! :) Mindenképp készítsd el te is, nem fogsz csalódni! ;)

   Törlés