2013. december 12., csütörtök

Narancsos tallér






A 20. SAD témáját most Ági barátnőm hirdette ki, aki a ...konyhán innen – kerten túl... blog háziasszonya.
Mivel eddig még sosem játszottam gasztro témában, ill. mert ő olyan kedvesen invitált, úgy éreztem, itt az idő, hogy én is csatlakozzam a sütni, alkotni és díszíteni szeretők népes táborához. A feladat nagyon tetszett, hiszen a karácsony mindig is a kedvenc ünnepem volt, és ezzel kapcsolatban szívesen ügyködöm, legyen az a lakás díszítése, az ajándékok becsomagolása vagy más kedves tevékenység.
Mára sajnos az ünnep a legtöbb családban elveszítette a lényegét, és sok esetben nyűggé vált mind az ajándékozás, mind a karácsonyra való egyéb készülődés kapcsán. Nagyon nehéz eldönteni, kit mivel lepjünk meg, és sajnos legtöbbünknek már a pénztárcája is igencsak lesoványodott.
Senki sem szeret azonban üres kézzel menni rokonlátogatóba, ugyanakkor nagyobb ajándékokkal sem lepünk meg olyan családtagokat, akiket csak ritkán látunk. Ilyenkor jól jön valami olyan kedvesség, ami ugyan nem kerül sokba, de benne van a szívünk. Ilyen meglepetés lehet a gasztroajándék. Jó lenne, ha egyre több családban éreznék úgy, hogy ezzel is meg lehet lepni egymást, és bátran állnának neki valamilyen finomság elkészítésének. Az ajándékot rejtő dobozka vagy üveg díszítésébe pedig a gyerekek is bekapcsolódhatnak, és így az egész család részt vehet az ajándékkészítésben. A közös „munka” során az ünnepi hangulat is könnyebben kialakul, már pedig a ráhangolódás a karácsonyra nagyon fontos.

Én (nem túl ötletgazdagon) kekszet sütöttem a SAD!-ra, ui. ez egyrészt sokáig eláll, nem kell vele karácsony előtt az utolsó napokban bíbelődni, másrészt pedig szinte mindenki szereti. Sőt, még az is kedvet kaphat hozzá, aki addig nem volt egy nagy kekszes. Itt vagyok pl. én, aki szinte sosem készítek ilyen típusú édességet. Pedig a kekszek családjában van egy pár olyan példány, amelyik kifejezetten finom. Erre én is nemrég jöttem rá.

Ez a narancsos változat eredetileg nem az én fantáziám szüleménye, a neten találtam rá, és annyira megtetszett ez a levágott narancskarikákat idéző süti, hogy mindenképp ki akartam próbálni. Úgy éreztem, hogy egy kis alakítással mindenképp helye lehet a játékban. Mivel gyerekkoromban nagy kedvenc volt az üveg formájú, pici flakonban árult „pezsgőpor”, ezért én ebbe hempergettem meg az extra ropogós kekszikéket, és belecsempésztem még egy kis likőrt és kandírozott narancsot is.









Hozzávalók kb. 40 darabhoz: 

Tésztához: 
15 dkg finomliszt
15 dkg hántolt, őrölt mandula
4,5 dkg étkezési keményítő
1 kis görög narancs héja
1 ek frissen facsart narancslé
1 ek narancslikőr
18 dkg puha vaj
12 dkg cukor
1 csapott mk só
6 dkg kandírozott narancshéj 

Hempergetéshez: 
3 ek citrom vagy narancs ízű italpor (Limo) vagy sima kristálycukor
1 tk őrölt fahéj

elkészítés:

  1. A lisztet elvegyítjük a darált mandulával, a keményítővel és az aprított, kandírozott narancshéjjal.
  2. A narancsot alaposan megmossuk, megszárítjuk, a héját lereszeljük, ill. kimérjük a narancslevet.
  3. A vajat a cukorral és a sóval robotgéppel krémesre keverjük, hozzáadjuk a narancshéjat és -levet, valamint a likőrt, és hozzáforgatjuk a lisztes keveréket.
  4. Az így kapott lágy tésztát hűtőbe tesszük jó negyed órára, hogy dermedjen, majd megfelezzük.
  5. Egyenként kb. 15 cm hosszú, kb. 5 cm átmérőjű rudakká sodorjuk. (Én háztartási fólián formáztam.)
  6. Az italport/cukrot összekeverjük a fahéjjal, meghempergetjük benne a tésztarudakat, kicsit rányomkodjuk, majd háztartási fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
  7. A tésztarudakat kb. 0,5 cm vastag tallérokra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsikre rendezzük és előmelegített sütőben megsütjük.
  8. Ha a kekszek kisültek, a közepüket - még melegen – fém végű habzsák sima végű (kb. 7 mm átmérőjű) mintázójával óvatosan átlyukasztjuk (ennek híján pl. filc kupakjával is lehet, és utána tágíthatjuk fakanál végével), majd a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, végül pedig tortarácsra tesszük, hogy teljesen kihűljenek.
  9. A tallérokat megforgathatjuk a maradék fahéjas-italporos cukorban és már ehetjük is. (Sütőpapírral bélelt fém dobozba téve 3-4 hétig is eláll.)

sütési hőfok: 150°C
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: kb. 15 perc


















Ez a keksz alkalmas sütipecsétek használatára, ui. a tészta megtartja a formáját, és így a pecsét mintája jól látható marad.
Sütipecsétet a Kézműves Kerámiától választhattok.





8 megjegyzés:

  1. Ó, ezek a kekszek isteni finomak lehetnek! Azt ott az utolsó képen én dézsmáltam meg. :D Micsoda íz és illat! Én szeretnék ilyet karácsonyra, mert nagyon jó kislány voltam! ;)

    VálaszTörlés
  2. Jáj... lemaradt... Örülök, hogy játszol! Már nagyon vártam, hogy mi finomat fogsz küldeni! Kösziiii! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ágikám! Bármikor megdézsmálhatod a kekszeimet, mert ez azt jelenti, hogy ízlenek! ;) Nagyon boldog vagyok, hogy tetszik, mert ez volt a legelső igazi kekszem. Igaz, hogy ez lett a legutolsó a felkerülési sorban, de nekem "ő" a kedvencem, pedig nincs is rajta csoki. Örülök, hogy játszhattam! :) ....és persze, hogy kapsz karácsonyra, mert a jó kislányok megérdemlik. ;)

      Törlés
    2. De jó! De jó! Úgy örülök! ...és köszönöm szépen! ;)

      Törlés
  3. Szia!
    A Konyhán innen-kerten túl blogról barangoltam ide, és karácsonyra elkészítettem többek közt ezt a kekszet is, mint gasztro-ajándékot, nagy sikere volt. :) Azon túl, hogy nagyon finom, kiválóan díszíthető sütipecséttel is, ami lényeges szempont nekem, mert kézműves kerámia sütipecséteket készítek. Ha megengeded, linkelem ezt a receptet is a sütipecsétekhez. Ide lenne beillesztve: http://kezmuveskeramia.hu/sutipecset/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Cecameca! Nagyon örülök, hogy az én kekszemre esett a választásod és annak is, hogy ízlett! Külön öröm számomra, hogy cicás pecséted is van, de mindegyik nagyon cuki. :) Köszönöm, hogy megkerestél, és örömmel veszem, ha az én sütimet is megemlíted a kipróbált receptek között. Cserébe én is adok egy linket a blogodra, ha neked is megfelel így. :) Szép estét: Gabi

      Törlés
    2. Köszönöm szépen az együttműködést, be is illesztettem a linked: http://kezmuveskeramia.hu/sutipecset/
      Készülök egy új kekszes bejegyzéssel is, képekkel, linkelem majd, amint megvagyok vele. :)

      Törlés
    3. Köszönöm! :) Én is megteszem ugyanezt a te linkeddel. :)

      Törlés