2013. december 8.

Marcipános-nugátkrémes tallérok






Rákattantam a kekszkészítésre. Még jó, hogy közeleg a karácsony, különben nem tudnám hova tenni a sok sütit. :D Na jó, kicsit azért eltúlzom a dolgot, mert eddig ez csak a 3. aprósüti, amit sütöttem, és nem egyedül eszem meg az összeset, hanem besegít még 3 másik kedves családtag is. Anya példának okáért épp most mondta, hogy rá mindig számíthatok, ő szívesen eltünteti a sütéseim eredményét. :)
Az biztos, hogy mostanában fokozott figyelemmel vagyok az aprósütemények iránt, hiszen ez az egész „mizéria” a 20. SAD!-dal és a 60. VKF!-fel kezdődött.
Én az ilyen csokis kekszeket szeretem a legjobban, de szerintem sokan vagyunk így ezzel.
Ezekhez a kis tallérokhoz most felhasználhattam a régóta keresett natúr pisztáciát, amit itthon, vagy legalábbis a mi városunkban egyik boltban sem árulnak, de Ausztriában végre sikerült rátalálnom.
 
 

 
 
 
Hozzávalók kb. 55 darabhoz:

a tésztához:
25 dkg finomliszt
20 dkg marcipánmassza
12,5 dkg cukor
egy csipet só
12,5 dkg vaj
1 tojás

a tetejére:
15 dkg étcsokoládé
1 púpozott ek. mogyorókrém
hámozott, aprított, natúr pisztácia vagy mogyoró

elkészítés:

  1. A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a cukrot, a sót, és nagy lyukú reszelőn belereszeljük a marcipánt,
  2. A tojást is hozzáadva, sima tésztává gyúrjuk, téglalap alakúra formázzuk, és folpackba csomagolva, 1 órára hűtőbe tesszük.
  3. A pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk, és kb. 5 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki belőle. (Én véletlenül vékonyabbra nyújtottam, ezért több lett, mint amire számítottam.)
  4. A tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben, egymás után megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
  5. A csokoládét felaprítjuk, a mogyorókrémmel együtt gőz fölött megolvasztjuk, és megmártjuk benne a tallérokat (vagy teáskanál hátával egyenletesen elkenjük rajtuk a mázat), és a csokis felükkel felfelé sütőpapírra tesszük.
  6. 5 perc elteltével villával mintát nyomunk a tallérokon lévő nugátos csokikrém közepébe, megszórjuk aprított pisztáciával, hagyjuk, hogy a krém teljesen megszáradjon, majd fogyasztásig hűvös helyre tesszük.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 10 perc
 
 

 

10 megjegyzés:

  1. Ó te jó ég! :D Ezek a tallérok csuda finomak lehetnek! Már csak azért is, mert annyira kis szépek! A marcipán és a mogyorókrém nagyon jó lehet együtt... és a fotók...♥ :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, köszi, köszi! :) Bizony, nagyon finomak, még Anya is bekapkodott belőle gyors egymás utánban párat, és aztán napokig emlegette. Örülök, hogy ennyire tetszik Ágikám!

      Törlés
  2. Nagyon szépek és finomak lehetnek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marisz, nagyon köszönöm, örülök, hogy tetszik! :)

      Törlés
  3. Elárulod, hogy Ausztriában hol vetted a zöld pisztáciát? Mennyibe került? Itthon néztem, és valami eszement áron volt, 15 dkg 5e ft.
    http://www.culinaris.hu/item/pariani-zold-sziciliai-pisztacia-150g
    Máshol volt 5 dkg-os még drágábban. :-(
    Eleve aprítottat vettél, vagy te aprítottad fel?
    Van Ausztriában ismerősöm, és jön is haza decemberben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Zita! Bizony, nem olcsó mulatság a pisztácia, kint is drága volt. Sajnos nem emlékszem, pontosan hol vettem és mennyiért, talán 4 vagy 5 euró volt egy 10 dkg-os csomag. Én egész szemeset vettem és késes mixerrel daráltam durvára, de simán késsel is apríthatod. Én nem vagyok elájulva a sózatlan pisztáciától, szóval csak azért, hogy az kerüljön a tetejére, nem feltétlenül érdemes venni. Mogyoróval is ugyanolyan finom. És ha még valamilyen természetes zöld festékkel színezed is, akkor hasonlóan tetszetős lesz. :) Szerintem Ausztriában bármelyik szupermarkeben lehet kapni, pl. Intersparban is. Remélem, kicsit azért tudtam segíteni. :)

      Törlés
    2. Köszi a választ. :)
      Én nagyon szeretem a pisztáciát, pl. a pisztáciás baklavát is. Próbáltam már sózottat sótlanítani :), de nem az igazi. És nem zöld. Mandulát kéne bezöldíteni...? Na majd elgondolkodom rajta... :)
      Azt hiszem, megkérem az ismerőst, hogy a Naschmarkt-on nézzen szét. Ha valahol, ott tuti lehet kapni.
      Egyébként nem értem, miért lehet olyan olcsó (relatíve...) a pisztáciás baklava, ha maga a pisztácia ilyen piszok drága...

      Törlés
    3. Igen, mandulát is tehetsz rá, azt is zöldítheted, akárcsak a mogyorót. Szerintem Ausztriában minden nagyobb élelmiszer boltban lehet kapni.
      Lehet, hogy a baklaván nem is igazi pisztácia van. :D

      Törlés
  4. Nagyon finomak lehetnek, és gyönyörűek is a kekszek! :) És a fotóid is! :)

    VálaszTörlés