2013. november 16., szombat

Sajtos krumplikrokett







A vasárnapi ebédből kimaradt egy kis krumplipüré, de kedvem támadt más formában felhasználni. Mivel a krokettet nagyon szeretem, és rendszerint ezt rendelem köretnek, ha étterembe megyünk, ezért most eszembe jutott, hogy miért ne készíthetném el itthon is. Egyszer régen már megpróbálkoztam vele, de azóta a feledés homályába veszett. Itt volt hát az idő, hogy újra asztalra tegyem. Csak egy kis sajtot kevertem még hozzá, és így még jobban ízlett.
Hagyományosan köretként vagy valamilyen mártogatóssal, magában is fogyaszthatjuk.







Hozzávalók kb. 26 darabhoz (4-5 személyre): 

50 dkg hagymás-borsos krumplipüré 
2 tojás sárgája
só, őrölt fekete bors (ha szükséges) 
5 dkg trappista sajt
10 dkg liszt
zsemlemorzsa a hempergetéshez
napraforgóolaj a sütéshez

elkészítés:

  1. A maradék krumplipürét alaposan összekeverjük a tojássárgákkal és a sajttal, és ha szükséges, még fűszerezzük.
  2. Hozzáadjuk a lisztet és lágy, de gyúrható állagú tésztává dolgozzuk, majd 10 percig pihentetjük.
  3. A tésztamasszából kisebb darabokat csippentünk ki és nedves kézzel, két tenyerünk között meghengergetjük a kroketteket.
  4. Zsemlemorzsába forgatjuk és forró, kisujjnyi magas olajban aranybarnára sütjük (közben fordítunk rajtuk, hogy egyenletesen süljenek). A lángot alatta közben kicsit mérsékeljük.
  5. A kész kroketteket papírtörlőre szedjük, majd tálaljuk.


Tipp: 
A krokettet kevés olajjal megspriccelve sütőben is megsüthetjük.














4 megjegyzés:

  1. :D Ez aztán fincsi lehet! Imádom a hagymás-krumplis ételeket! Egy jó kis mártogatóval... hmmm ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Mi is így vagyunk a hagymával, legalább olyan fontos nálunk, mint a tejföl és a sajt. ;)

      Törlés
  2. a hagymat dinsztelve keverted a krumplihoz? koszi

    VálaszTörlés
  3. A krokett hozzávalóinál szereplő linkre, ha rákattintasz, az elvisz a hagymás-borsos tört krumplim receptjéhez, és ott írom, hogy zsíron kicsit megpirítom a hagymát. :)

    VálaszTörlés