2013. szeptember 20., péntek

II. Az érkezés napjaA Saalhof kastély meglepő módon szinte közvetlenül a főút mellett áll, ahonnan lekanyarodva azonnal Maishofenben találjuk magunkat, és rögtön az első lakóépület maga a kastély. Impozáns és öreg, de nagyon szépen felújított - igazi vidéki kastély hangulata van. A szobák és apartmanok a 2. emeleten lettek kialakítva. Egy kicsit lépcsőzni kell, de a kilátás a hegyekre kárpótol. Mi a kellemes, fa illatú Schönkammer nevű apartmant vettük ki, ami semmivel sem drágább, mint egy itthoni hotel (sőt!), és bőven elég 2 személynek. Van minden, ami kellhet egy nyaralás során. Az ízlésesen felújított modern fürdőszoba kicsi, csak egy tágas zuhanyzó van, mellette WC-vel, de kényelmesen el lehet férni. A főzősarok és az étkező rész is remekül megfelel a célnak. Egyedül talán az ágyban lévő matrac nem túl kényelmes, a fájós derekúak valószínűleg túl puhának találnák. Ettől a Kutya kicsit szenvedett is, de nekem nem okozott problémát.A folyosók, lépcsőfordulók szépen díszített, régi bútorokkal vannak berendezve, pl. kelengyés ládákkal, festett szekrényekkel, és rajtuk, mellettük az előző korok használati tárgyait láthatjuk.
Én a kerten egy kicsit meglepődtem, a fotón ui. nagyobbnak tűnt, bár lehet, hogy a kerítésen túli füves terület is hozzá tartozik. Fontos megemlíteni, hogy a kert gyerekbarát, ui. teli van kerti játékokkal. A kastély körül gazdasági épületek láthatók, ezeket nyilván nem nagyon mutogatják a Saalhof honlapján, mert picinykét kopottak. A kert végében éppen egy ház építése volt folyamatban, talán ez lesz később a bennünket vendégül látó Rieder család otthona. Ők jelenleg a kastély 1. emeletén laknak.
bejárati részaz 1. emeletre és az onnan lefelé vezető lépcsőföldszint - régi használati tárgyakföldszint - étkező1. emeletkelengyés ládák és árnyékszéka 2. emeletre vezető lépcső és a szobák előtti folyosó


Ottlétünkkor nem sokat találkoztunk a háziakkal, hiszen reggel mentünk, este jöttünk, szinte csak a kutyával futottunk össze rendszerint, aki mindig kedvesen odasompolygott hozzánk egy kis fülvakarásra. Kicsit hiányoltuk a tyúkokat és a kecskéket, de az is lehet, hogy ott voltak valahol, csak meg kellett volna őket keresni. Csupán a nyuszikkal találkoztunk, akiket meg is szemléltünk minden nap jövet-menet.
Napi programjaink:

1. Zell am See: Zelli tó 
2. Kaprun: Kapruni vár, Sigmund-Thun-szurdok, Kitzsteinhorn gleccser 
3.Taxenbach: Kitzloch-szurdok, St. Johann im Pongau: Pongaui dóm, Liechtenstein-szurdok, Werfen: Hochenwerfen vára, Eisriesenwelt jégbarlang 
4. Kaprun: Moserboden/Wasserfallboden víztározók és gátjaik, Fusch: Großglockner Hochalpenstrasse alpesi út 
5. St. Wolfgang: Schafberg, St. Martin bei Lofer: Lamprechts barlang
6. Berchtesgaden: Sasfészek, Krimml: Krimmli vízesés 
7. Salzburg 


1. Zell am See:Érkezésünk napján, szombaton – bár kora délután futottunk be a kastélyba - a hosszú út után nem sok energiát éreztünk magunkban arra, hogy komolyabb kirándulást ejtsünk meg a környéken, ezért csak átugrottunk az ország egyik legjelentősebb télisport-központjába, a közeli Zell am See városába, amely a 8. században egy szerzetesi cella (Zell) körül jött létre. Később kolostort építettek itt.
A Salzach és a Saalach völgye között elterülő medencében fekvő település a bronzkor óta lakott, virágkorát a 15-16. században élte. A profitot a Hohe Tauern arany- és ezüstbányái hozták. Korábban Zell im Pinzgau volt a neve, de 1810-1816-ban bajor uralom alá került, és azóta Zell am See.

A városban nem nézelődtünk, csak egy rövid sétát tettünk a 3,8 km hosszú és 1,5 km széles Zelli tó körül. A hajókázást kihagytuk. A tó látványa kellemes, de ott lakni 1 hétig a sok turista közvetlen közelében, nem nekünk való. Itt pont úgy napozgatnak az emberek, mintha a Balcsin lennénk. Egyesek sátraznak, mások a kempingben szállnak meg. A Kutyával meg is beszéltük, hogy mi épp ilyesmire nem vágyunk. Maga a tó természetesen hegyekkel van körülvéve, pl. itt látható az 1965 m magas Schmittenhöhe, ahova felvonóval 10% kedvezménnyel fel lehet menni, ha valaki a Saalhof kastélyban száll meg. Sajnos erre nem jutott időnk, amikor az időjárás még engedte volna, utána meg úgy beborult, hogy nem lett volna sok értelme fellibegni oda.
A tavon egyébként minden csütörtökön és vasárnap este 21:30-kor 20 perces, látványos fény-, zene- és lézershowt rendeznek. Vasárnap este meg is akartuk nézni ezt, de képtelenek voltunk olyan helyen leparkolni a kocsit, ahonnan nem kell sokat gyalogolni a tóhoz. Javaslom, hogy aki szeretné látni ezt az ingyenes parádét, az időben keressen parkolóhelyet, kb. 1 órával a show előtt. 
A műsor lényege a tavon lévő 39 szökőkút, amelyek 40 m magasra permetezik a vizet, miközben képeket vetítenek a vízfelületre. Június elejétől szeptember közepéig minden csütörtökön „klasszikus és rock show”-t mutatnak be, amit nagyon sajnáltam kihagyni a fránya parkolási mizéria miatt. A legjobb kilátás a tóra állítólag az Elisabethpark zenepavilonjából nyílik. 
Csütörtökön is átmehettünk volna Zell am Seebe fény-zene showt bámulni, de bevallom őszintén, hogy a sok egyéb program miatt meg is feledkeztünk erről a lehetőségről. Így aztán nem csak a műsort hagytuk ki, hanem a román stílusú, 3 hajós, oszlopos St. Hippolyt plébániatemplom megtekintését is, ami a salzburgi régió egyik legrégebbi bazilikája. 


A blogon lévő leírásokban szereplő belépődíjak felnőtt személyre vonatkoznak, az egyéb díjak (gyerek, nyugdíjas vagy csoportos belépők árait, a nyitvatartási időket és más tudnivalókat a címekként szereplő, vagy a bejegyzésben lévő vastag (esetenként dőlt) betűvel szedett linkekre kattintva az adott település vagy látnivaló honlapján megtalálhatják.

Forrás: internet, Ausztria útikalauz


7 megjegyzés:

 1. Nagyon jók a fotók, Salzburg környéke Ausztriának valóban gyönyörü része. Sajnos, az idöjárás legtöbbször esös és elég kiszámíthatatlan. (Ezt már mi is többször tapasztaltuk.) Örülök, hogy szépeket láttatok és jól éreztétek magatokat. A jó kis vidéki osztrák koszt meg csak még dobott rajta, gondolom ;-)

  VálaszTörlés
 2. Nagyon szép a kastély, így még jobban tetszik :-) el fogom olvasni amiket írtál, ha összejön, nem kell gondolkodni, hogy miket csináljunk majd :D

  VálaszTörlés
 3. Szia Notburga! Köszönöm, kedves vagy! :) Bizony, gyönyörű hely, és tök jó, hogy viszonylag közel van hozzánk.
  A Spätzle kapcsán pedig el kell áruljam, hogy bár terveztük, de egyszer sem mentünk étterembe, sőt egyéb "evős" helyre se, így most sajnos kimaradt a sajtos nokedli. Azóta nem győzőm emlegetni, hogy de kár érte.

  VálaszTörlés
 4. Nagyon szép a kastély, remélem eljutunk és akkor majd nem kell gondolkodni, hogy hova menjünk, csak viszem útitervnek a bejegyzéseid :-D

  VálaszTörlés
 5. Szia Limon! Most aztán vigyorgok, mint a pereces. Úgy örülök, hogy a leírásom segítségével könnyebben ki tudjátok majd választani a látnivalókat. Végül is részben ez volt a cél, hogy kedvet csináljak hozzá másoknak is. Ausztria örülhet, hogy én is reklámozom. :D

  VálaszTörlés
 6. :) Csak sóhajtozok itt nagyokat, ahogy olvasom a leírást... Csodajó fotókat készítettél, öröm nézegetni őket!

  VálaszTörlés
 7. De aranyos vagy, olyan jó érzés, hogy néhány embernek örömet okozok a beszámolóval és a fotókkal! Kívánom, hogy te is újra eljuthass erre a vidékre minél hamarabb. :)

  VálaszTörlés